Korona sebebiyle evlerimizde kaldığımız bu süreçte akşamları sık sık yapmaya çalıştığım eğlenceli canlı yayınlarda, geçtiğimiz haftanın özel konukları, çok sevdiğim başarılı oyuncu çiftimiz, değerli dostlar Şeyla Halis ve Bekir Çiçekdemir ile, iki değerli yeteneğin küçük bir kopyası olan 8 yaşındaki tatlış kızları Selin Çiçekdemir oldu. Enerjimizin ve neşemizin tavan yaptığı, bol kahkahalı 1 saatlik canlı yayın programı boyunca, bir Adanalı olan Sevgili Bekir Çiçekdemir’den Adana Dili ve Edebiyatından dem vurup, benim kısaca “Adanaca” dediğim özlü sözler öğrendik, aynı zamanda da mevcut projeleri hakkında bilgiler aldık. Tüm bunlar olurken, siz ekranlarınız başında, biz de ev stüdyolarımızda, gülmekten gerim gerim gerinen yüz kaslarımız sayesinde adeta yüz yogası yapmışcasına bol bol da gençleştik hep beraber. Haydi gelin o gün neler konuşuldu, kaçıranlarınız için bir kez daha üzerinden geçelim.

seyla halis bekir cicekdemir usengec sef
Sevilen Oyuncular Şeyla Halis, Bekir Çiçekdemir ve kızları Selin ile eğlenceli canlı yayınımızdan kareler

Facebook’da bir gün bir baktım ki… Bekir, kızları Selin ile EBABA TV ismini verdikleri bir yayına başlamış. EBA (Eğitim Bilişim Ağı) yayınlarından esinlenerek hayata geçirilen skeçlerin her bölümünde başka bir dersin komedisini işlerken, günün birinde, dersimiz “Dil bilgisi”, konumuz “Adanaca” dediler. Öğretmen rolündeki kişi, has Adanalı bir baba olunca, kızını da kendi kültürünün tüm renkleriyle yetiştiriyor ve memleketinin şivesiyle, yani Adana ağzıyla konuşmasına yardım ediyordu.

Babasına Babüş diyen Selin ile olan diyalogları öylesine eğlenceliydi ki, dedim ki bizi de bu bilgilerden mahrum bırakmayın! Yayınımız esnasında başta Adanalılar olmak üzere tüm takipçilerimiz, bildiği veya anlamını merak ettiği Adana yöresine ait pek çok sözcüğü veya söz kalıbını yazdı. Biz de doğru söyleniş şeklini birinci ağızdan öğrendik. Hatta ben tekrarladım, Selin de doğru söyleyebiliyor muyum diye kontrol etti. Eee ne de olsa ev ortamından tecrübeli ve kulağı daha yatkın. Yayın esnasında masaya yatırdığımız ve aklımda kalan Adanaca (!) sözlerden bazılarını sizin için şöyle derledim.

Adana Yöresine Özgü Sözlerden Bazıları:

  • Gadan alam: Tüm günahların benim olsun!
  • Cıncık: Cam
  • Cıncıkcı: Züccaciye
  • Zibil gibi: Çok fazla
  • Gıllik: Küçük
  • Aşörtmen: Eşofman
  • Abov: Amanın
  • Zaar: Herhalde
  • Bocit: Sürahi
  • Cüllük: Civciv
  • Essahtan: Gerçekten
  • Araya gitmesin: Ziyan olmasın
  • Çimmek: Banyo yapmak
  • Sumsuk: Yumruk
  • Enik: Köpek yavrusu
  • Gıran: yaramaz çocuk
  • Çomça: Kepçe
  • Baboş: Kanka
  • Hoşşikcilik yapma: Yağcılık yapma!
  • Küncü: Susam
  • Anarya: Geri vites yapmak
  • Kındırmak: Kapıyı biraz aralık bırakmak

Eğer siz de EBABA TV yayınlarını izlemek isterseniz, anne Şeyla Halis’in Youtube kanalına muhakkak göz atmalısınız.

Şeyla Halis’in Youtube kanalında başka neler bulacaksınız?

Bu arada yukarıdaki listenin en sonunda yer alan “Anarya” kelimesinin, 1922’de Fransız işgalinden kurtulan Adana’ya, Fransızca’daki “arka” manasına gelen “en arriére”den geldiğini de öğrendiğimiz canlı yayınımızda, ben durur muyum? Buradan referansla, Şeyla’dan o kadife sesiyle Fransızca bir parça rica ettim. Sağ olsun kırmadı ve daha önce de kendisinden canlı dinleme şansı bulduğum La Vie En Rose’u seslendirdi. Oyuncu, Şarkıcı, Söz yazarı ve Besteci kimliğiyle öne çıkan Şeyla Halis, çok yakın bir zaman önce,”Cebimde Kalanlar” isimli bir de albüme imza atmış ki, “Acemi Çaylak, Belki de, Hiç gibi” gibi çoğunun söz ve müziği de sanatçıya ait, pek çok şarkı ve klibini de yine Şeyla Halis youtube kanalından izleyip, mest olabilirsiniz.

Şeyla Halis ve Cebimde Kalanlar albümündeki şarkılar

Başka ne gelişmeler var onları da konuştuk tabi. En son Zorlu PSM’deki “Damdaki Kemancı” müzikalinde izlediğim Bekir Çiçekdemir, şimdi Şeyla Halis‘in de ekibe katıldığı söyledi. “E ama tiyatrolar tekrar açılana kadar, sizi izleyemeyecek miyiz yani?” dediğimde ise, esas müjdeyi verdiler. Takım Atölyesi diye bir youtube kanalları daha var ve orada da “Böyle Aşkın Izdırabını” isimli Şeyla ile Bekir’in rol aldığı iki kişilik ev yapımı bir komedi dizisi yer alıyor. Bunu ilginç yapan ise, kendi yazıp oynadıkları bu ev yapımı diziyi, korona döneminden çok önce hayata geçirmiş olacak kadar, öngörülü olmaları…

Aynı kanalda bir de “Karantina Tiradları” adını verdikleri ve tiyatroların bilindik tiradlarını, bir çok farklı oyuncunun kendi evinden çekim yapıp, yolladığı ve montajın ardından son halini, seyirciyle beraber gördüğü ilginç bir çalışmaya imza atıyorlar. Ayrıca bu Takım Atölyesi ekibiyle pandemik süreç başlamadan önce bir dizi yapmaya karar vermişler. Hatta boş durmayıp, bu süreçte evlerindeyken, bu yeni dizinin senaryosunu da yazmışlar ve 13 bölüm hazırmış bile. Hayat normale döner dönmez, çekimlerine başlıyorlar.

Bu üretmelere doymayan yaratıcı ekibin içinde büyüyen Selin de kendi youtube kanalında da oyun ve kutu açma videoları yer alıyor. Ben acaba oyunculuğa sıcak bakıyor mu derken, kendisi ilaçların dünyasına büyük ilgi duyduğunu ve ileride Tıp doktoru olmak istediğini söyledi. Keşke hemen büyüse ve korona aşısını bize o bulsa. 🙂

O zaman ne diyoruz? Bu ve bunun gibi sürpriz konuklarla iyice renklenen, bol kahkahalı, bol müzikli, aralarda istek parçalı ve yüksek enerjisiyle her zaman çok eğlenceli canlı yayınlarım için Instagram hesabım Üşengeç Şef‘i takipte kalmayı unutmayın!

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz