Çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde en sevdiğim gruplardan biriydi Queen. Greatest hits 1-2 ve 3 albümlerini ilk dinlediğimde, hepsini ezberleyip, senkronize şekilde birlikte söyleyebilmek için nasıl sabırsızlandığımı daha dün gibi hatırlarım.  Innuendo, We will rock you, Bicycle race, It’s a kind of magic, These are the days of our lives, Crazy little thing called love, You’re my best friend, Killer Queen, I want to break free, Radio Ga Ga, Under Pressure, Don’t Stop me now, Somebody to love… Ve ille de, ama ille de “Bohemian Rhapsody“… Kasetten tekrar tekrar dinlemeye doyamaz, müziğini ayrı, sözlerini ayrı muazzam bulduğum bu şarkının klibini beklerdim büyük bir hevesle MTV’de. Anlayacağınız, bende büyük yeri olan bu grupla ve özellikle efsanevi solisti Freddie Mercury’nin hayatıyla ilgili, “Bohemian Rhapsody” filmi vizyona girer girmez tabii ki, sinemaya ilk giden ve izleyenlerden biri oldum. Ve işte izlenimlerim…

bohemian-rhapsody-queen-freddie-mercury-film

O yıllarda, sevdiğim tüm sanatçılarda olduğu gibi, Queen‘in de tüm şarkılarını elimde sözlük, kelime kelime çevirir anlamaya çalışırdım, acaba ne demek istemiş. Genelde çok eğlenceli sözler çıkardı ortaya. Bknz: “Fat bottomed girls, you make the rockin’ world go ’round” veya motamot yaptığım çevirilerle “Another one bites the dust” gibi “Biri daha tozu ısırır” da ne demek acaba? diye, deyim olduğunu tahmin edip, tam karşılığını araştırdıklarım… İTÜ’de Hazırlığı kazandığımda,  İngilizce cümle yapılarını ve deyimleri bu tarz şarkı sözlerine olan derin ilgim sayesinde zaten  çocukluğumdan itibaren kendi kendime öğrenmeye başladığım için, dil öğrenirken faydasını da her zaman görmüşümdür.

bohemian-rhapsody-queen-freddie-mercury-film

Bohemian Rhapsody Filmi (2018)

Baştan şunu söylemeliyim ki; başrol oyuncusu Rami Malek’in, filmde canlandırdığı Queen‘in solisti Freddie Mercury‘ye fiziksel olarak benzemediğini eleştirenler olmuş ama şunu söyleyeyim, adam rolünü yemiş yutmuş. Evet Freddie kadar yakışıklı değil, belki biraz “pörtlek” dedikleri türden ki bu yönüyle Emma Stone’a daha çok benziyor :). Ve evet, belki ön dişlerini aslından da fazla abartılı yapmışlar ama bu casting’in değil makyaj ekibinin hatası… Ama şunu söylemeliyim ki, tüm bunları bir müddet sonra görmez oluyorsunuz. Çünkü adam “Freddie” rolüne, kendisini öylesine kaptırmış, öylesine çalışmış, öylesine içselleştirmiş ki, ben bir ara filmle gerçeğin birbirine girdiği hissine kapıldım. Diğer grup üyelerinin fiziksel benzerliği başroldekinden çok daha iyiydi ve rollerinin hakkını gayet iyi verdiler. Hatta Brian May’in, gençliğin oynayan aktörün kendisi olduğuna neredeyse eminim:) Hepsinden önemlisi, film esnasında 2 saat 14 dakikanın nasıl geçtiğini anlamadım bile!

Film Sonunda Yaşanan Engellenemez Ayakta Alkışlama İsteği

Finale doğru gösterilen “Live Aid konseri” sahnesinde, o iğne atsanız yere düşmez kalabalığın içindesiniz adeta! Film sonunda yazılar akarken, salondan çıkmak istemedim, çünkü henüz kendime gelememiştim. Konser sonunda olur ya hani, sanatçı “Bis” yapsın da, sahne arkasından bir daha gelip, bir kaç şarkı daha söylesin diye bekleriz ? İşte aynı o umutla beklediğimi fark ettim, gözlerim dolu dolu oldu, ayakta alkışlamak istedim ama bunun canlı bir konser değil; aslında film olduğunu hatırlatıp kendimi tuttum. Salon tıka basa dolu olduğu için, ön sıralarda oturuyordum ve arkamı döndüğümde salondaki koltukların çoğunun hala dolu ve dev ekranın bir yarısında jenerik akarken, diğer yarısında başlayan “Show must go on” şarkısına kilitlendiğini gördüm benim gibi. Ah! Bu şarkı için bundan güzel bir zamanlama olabilir mi Allah aşkına!

bohemian-rhapsody-queen-freddie-mercury-film

Queen gibi eşsiz bir grubu tüm üyeleriyle, belki canlı olarak dinleme şansına sahip olamadım ama bu eksikliği, bir nebze olsun hafifleten bir film oldu bu. Bu kadar sevdiğim bir grubun üyelerinin, hangi formasyondan geldiğini, hangi aşamalardan ve zorluklardan geçtiğini, şarkılarını yazarken, bestelerken, kaydederken neler yaşadığını, albümlerini çıkarırken neleri feda ettiklerini, yapımcıları şarkı seçimleri ve hit parça konusunda ikna ederken, neler yaşadıklarını görmek kadar, Freddie’nin özel hayatındaki yalnızlığı ve çalkantıları da, filmin kurgusu, üslubu, kostümleri ve dekorları kadar harikaydı bence.

bohemian-rhapsody-queen-freddie-mercury-rami-malek-film

Yönetmen koltuğunda Bryan Singer’ın yer aldığı ve IMDB‘de an itibariyle, 8,4 puan alan, 2 saat 14 dakika süreli Bohemian Rhapsody filmi, uzun zamandır beni en çok etkileyen biyografi ve drama olarak, izlenmeye fazlasıyla değer bulduğum, tam bir başyapıt oldu. Kesinlikle tahminlerimin çok daha üzerindeydi. Bence Oscar‘ı hak ediyor, ama olur da onlar vermezse bile “Üşengeç Şef Academy Award” heykelciği, bu yıl kesinlikle kendilerinin!:) İlk fırsatta muhakkak izlemenizi tavsiye ederim.

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz