Bugün Beslenme Uzmanı Diyetisyen Ceylan Akiş ile, Yaz’a formda girebilmek için ne zaman ve nasıl beslenirsek zayıflayıp, sağlıklı kilo verebileceğimizi konuşacağız ve kendisinden zayıflamaya yarayan mucize besinleri öğrenip, kolay diyet tariflerinden de birini alacağız. Sosyal medyadaki sıkı takipçilerim, onu artık yıllar içinde bizim yayınlarımızda sık sık göre göre, aslında kendisine oldukça aşinalar. Önce eşimin diyetisyeni olarak ona 2 ayda 12 kg verdirmesi, ardından insanı motive eden güleryüzü, tatlı diliyle ve yazdığı kolay uygulanabilir listeleriyle, hayatımın ilk diyetinde benim de hiç zorlanmadan 6 haftada 6 kilo vermemi sağlaması sayesinde, başta Diyetisyenimiz Ceylan Akiş olarak başlayan ve sonrasında yakın arkadaşlığa dönüşen bir hikayemiz var Ceylan’la.

Çocuk beslenmesi, hasta beslenmesi, hamile ve emziren anne beslenmesi de dahil olmak üzere, kişiye özel kilo verme ve kilo koruma programları hazırlıyor. Ofisinde bulunan özel bir cihaz sayesinde, diyet programı öncesi kişinin, kilosu ve sağlık hikayesi kadar önemli olan “gerçek bazal metabolizma hızı“nı ölçebiliyor ve bu sayede danışanlarının, hangi hızda ve hangi tempoda kilo verebileceğini, en doğru şekilde analiz edebiliyor.

Merhaba Uzman Diyetisyen Ceylan Akiş! Öncelikle seni tanımak isteriz. Bize kısaca kendinden bahseder misin?

Merhaba! Ben Ceylan Akiş. 1979, Bursa doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi Bursa’da tamamladıktan sonra, çok istediğim Beslenme ve Diyetetik eğitimimi almak üzere Ankara’ya gittim. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde lisans eğitimimi, sonra yine Hacettepe Üniversitesi’nde Sağlık Bilimleri ana bilim dalında yüksek lisansımı tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldım. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi gibi çok değerli kurumlarda  çalıştıktan sonra, 2009 yılında kendi beslenme ve danışmanlık merkezimi kurdum.  O günden beri sağlıklı beslenme ve zayıflama üzerine yolculuğumuz devam ediyor.

Henüz Kış mevsiminin sonlarında olsak da yavaş yavaş Yaz tatili planları yapılmaya ve bikini hayalleri kurulmaya başlandı. Peki, Yaz’a formda girmek için en uygun diyete başlama tarihi nedir?

Aslında diyete başlamak için en uygun zaman, kişinin kendini psikolojik ve fizyolojik olarak en hazır hissettiği zamandır. Yani siz eğer kendinizi hazır ve güçlü hissediyorsanız, Pazartesi’yi veya ay başını ya da baharı beklemek son derece anlamsız. Ne zaman hazırsanız hiç vakit kaybetmeden başlayın! Ancak yine de kafasında bir program oluşturmak isteyenler varsa, “Bu işi Nisan ve Mayıs aylarına bırakmayın, geç olur” diyebilirim. Benim tavsiyem eğer programlı bir diyet yolculuğuna çıkacaksanız, en gec Mart ayında başlayıp, Yaz aylarına stressiz girmek en iyisi diyebilirim.

diyetisyen-ceylan-akis-istanbul-diyetisyen-tavsiye

Peki “Yaz için diyet yapmak” yerine beslenme alışkanlıklarımızda yapacağımız bazı küçük değişikliklerle de hazırlanmak mümkün müdür?

Tabii ki! Beslenmemizde yapacağımız ufak değişiklikler, uzun vadede hem inanılmaz sonuçlara yol açacak, hem bizi adım adım daha sağlıklı kılacak; üstelik uzun süre tekrar edildikleri için yeni alışkanlıklar olarak oturacaktır.

Sağlıklı beslenmeye faydalı olan, kendisi küçük, ama etkisi büyük alışkanlıklar nelerdir?

  • Günde en az 2 lt su için
  • Günde 3 bardak yeşil çay için
  • Tüm çay ve bitki çaylarınızda, çubuk tarçın kullanın
  • Baharatları sevin ve yemeklerinizi tatlandırmak için mutlaka kullanın
  • Mutlaka günde 3 ana öğün tüketin ve öğün atlamayın.
  • Her gün benzer zamanlarda öğünlerinizi tüketin. Unutmayın vücudunuz, düzen sever
  • Şekerli gıda ve içeceklerden uzak durun
  • Her gün mutlaka  çiğ sebze ve meyve tüketin.
  • Yavaş çiğneyin, öğün sürenizi 20 dakikaya çıkarmaya çalışın

Sadece bu kadar değişiklik bile yaşantınızda çok büyük gelişmelere neden olacaktır. Deneyin!

Peki ya kiloları korumak… Kışın mı Yazın mı daha kolay kilo alırız?

Aslında bilimsel olarak vücudumuz kışın yağlanmaya çok daha müsaittir. Zaten hareketimiz azalıp, kapalı kapılar ardına hapsolunca, daha çok ve maalesef yaramaz bir şekilde yemeye başlar, sonuçta da kilo alırız. Ancak yaz aylarında da tatilller ve sosyal ortamlar maalesef en büyük diyet tuzakları… Özellikle gec saatlere kadar oturulan masalarda yenilen ve içilenler çok fazla olur, ve sonuçta da göbekler hemen kendini belli etmeye başlar. Bu yüzden bu masalara otururken hangisinden, ne kadar yiyeceğinize önceden karar verip, tabağınıza belirlediğiniz miktarda besini almak çok önemlidir.

Yine benim tavsiyem; bu sofralara çok aç oturmamak için 1 bardak ayran, yoğurt veya süt gibi bir besinle, o derin açlığı biraz köreltmek ve böylece yemek sırasında  beynin devreden çıkmasını önlemektir.

Ayrıca gec saatlerde yediklerinizin, sebze gibi su içeriği fazla ama enerji içeriği düşük besinlerden seçilmesi de çok faydalı olacaktır. Yazın hareket imkanımız da fazla olduğundan, beslenmedeki ufak değişiklikler, bir de fiziksel aktiviteyle desteklenince sonuçlar çok daha heyecan verici olacaktır, göreceksiniz.

diyetisyen-ceylan-akis-istanbul-diyetisyen-tavsiye

Son olarak bize zayıflamaya yarayan mucizevi besinlerden bahseder misiniz?

Doğanın bize sunduğu tüm besinlerin aslında mucizevi olduğunu söyleyerek başlamak isterim. Elmayı da, lahanayı da ya da yumurtayı da incelediğimizde hepsinin vücutta farklı etkileri olduğunu görürüz. Ama biz diyetisyenlerin diyet programlarında daha destekleyici olduğu için kullanmaktan hoşlandığımız bazı özel besinler de yok değil. Tabi bu besinlerin; vücutların ihtiyaçlarına göre, doğru zamanda kullanımı, maksimum verim alabilmek açısından çok önemlidir.

Bir kaç örnek vermek gerekirse;

Mesela su atıcı grubumuz vardır; Ananas, semizotu yeşil yapraklılar (maydanoz, dereotu), bamya, yaz kabağı

Metabolizma hızlandırıcılar: Tüm biber çeşitleri, baharatlar ve protein kaynakları

Tatlı ihtiyacı gidericiler; Tarçın, balkabağı, elma, elma sirkesi

Barsak düzenleyiciler: Kabak çekirdeği, balkabağı, bamya, yulaf ezmesi gibi bu liste uzar gider. Ama aslında işin özü her besin grubundan dengeli bir biçimde vücudunuza alabilmektir.

Sizden web sitenizde de yer alan, sağlıklı tarifleriniz arasından bir Nohutlu Pazı Yemeği Tarifi istesek?

Malzemeler:
1 kg ıspanak veya pazı
1-2 orta boy domates
1 orta boy soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2-3 diş sarımsak
1 tutam tuz
Baharatlar

Yapılışı:

Ispanak veya pazıyı  yıkayıp doğradıktan sonra rendelediğimiz veya ince ince doğradığımız domatesleri ve rendelediğimiz soğanı 2 yemek kaşığı zeytinyağ ve baharatlarla pişirin. Pişme işlemi biterken haşlanmış  nohutu  ilave edip 5 dk birlikte pişirin. Üzerine istediğiniz baharatları ekleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

diyetisyen-ceylan-akis-istanbul-diyetisyen-tavsiye

Son olarak Üşengeç Şef okuyucuları, sağlıklı beslenerek kilo vermeye karar verip, bu konuda sizden destek almak istediğinde Uzman Diyetisyen Ceylan Akiş’e nasıl ulaşabilirler?

Ceylan Akiş – Uzman Beslenme ve Diyet Uzmanı

Adres: Mısra Sokak (Eski Cami Sokak) No:5 D:1 Feneryolu Kadıköy/İstanbul

Tel: (0531) 868 88 52

Instagram: @uzmdytceylanakis

www.ceylanakis.com.tr

Bu keyifli röportaj için teşekkürler.

5 YORUM

  1. Dilek Hanım yine keyifli bir röportaj olmuş. Kalemimizr sağlık. Ben de gece yemeyi çok seviyorum ama artık diyete başlamak istiyprum, şimdi gaza geldim :)))))

  2. Yine çok keyifli bir sohbet olmuş…Eee bayanların en büyük derdi alınan kilolar ve nasıl verebiliriz derdi birde yaz mevsimi yaklaştıkca yaşanan sorunlar ama bu yazı ile bir çok kişi için çok güzel tiyolar varr.Sana ve Ceylan hanıma çok teşekkürler bu güzel bilgiler için…Sağlıklı güzel günlere…

  3. Ya Yaz gelsin istiyorum ama fazlalıllarım duruyor hala yani o kadarda hazır olmadığımı hissettim şimdi. Bende başlasam iyi olur.Anadolu yakasında otursam kesin Ceylan Hn’a giderdim şimdi nerden iyi diyetisyen bulucamki?

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz