Ülkemizde, özellikle “Lüks” turizmin hak ettiği yere gelmesi için fahri turizm elçiliği yapıyor ve web sitemde bu tarz üst segment otellerden izlenimlerime sık sık yer veriyorum biliyorsunuz. Her yıl düzenlenen, en etkili turizm zirvesi olan Uzakrota Travel Summit geçtiğimiz hafta, sektörün önde gelenleri ile Fairmont Quasar Istanbul‘da gerçekleşti. Özellikle otel, acente ve teknoloji şirketlerinden olmak üzere, sektörden 1000’in üzerinde kişinin katılımıyla, 5 ayrı salonda yapılan ve geniş yelpazeli içeriklerin yer aldığı panellerde, sektöre yönelik, keyifli ve verimli konuşmalar yapıldı. Uzakrota‘nın kurucusu sevgili arkadaşım Gökhan Erdoğan‘ın büyük emek verdiği summitte, “seyahat” konusu masaya yatırılırken, ben de hem tecrübelerimi paylaşacak, hem de moderatörlük yapacaktım ki, geçirdiğim kazadan dolayı tedavim buna engel oldu,  ama kendim gidemesem de, “Üşengeç Şef Ekibi” sizin için yine oradaydı.

gökhan-erdogan-uzakrota-travel-summit-2017

Ben buradan savunduğum fikri paylaşayım: İstediğimiz kadar büyük, yeni ve gösterişli  oteller yapalım, yine de turizmde hak ettiğimiz seviyeye gelmek için tek başına çözüm olacağına inanmıyorum. Bence markalar, bireysel davranmak yerine güçlerini birleştirmeli, fuarlara birlik halinde ve belde pazarlama üzerine donanımlı halde gitmeliler. Her köşesi Allah vergisi güzelliklerle dolu cennet vatanımızda, milyonlarca insanın geçimini sağladığı bu bacasız sektörün; özellikle “destinasyon turizmine yatırım” yapılırsa canlanacağını düşünüyorum. Ve tabi ki kalifiye eleman yetiştirilmesi de şart! Bir kaç ay sonra işsiz kalacağını bilen, sezonluk bir elemandan mükemmel hizmet beklemek hayal olur. Yeterli oryantasyonların verilmediği de zaten bilinen bir gerçek. Hele de sezonun sonlarına doğru, çalışan davranışlarında, öyle inanılmaz bir performans düşüşü göze çarpıyor ki, maalesef bu konuda yöneticilerin de elleri kolları da bağlı oluyor.

uzakrota-travel-summit-2017

Türk turizminin kanayan yaralarından biri de, bence “Her Şey Dahil” oteller… Bu sistemin Türkiye’ye ilk getirildiği 90’lı yıllardan bu yana çok şey değişti. En başta da “turist alışkanlıkları” değişti. Kaliteli yabancı turistler artık tatillerini sadece bir otel içinde geçirmek yerine, dışarı da çıkıp, gezmeye geldikleri ülkenin tarihini, kültürünü de öğrenmek, diğer yeme-içme ve eğlence mekanlarını da deneyimlemek, dünyaca ünlü markalar satan dükkanlarından alışveriş de yapabilmek istiyor.

uzakrota-travel-summit-2017

Lüks turizmine gelince, Uzakrota Travel Summit’de pek çok sektör uzmanının da hemfikir olduğu üzere, müşteriler için lüksün tanımı artık yeniden yapılmış durumda ve “lüks artık para değil, zaman” Harcanan para geri kazanılabiliyor ama kaybedilen zaman geri gelmiyor. Bu da kişiye özel hizmetin öneminin altını çiziyor. Panellerin en çok üzerine tartışılan konusu olan  “Müşteriye nasıl ulaşabiliriz? sorusunun cevabı için benim düşüncelerim işte böyle… Ya siz nasıl düşünüyorsunuz?

1 Yorum

  1. Çok sevgili Fahri Turizm elçileri bu işi yapanlar sizler gibi düşünce sizler gibi hareket etse bence turizmimiz daha fazla kazanır..Büyük güçler daha çok önem verse daha çok el atsa eminimkii yapamayacağımız iş yoktur…

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz