Sevgili Diyetisyenim Ceylan Akiş sayesinde tanıştım Matcha Çayı ile… Faydalarını öğrenince, bir anda günlük rutinim oluverdi.  Sadece çay olarak tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda cildime “Matcha Çayı Maskesi” olarak da uyguluyorum. “Bebek popişkosu” gibi yumuşacık yaptığını görünce, hemen sizlerle de paylaşayım istedim. Peki nedir bu Matcha çayı ve neden bu kadar faydalı?

Sadece Japonya’da yetişen matcha çayı, yeşil çayın sadece genç, taze ve en kaliteli yapraklarının, normal hasat zamanından önce, gölgede bırakılarak kurutulması ve toz haline getirilmesiyle elde ediliyor. Bu sayede sahip olduğu yüksek klorofil seviyesi sayesinde parlak yeşil bir renk ve daha yüksek antioksidan özellikler kazanıyor.  Yaklaşık 1000 yıldır Japonya’da oldukça kutsal bir yere sahip olan Matcha çayı, aynı zamanda Japonların uzun yaşam sırrı olarak kabul ediliyor. Vücudumuzdaki serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini önlediği (Yani kansere karşı koruyucu olduğu) ve yaşlanmanın olumsuz etkilerini yavaşlattığı tespit edilen bu çayı anavatanında onlar, tercihen seramik kapta ve bambu kaşıkla veya çırpıcıyla karıştırarak hazırlıyorlar.

Alışık olduğumuz yeşil çayda olduğu gibi yaprakların demlenmesi tekniğiyle değil; en kaliteli yeşil çay yapraklarının toza dönüştürüldüğü formunun, sıcak suyla karıştırılıp köpürtülerek hazırlandığından, içeriğindeki tüm vitamin, mineral, amino asit ve lif kaynağından faydalanma imkanı sağlıyor. İyi antioksidanlar olarak bildiğimiz ıspanak, brokoli filan yanında halt etmiş. Hatta diyorlar ki bu özellikleriyle matcha çayı, marketlerde satılan standart yeşil çayların bileşiğine göre onlarca kat daha fazla antioksidan içeriyormuş. Isı ile yapısı bozulacağı için, çok yavaşça ve hatta mümkünse geleneksel taş değirmen usulüyle toz haline getirileni daha etkili olduğundan, tahmin edeceğiniz üzere, matcha çayı, yeşil çaya oranla oldukça pahalı.

matcha-cayi-maske-tarifi

İçindeki kaliteli aminoasitler sayesinde beyinsel odaklanma ve dikkat üzerinde önemli bir rol oynadığı için Japonlar meditasyon öncesinde mutlaka matcha çayı içiyormuş. Enerji artırmak ve olumsuz duygulardan kurtulmak amacıyla da tercih edilen bu çay, bağışıklığı artırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı için, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı müddetçe, günde maksimum 2 bardak olacak şekilde içilmesi tavsiye ediliyor. Sizin de benim gibi, kafeine karşı hassasiyetiniz varsa veya uykusuzluk problemi yaşıyorsanız, akşamüstü saatlerinden sonra tüketmemeye özen gösterin, olur mu?

Çayın beni en çok ilgilendiren bir diğer özelliği, metabolizmayı önce dengeleyip düzenlemesi, sonra da hızlandırması ve bu süreci vücudu alıştırarak gerçekleştirmesi ve içindeki yoğun vitamin ve mineral sayesinde, vücut direncini düşürmeden zayıflamaya yardımcı olurken, aynı zamanda enerji yakımını da artırması. Bu sayede sağlıklı ve doğal yolla kilo vermeye yardımcı olduğu gibi, ideal kiloyu korumaya da faydalı olduğu iddia ediliyor. Tabi ki herşeyi yeyip içip sonra matcha çayından medet ummuyoruz değil mi? Sağlıklı ve dengeli bir diyet programı yanında, kendisinden de faydalanıyorum. Bakalım bu özellikleri bende de geçerli olacak mı diyetimin sonunda hep beraber göreceğiz.

Cildime uyguladığım ve faydasını hemen gördüğüm için haydi şimdi gelelim Matcha Çayı Maskesinin Yapılışına…

3 YORUM

  1. Çayda maskede güzel hem kolay hemdeee basit bende en yakın zamanda deneyeceğimm bu bilgileri bizimle paylaştığın için çok teşekkür ederim bizdende sana sevgiler????????????

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz