Hamur işi denilince bende akan sular durur. Çocukluğumda fırın ve pastanelerin önünden, o mis gibi kokuları, derin bir nefesle, içime “oh!” diye çekmeden geçtiğimi hatırlamam. Sanki büyüdüm de durum değişti mi dersiniz? 🙂 Daha geçenlerde bir dükkanda, “Acaba hangisi en lezzetlisidir?” diye, vitrindeki tatlılara-tuzlulara, nasıl hayranlıkla dalmışsam artık, camın arkasından bir fark ettim ki, herkes beni içeriye buyur ediyor. “Bir dahaki sefere inşallah!” deyip, oradan hızla uzaklaştım, çünkü işin şakası yoktu ve göbeğim artık, iyice “içine çekilmez” hale gelmişti. Hem zaten “ye! ye!” nereye kadardı?:)

 

Kilo Vermek İstiyorsam, Karbonhidratı Tamamen Kesmeli miyim? 

Hayatımda daha önce hiç, gerçek manada bir diyet yapmadığım için, diyetisyenime danışırken, en çok merak ettiğim şeylerden birisi de karbonhidratlar konusundaki tavrıydı. “Acaba iyice azaltmamı, hatta belki tamamen hayatımdan çıkarmamı ister mi?” diye ufaktan çekinirken, bir baktım ki, diyet listemde çok cazip bir şekilde, her gün karbonhidratlara yer vermiş. Bunu görünce iyice motive olan benden daha mutlusu yok tabi! 🙂

O sayede öğrendim ki, kendi kendine, bilinçsizce diyet yaptığını zanneden kişilerin en büyük hatalarından birisi, bu konuyu yanlış bildikleri için, yeterince karbonhidrat almamak veya sağlıksız tercihler yapmak oluyor. Kas ve su kaybı olmadan, metabolizmanın sağlıkla işlevini yerine getirerek, yağdan kilo verebilmesi için, diyet işi, karbonhidratsız olmazmış meğer. Aksi durumda tüm enerji depolarının boşalması sonucu, kan şekerinin düşmesi ve aşırı tatlı isteği duymak kaçınılmaz olduğu gibi, halsizlik, baş dönmesi, sinirlilik, baş ağrısı da illa ki, bunu takip edermiş. “Diyet yapıyorum” diye her öğünde sadece salata yemekle, bunun için kalıcı çözümler alınamıyor demek ki. Sadece tartıdaki sayıya bakıp da “kilo verdik” zannedenlerde, aslında kas ve su kaybı oluyormuş maalesef.

uno ekmek salata

Sağlıklı Olmak için… 
“Rafine Edilmiş” Tahıl “Out” – Tam Tahıllılar “In” 

Hiç zorlanmadan ve hiç aç kalmadan yaptığım ve benim gibi birisi için, mucize sayılabilecek bir şekilde, 6 haftada 6 kilo “yağdan” kaybettiğim başarılı bir diyet sayesinde sağlıklı beslenmeyi de diyetisyenimden öğrenmiş oldum. Hatta bunu bir yaşam biçimi haline getirdikçe, rafine edilmiş tahıldan yapılan beyaz ekmek, beyaz pirinç, kek, kurabiye gibi besinler olmadan kendimi çok daha iyi hissettiğimin de farkına vardım. Arada hiç canımın çektiği olmuyor mu? Tabi ki de oluyor! Ama iki çatal aldığımda, matah bir şey olmadıklarını bildiğim için, hevesimi de hemen almış oluyorum. Çünkü bunların yerine tam buğday ekmeği, yulaf unu, bulgur gibi tam tahıllı besinler tükettiğimde, yemek yedikten sonra, aniden bastıran uyku hallerimden, kan şekerimdeki dalgalanmalar sebebiyle yaşadığım hemencecik tekrar acıkmalarından ve gereksiz yere, olmadık şeylere “parlama” huylarımdan kurtulduğum gibi, üzerine bir de bonus olarak, bel çevremdeki ve göbeğimdeki kalınlaşmaya da veda ediyorum. Hazır Yaz da yaklaşırken, insan daha ne ister? 🙂

uno ekmek ciya

Aslına bakarsanız, bunlardan belki çok daha önemlisi, ölçümler sonucu gözlemlediğimiz, iç organlardaki yağ miktarında yaşanılan azalma… Çünkü artık biliyoruz ki, her ne kadar biz dışardan görmediğimiz için, estetik bir kaygı duymadığımızdan, gerektiği kadar önemsemesek de, iç organlardaki yağlanma, deri altındaki yağlanmaya oranla çok daha fena. Hatta özellikle bel çevresindeki kalınlaşma, metabolik bozulmayla bağlantılı olduğu için, zaman içinde hipertansiyon, kalp hastalıkları, kolesterol, Tip 2 diyabet ve insülin direnci gibi daha bir çok başka başka rahatsızlığa da sinsice zemin hazırlıyor maalesef.

Peki Tam tahıllı beslendiğimizde, ne oluyor da, bu sorunlar yaşanmıyor? 

Çünkü tam tahılda buğdayın içindeki 3 faydalı bölüm de kullanılıyor. “Kepek” sayesinde lif, B12 vitaminleri, mineraller; “öz” sayesinde omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ve “endosperm” sayesinde de protein ve karbonhidrat alıyoruz. “Bunlar ne işe yarar?” derseniz, mesela tükettiğimiz tam tahıllı ekmekteki lifin etkisiyle, diğer gıdalarla aldığımız kanserojen ve toksik maddeler, vücudumuzundan hızla atılıyor ve ve pek çok önemli hastalığın oluşması önleniyor. Kan şekeri aniden inip çıkarak, dalgalanma hareketi yapamıyor da, belirli bir denge içerisinde, yavaş yavaş yükselip, yavaş yavaş düşüyor. Bu sayede de kendimizi çok daha uzun süre tok ve tabi ki mutlu hissediyoruz. Açlık hissetmediğimiz için, abur cubura saldırmıyoruz ve bu sayede de şişmanlık bizim için artık bir “kader” olmaktan çıkıyor.

Daha Uzun Boylu Olmak için Tam Tahıllı Beslen!

Tam tahıllılar yerine, “Beyaz ekmek” yemeye devam edilince; buğdayın içindeki çinko, folik asit, demir, B6, B12 gibi elementler yeterince alınamadığından; boy konusunda dünya standarlarına erişemediğimiz gibi, Raşitizm gibi önemli kemik hastalıkları, düşük kan değerleri, folik asit eksikliğinden kaynaklanan düşük vakaları gibi pek çok istenmeyen durumla maalesef karşı karşıya kalıyoruz.

uno ekmek kahvalti 1

Peki o zaman ne yapmalıyız? 

Enerjimizin en önemli kaynağı olan ve beslenmemizde almamız gereken kalorinin ortalama % 55-60’ını oluşturması gereken “Karbonhidratı”, B vitamini ve posadan zengin ekmek, tahıl, kurubaklagil, meyve ve basit şekerlerden temin etmeliyiz.

Sağlıklı Karbonhidrat Almak İçin Ne Yapmalı? 

· Beyaz pirinç yerine, esmer pirinç veya bulgur

· Beyaz ekmek yerine, tam tahıllı ekmek

· Dolmalarda pirinç yerine bulgur veya yulaf

· Çorbalarda un yerine bulgur, yulaf veya tam buğday unu

· Meyve suyu yerine taze meyvenin kendisi

· Salatalara nohut, tam buğday, mercimek veya bulgur ilavesi

· Kahvaltı ve ara öğünlere yulaf ilavesi… Probiyotik yoğurtla ve elma rendesiyle harika oluyor. Deneyin! 🙂

Hayatınızdan sağlıklı ekmeği çıkarmayın! 

“Rafine edilmemiş”, yani kabuğu ayrıştırılmamış ürünleri kullanmaya devam! Bu ne demek? Az önce de listelediğim gibi, beyaz ekmek yerine tam tahılları, pirinç yerine bulguru tercih ediyoruz. Dengeli bir beslenme planında bir yetişkin için, günde toplamda 2-3 dilim kadar tam tahıl ekmeği tüketmek kararında olacaktır.

Hangi Tam Tahıllı Ürünleri Kullanalım? 

Uno ürünlerini kullanıyorum ve çok memnunum. Geçenlerde markete gittiğimde ise, “Uno Premium” adı altında Türkiye’de ilk ve tek “Tam Tane Tahıllı” ürün çıkardıklarını gördüm ve denemek için farklı farklı çeşitlerini aldım.

uno premium ekmek 1

“Tam Tane Tahıllı”, şu anlama geliyor: Diğer ekmeklerden farklı olarak, tam bir tahıl tanesi halinde, yani ayrıştırılmadan, doğal haliyle kullanılıyor. Tam tane tahıllı ekmekte tahılın sadece unsu özü değil, ruşeym ve kepek kısımları da bulunduğu için,

· Zengin protein içeriği sayesinde, kasları güçlendirdiği gibi, kansızlığı da önleyerek vücut direncini artırmaya da fayda sağlıyor.

· Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde, sinir sisteminin düzenli çalışmasına, yağ ve karbonhidratların kolay parçalanmasına yardımcı oluyor.

· Zengin lif içeriği sayesinde, tokluk hissi vererek, hem kilo vermeye, hem sindirime yardımcı olurken, kolesterolü de düşürüyor.

· Antioksidan özelliği sayesinde, yaşlanma sürecini geciktiriyor, pek çok çeşit kanser riskini azaltıyor ve yaşam kalitesinin artırıyor.

uno ekmek bruschetta

Anlayacağınız, Tam taneli tahıllar sayesinde obezite, kanser, diyabet gibi birçok metabolik rahatsızlığa karşı vücudumuzda adeta koruyucu bir kalkan görevi gören antioksidan almış oluyoruz. Bu sebeple günlük beslenmemize tam taneli tahıllıları muhakkak dahil etmemiz gerekiyor. Size bir kaç kolay fikir vermemi ister misiniz?

İlk olarak Uno Premium Çavdarlı ve Karabuğdaylı yumuşacık bir ekmekle sabah kahvaltısı için peynirli ve hindi fümeli tostlar hazırladım. Yanında taze demlenmiş çayla tam da hayalini kurduğumuz gibi çok lezzetliydi.

uno ekmek tost

Diyetim esnasında tanıştığım “Chia” Tohumuyla, bir ekmeğin içinde karşılaşmak hoş bir tesadüf oldu benim için… Uno Denge, Tam Buğdaylı ve Çiya Tohumlu’yu ise, sanki börek harcı hazırlar gibi, üzerine dereotu ve maydonozla karıştırdığım beyaz peynir ve labne karışımı sürerek denedim. Bunu kanepe mantığında, fırında üstünü hafif kızartarak da kullanabilirsiniz. Sabah sporumu yapıp, havuzdan döner dönmez, öğlen yemeğine kadar, şahane bir ara öğün oldu bana:)

uno tam bugdayli ekmek 1

Çok hafif sarımsaklı zeytinyağı sürerek fırına verdiğim Uno Premium Çok Tahıllı ekmek dilimleri yatağında, fesleğen ve domatesle hazırladığım, İtalyanların meşhur Bruschetta’sı mantığındaki lezzeti ise, tadına bayılan arkadaşlarıma sormalı.

Semizotu, 2 kaşık kinoa, beyaz peynir ve diğer sevdiğim malzemeleri karıştırarak hazırladığım taptaze salataya eşlik eden 1 dilim Uno Premium Tam tane tahıllı ekmekle ise, siz de benim gibi akşam yemeğinde kendinize sağlıklı, hafif ve harika bir ziyafet çekebilirsiniz:)

?code=1961854d8bfb4bc194582b93d9787f83

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz