Geçtiğimiz hafta Shangri-La Istanbul’da, Çin’in geleneksel bahar festivali olarak kabul edilen Çin Yeni Yılı’nı kutlamak üzere, Genel Müdür Vito Romeo tarafından düzenlenen davetteydik. Ateş elementinin sembolü olan kırmızı renk temasıyla kutlanan gecede tüm davetlilerden, mümkünse kıyafetlerinde kırmızı renk bulundurmaları rica edilmişti.

shangri-la-dilek-yeginsu-usengec-sef-davet-cemiyet-hayati

Bünyesinde toplam 92 otel yer alan Shangri-La Hotels and Resorts’un, Avrupa’da sadece Paris ve İstanbul’da bulunan ve Uzak Doğu şıklığıyla göz kamaştıran bu 5 yıldızlı otelinin içinde, Çin’in güney bölgesine özgü, otantik Kanton kültürünü ve mutfağını tema edinmiş Çin restoranı Shang Palace’da verilen davete; iş, sanat ve cemiyet hayatından pek çok ünlü isim katıldı.

shangri-la-dilek-yeginsu-usengec-sef-davet-cemiyet-hayati

Davet öncesinde eşimle kahvelerimizi yudumladığımız Loby Lounge’ın insanın içini açan, huzur veren ambiyansında, yaptığımız çekimden, beğeneceğinizi umduğum bu keyifli kareler çıktı.

shangri-la-dilek-yeginsu-usengec-sef-davet-cemiyet-hayati
Sonrasında Çin kültürü ile özdeşleşen devasa büyüklükteki turuncu aslan maskotları, özel dans seromonilerini yaparak, yanımıza geldiler.
shangri-la-cin-yeni-yil-kanton-shang-palace-cin-aslan
Ay takvimine göre her yıl, yeni ay gününde kutlanan Çin’in bu en önemli bayramı Çin Yeni Yılı, Şubat ayı boyunca geleneksel etkinlikler eşliğinde kutlanıyor. Her sene farklı bir hayvanı temsil eden Çin Yeni Yılı, bu yıl “Maymun Yılı” olarak adlandırılıyor.

shangri-la-cin-yeni-yil-kanton-shang-palace

Davet, daha sonra Shang Palace Restaurant’daki özel Çin Yemeği menüsünün tadımıyla devam etti.
shangri-la-metin-suerkan-ozlem-suer-dilek-yeginsu

Yemek sırasında ünlü astrolog Şebnur Kuran, çakra ve auro analizi ile konuklara Maymun Yılına özgü taş ve renk tavsiyelerinde bulundu. Benim için de sarı renkli “Citrone” doğal taşını üzerimde bulundurmam gerektiği tavsiyesini verdi ve sağlığımla ilgili pek çok şeyi bilmesiyle açıkcası beni bayağı şaşırttı. Bazı tavsiyelerde de bulundu ve bütün gece güler yüzüyle ve pozitif kişiliğiyle, davete katılan herkesle tek tek ilgilendi.

Çinli Şef Bing Li ve ekibi’nin hazırladığı bu Çin Yeni Yılı özel menüsünde, toplam 11 course yemek bulunuyor. Tavuklu Mısır çorbasıyla başlayan bu serüven, salatayla devam ediyor.

shangri-la-cin-yeni-yil-kanton-shang-palace-corba

Özel ve anlamlı bir de hikayesi olan “Lo Hei Salatası”, aynı zamanda yine Şef’in tasarladığı “signature dish” olmasıyla da öne çıkıyor.

Öğrendiğime göre Çin kültüründe yeni yılda tüm aile bireyleri bir araya toplanıp, büyük bir Lo Hei Salatası yapıp, hep beraber dilek dileyerek bu salatayı karıştırırlar ve bunun kendilerine iyilik ve güzellik getireceğine inanırlarmış.

shangri-la-cin-yeni-yil-shang-palace-ordek-somon

Hatta çok renkten oluşan bu salatadaki renklerin, hayatın zenginlikleri, iyi ve kötü yanları gibi hep bir arada olmayı temsil ettiğini düşünüp, hepsini kaynaştırıp, hepsinin üstesinden gelebileceklerini düşünürlermiş. İçinde salatalık, havuç, kırmızı biber, turp, en altında ananas, üstünde sashimi ve yanında da corn flakes bulunan bu salata, geleneğe uygun olarak tahin sosla karıştırılarak tabaklara servis ediliyor. Karıştırılırken yüksek sesle dilekler dileniyor:)

shangri-la-cin-yeni-yil-karides-shang-palace
Çıtır ördek, kuşkonmazlı karides, Çin mantısı, Sichuan bonfile ve Dil balığı, geceden damakta iz bırakan diğer lezzetler oldu.

shangri-la-cin-yeni-yil-kanton-shang-palace
Son olarak, Çin Yeni Yılı özel menüsün Mart sonuna kadar sunulacağını da ekleyeyim.

O zaman herkese Xīnnián hǎo!
(Okunuşu: Sen-nin haow)
Kantonezce Yeni Yılınızı kutladım:)

 

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz