Aylar önce arkadaşımdan bir mesaj: “Üşengeç Şefim, Zorlu PSM’ye Enrico Macias geliyor. Gideceksek, biletler tükenmeden alalım derim, ne dersin?” Onca işin arasında göz ucuyla hızlıca baktığım mesaja, benden cevap: “Üff yaa! Ben o çocuğu çok sevmiyorum, babasının konseri olsa isterdim bak!” Karşı taraftan bol kahkahalı bir gülme efekti! Mesajlaşmamıza bir daha baktım ki, o “Enrico Macias” yazmış ama ben “Enrique Iglesias” okumuşum. Eh onun için, babası diye de “Julio Iglesias”dan bahsediyorum tabi ki. Bayağı bir güldük halime. Sonra ben hemen eşime yazdım, “Enrico Macias’a gideriz di mi?” Bu sefer o da “Enrique Iglasias” sanıp, “ah evet süper olur ama, hani sen sevmezdin o çocuğun şarkılarını?” dedi. İşi gücü bıraktım kikirdedim bi’ saat halimize:)

enrico-macias-istanbul-konser-usengec-sef-zorlu-psm

Okulda yıllarca eğitimini aldığım Fransızca’yı, kendime unutturacak kadar bu dilden hazetmeyen bana bile, o enfes şarkılarıyla tekrar sevdiren; çocukluğumdan beri tane tane aksanına, melodilerine ve yorumuna bayıldığım Cezayir asıllı Fransız şarkıcı Enrico Macias’ın konserine gitmeden önce, ardı ardına sit-com tadında, böyle komik yanlış anlamalar yaşadık anlayacağınız:)

Ve işte o büyük gün gelip çattı. Tüm biletleri çoktan tükenen, bütün şarkılarını ezbere bildiğim mükemmel bir sanatçının; “Enrico Macias”ın konserini izlemek üzere Zorlu PSM’deyim, ne mutlu bana!

Salondaki izleyici kitlesi inanılmaz. Çoğu yaş almış, çok nezih ve kalburüstü hanımefendi ve beyefendiler. Özene bezene hazırlanıp, jilet gibi giyinip gelmişler. Gençliklerinin bir parçasıyla buluşacaklar, heyecanları yüzlerinden belli.

enrico-macias-istanbul-konser-usengec-sef-zorlu-psm

Bizler de onun romantizm dolu “chanson”larının büyük hayranları olarak, yaş ortalamasını az biraz olsun indiriyoruz işte. Böyle değerler sık gelmiyor dünyaya ne de olsa. 🙂 Sağolsun Zorlu PSM sayesinde, dünya standartlarında bir konser salonumuz var da, bu tarz gösterileri artık kendi ülkemizde de izleme şansına erişebiliyoruz.

enrico-macias-istanbul-konser-usengec-sef-zorlu-psm

Ve işte büyük an geliyor. Tüm spotların üzerine vurduğu sahnede dimdik duran ve hala karizmasından bir şey kaybetmeyen Enrico Macias, az biraz yaş almış olsa da, yıllar ona yine de biraz iltimas geçmiş ki, güzel yaşlanmış.

Konser öncesi duygusal bir konuşma yaparak, Ankara ve Paris’te meydana gelen üzücü olaylarda hayatını kaybedenler için, herkesi yine tüm zarafetiyle bir dakikalık saygı duruşunda bulunmaya davet etmeyi de ihmal etmiyor.

enrico-macias-istanbul-konser-usengec-sef-zorlu-psm

İlk kez 1962 yılında Türkiye’ye gelen ve büyük talep üzerine bir günde tam 3 konser vererek, izleyicileri kendisine hayran bırakan Enrico Macias’ın sesinden, birbirinden romantik şarkıları kadar, Türkçe’ye de çevrilen unutulmaz aranjmanların, orjinallerini dinlemek rüya gibi… Hatta “Hoş gör sen!” şarkısını o şeker aksanıyla, bizzat Türkçe seslendirmesini duymalısınız:)

enrico-macias-istanbul-konser-usengec-sef-zorlu-psm

Müzik kariyerinde artık 50 yılı geride bırakan bir “müzik efsanesi” olan Enrico Macias’ın 50’den fazla şarkısı Türkçe sözlerle, Türk sanatçılar tarafından yorumlanmış. Bu şarkılarından ilk aklıma gelenlerden sayabileceğim Ajda Pekkan’dan “Hoşgör Sen” (On S’embrasse Et On Oublie), Selçuk Ural ve Gönül Yazar’dan “Arkadaşımın Aşkısın” (La Femme De Mon Ami), Tanju Okan’dan “Çal Çingene” (Zingarella) nasıl unutulabilir ki?

enrico-macias-istanbul-konser-usengec-sef-zorlu-psm

Hatta annemler anlatır, ben daha yeni yeni konuşmaya başlarken meşhur olan Seyyal Taner’in seslendirdiği “Son Verdim Kalbimin İşine” (Je Suis Content Pour Toi) şarkısına, dilim dönmediği için “Son bevdim kaabişime” der dururmuşum. 🙂

enrico-macias-istanbul-konser-usengec-sef-zorlu-psm

76 yaşındaki haliyle 2 saat boyunca, hiç ara vermeden ve bir saniye bile oturmadan, bir yandan da gitarını çalarak şarkı söyleyen sanatçı, bir ara gitarıyla dans bile etti. Aralarda gitar sololar da yaptı ve biz oturduğumuz yerden, güya genç geçinen halimizle, onun bu performasını izlerken, onun adına yorulduk ve bir kez daha hayran kaldık.

enrico-macias-istanbul-konser-usengec-sef-zorlu-psm

Konserin sonunda kulise gider gitmez, alkış tufanı koptu, Zorlu PSM seyircisi, onu öyle kolay bırakmak istemiyordu doğal olarak. Israr üzerine bis yaptığında, tüm orkestra çekilerek sahneyi ona bıraktı.

enrico-macias-istanbul-konser-usengec-sef-zorlu-psm

Üzerinde tek bir spot ışığıyla, kendini ayakta izleyen binlerce kişiye, çıplak sesiyle o müthiş coşkulu ve eğlence dolu şarkısı “Enfant de tous pays”i söylemeye başladı. Şarkının sözleri çok anlamlı… İşte size dilimize çevirisinden bir parça:

“Bütün ülkelerin çocukları
Yarın dünyamızın karanlıktan çıkması için
Sizin ellerinize güveneceğiz
Yeniden ışık görme umudumuz
Yaşama açılan gözlerinizdedir
Gözyaslarınızı silin,
Silahlarınızı atın ve
Dünyayı bir cennete çevirin”

Kendimi bildim bileli, en sevdiğim şarkıların yaratıcısı Enrico Macias’ı da, dünya gözüyle izledim ya artık, herhalde gözüm açık gitmem:)

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz