Öncelikle Instagram takipçilerime ufaktan bir teessüf ederek bugünkü yazıma başlamak istiyorum. “N’ooldu da dellendi bizim kız?” demeyin işte! Benim de kendimce haklı sebeplerim var, kalbim kırıldı bi’kere…Fırk fırk! Sustum sabrettim hatta unutmaya çalıştım ama belki yaptıkları ayıbı anlar, gönlümü almaya çalışırlar diyerek, sonunda içime atmamaya karar verdim:)) Efendim, geçenlerde bir gün Instagram hesabımdan şöyle bir yazı paylaştım:

“Ay ben göz göre göre tam bi’ “Dana Jambon” olmuşum ya! Yaz gelmeden acilen bi 4-5 kilo vermem lazım, ama nasıl?”

Şimdi bu her ne kadar doğru bile olsa, insan doğal olarak, canından çok sevdiği takipçilerinden şöyle cevaplar bekliyor:

-Sen mi “dana jambon”? Eh pes yani!
-Aaa canım fıstık gibisin. Saçmalama Allah aşkına
-Sen son zamanlarda hiç aynaya baktın mı, delirmişsin neren kilolu yahu? vesaire vesaire…

diyetkolik-diyetkolikcom-kilo-vermek

Örnekler çoğaltılabilir tabi. Ben “ayy bakalım kim ne yazacak, nasıl benim moralimi düzeltecek?”. Hatta “İlk güzel yorum yazanı kalbimin tahtına oturtacağım” diye heveslenirken, bir Allah’ın kulu da “Yahu senin neren Dana Jambon?” demedi. ühü ühüüüüüü.

Neyse acımı kalbime gömdüm, “dost acı söyler” dedim. Demek ki benim aşağı baktığımda ayaklarımı görmemi engelleyen o kocaman göbek, sizin de dikkatinizi çekiyormuş ki, kimsecikler zayıflama istediğimi yadırgamadı.O zaman gerçeklerle yüzleşmeliydim ve aynen  5 haftada diyetisyen yardımıyla, Yaz gelmeden 12 kg veren, takdir edilesi süper insan, biricik eşim gibi, ben de fazla kilolarımdan kurtulma işini ciddiye almalıydım.

diyetkolik-diyetkolikcom-kilo-vermek-diyet

İyi de nasıl olacaktı? Bütün gün yemekli davetler, mekan izlenim yazılarım gereği katıldığım tadımlar, gün içinde uzun uzun süren toplantılar, beni bekleyen dağ gibi iş yoğunluğu ve öğlen yemeklerinde üşenmekten öğün atlamalar gibi bir çok unsuru da göz önüne alınca, kendime benim dilimden anlayacak bir diyetisyen bulmam gerektiğine karar verdim.

Daha önce bir kere yine eşim yaparken “yancı” olarak, ona verilen listeyi gücüm yettikçe uygulamıştım da, onun yine 10 kg verdiği bir süreçte ben zar zor ancak 500 gr verince, Tirodlerime baktırmayı akıl etmiş ve “Hashimoto” teşhisiyle, “amanın oto sanayide bir tamirci mi bu Japon amca?” diye şok geçirmiştim. Vücuda bir mikrop girince, nasıl savaşıp, onları yenmeye, yok etmeye çalışırsa, meğerse bu tuhaf isimli hastalıkta da, nedense kendi tiroid hormonunu “düşman kuvvetleri” zannedip, onlara saldırıp, hapur hupur yiyerek yok ediyormuş. Eh bu durumda da geriye tiroid hormonunun esamesi kalmayınca, kilo verememek, hatta durduk yere şişmanlamak dahil, daha bir sürü şikayet ortaya çıkıyormuş. Neyse ki bu bahaneyle bu rahatsızlığım ortaya çıkınca, Endokronologum bana takviye olarak, kaybolan Tiroid hormonunu vücuda aldıran bir hap vererek bu işi kolayca çözdü. Yani korkulacak bir rahatsızlık değil ama “anne-kiz hastalığı” diye de geçen ve oldukça yaygın bir rahatsızlık olduğunu bilin ve eğer gerçekten deneyip, kilo veremiyorsanız, aman diyim siz de Tiroidlerinize bir baktırmayı ihmal etmeyin:) Annenizde varsa, sizde de olma olasılığı yüksek, sizde varsa, anneniz de baktırsın dediler. Bizimkinde de çıktı mesela, aklınızda bulunsun:)

Şimdi gelelim sadede… Hayatımda ilk defa diyet yapmaya karar verdim. Yani “kendime özel bir diyet listesiyle”! Öyle gazetede veya internetten “mucize” adı altında paylaşılan “şok diyet” safsatalarıyla, yalancıktan harikalar vaad eden zayıflama çaylarıyla, haplarıyla hayatta işim olmaz tabi. Diyorum ya herkesin bünyesi farklı. Benim diyet programım da benim hastalık geçmişim, boyum, kilom, kan değerlerim, hedeflerim göz önüne alınarak, alerjim var mı, sevdiğim gıdalar neler, “asla yemem” dediklerim neler, tüm bunlara dikkat edilerek değerlendiren, işinin ehli bir diyetisyen tarafından yazılmalıydı.

diyetkolik-diyetkolikcom-kilo-vermek-diyet

“Ben bu 5 kg fazlalığı, sağlıklı bir şekilde nasıl veririm?” diye kara kara düşünürken, iyice araştırdım ve Diyetkolik.com’la tanıştım :)) Hem web sitesi hem de mobil aplikasyonu olan bir sistem bu ve kendilerini daha çok “diyet ve sağlıklı yaşam koçu” olarak konumlandırıyorlar. Aslında diyetisyenlerden oluşan online ve interaktif bir “sağlıklı yaşam platformu” diyebiliriz kısaca.

Dediğim gibi hem web sitesi, hem de mobil uygulama olarak büyük kolaylık sağlayan, zengin içerikli bir platform hazırlamışlar. Benim gibi yoğun koşturmaca arasında diyetisyene gidecek zamanı olmayanlar için harika bir çözüm olmuş tabi.

Boy, kilo, yaş, egzersiz seviyesi ve hedeflerimi sordular, bir mail ile cevapladım. Yakın dönemde yaptırdığım bir de kan tahlili sonuçlarımı gönderdim. Bana uygun bir diyet ve egzersiz programı hazırlandı hemen. “Valla öyle spor salonlarında kendimi paralayacak ne halim, ne vaktim var. En fazla yürüyüş yapabilirim” dedim Diyetisyenime. Sağolsun hiç zorlamadı beni ve “haftada 2-3 gün, 45’er dakika tempolu yürüyüş en güzel spor” dedi.

Üyelik sistemiyle giriş yaptım ve bana özel bir panel çıktı karşıma. Bir “Kalori cetveli” hazırlamışlar ki, böyle detaylısını daha önce ne gördüm, ne duydum. Aklıma gelen her şeyi soruyorum “pekiiiii, bu kaç kalori?” diye… Mantısından, pizzasına… Hoop hemen cevap veriyor. Öhem.. Aklıma yemek deyince ilk olarak mantı ve pizza gibi hamur işleri gelmesinden, böyle bir diyete ne kadar ihtiyacım olduğu belli oldu değil mi? Biri bana dur desin!:)))

diyetkolik-diyetkolikcom-kilo-vermek-diyet

Alternatifli diyet planları sunmuşlar ki, bu da diyetin devam ettirilebilir olmasını kolaylaştırıyor. Akıllı algoritması var, bu sayede ne kadar yağ, ne kadar karbonhidrat ve ne kadar protein almışım grafiklerle görebiliyorum. Zaten beni online olarak takip ediyor ama dilediğim zaman diyetisyenimle görüşebiliyor olmaya da ayrıca bayıldım.Her şeyi bir kenara bırakalım ve size gerçek manada en ama en çok sevdiğim özelliğini söyleyeyim mi? Yemeye devam etmek istediklerimi yiyebiliyor olmam gerçekten paha biçilemez! Yani aslında yaptığım tam manasıyla bir “kuralsız diyet”. “Nasıl yahu?” derseniz anlatayım. Bilgisayarım yanımda olmasa da, cep telefonumdaki Diyetkolik aplikasyonu sayesinde 7gün 24 saat hep yanımda ya? İşte bu sayede, arada yaptığım küçük kaçamakları nasıl zararlı olmadan atlatabileceğimi de bana öğretiyor. Diyelim ki Diyetisyenime “çikolata olmadan asla yaşayamam!” desem, menüye çikolata da koyuyor sağolsun.

Hatta size çok komik bir şey anlatayım…Diyetisyenime “tatlı severim” demişim, akşamları bir baktım ki, bir güne Tadelle vermiş, başka bir güne dondurma, yok efendim Sütlaçlar, Çikolatalı Sufleler filan. A-ah! Gözlerime inanamadım, dedim “Hayırdır? Rüyada mıyım?” “Yooo, sevdiğiniz şeylerden mahrum kalmayın, diyetinizi mutlu ve motive şekilde yapın istedim” dedi. Size yemin ederim, o böyle izin verdi ya, artık benim için ulaşılabilir şeyler ya bunlar, inadına bünyem istemiyor, “tatlıııı! çikolataaa! pastaaa!” diye delirmiyorum işte. İnsanoğlu böyle de tuhaf. Oysa “yasak” dese, rüyamda bile fıstıklı çikolata parçaları uçuşurdu eminim, şimdi ise missss, kafam rahat, midem rahat:)Bir de önemli bir tüyo paylaşayım bilmeyenler için. Hani gün içinde ortalama 2,5 litre su içmeniz öneriliyor ya? Sabah kalkınca boş mideye 2 bardak içtiniz diyelim… Diğer miktarı da, mümkünse yemeklerden yarım saat önce veya 1 saat sonra içmenizi tavsiye ediyorlar. Bu sayede yemekle suyu aynı anda aldığınızda olduğu gibi midenizi büyütmemiş oluyorsunuz. Hatta öncesinde içtiğiniz su sayesinde, mideniz dolu hissi yaratıyor ve doğal olarak daha az yemek yemenize olanak sağlıyor:) Ben artık yemekle su içmeyi mümkün olduğu kadar azalttım:)

diyetkolik-diyetkolikcom-kilo-vermek-diyet
Arada bir sürü tadım etkinliğim olmasında rağmen ve açıkça söylemem gerekirse, haftada 3 değil, 2 hatta bazen 1 kerecik anca yürüyüşe çıkabilmeme ve genelde yazı yazmak için uzun süre bilgisayar karşısında hareketsiz kalmama rağmen, ilk haftanın sonunda tartıda 1,5 kg eksildiğimi görünce, ilk başta valla gözlerime inanamadım. Hatta tartıyı alıp, evin farklı farklı noktalarında gezine gezine tekrar tekrar tartıldım. Ne bileyim eski bir Ata sözünün etkisinde kalmış olabilirim belki de… Hangisi mi? “Taş yerinde ağırdır” derler ya hani? Belki yerimden farklı bir noktada tartılırsam, daha da hafif çıkma umudum vardı, ne bileyim işte ehi ehi:)

Bir de “Tüh be!” diye bir bölüm yapmışlar menüde, ona da bayıldım valla:) Diyetisyenin listene yazdığı şeylerden o an için bulma imkanın yoksa veya canın başka bir şey çekti ve onu şapur şupur “gömdüysen”, hemen “Tüh be!”özelliğiyle, kaçamağını diyetisyenine bildirerek, hiç güzel canını sıkmadan, telafi etmek için öneriler alabiliyorsun. Arkadaşımın annesinin yaptığı bu sarmaları lüplerken ben öyle yaptım valla. Hatta ondan öncesinde de haşlanmış içli köfteden de yemiş olabilirim bir ihtimal. Çok güzeldi ne yapsaydım yani?:)

diyetkolik-diyetkolikcom-kilo-vermek-diyet
Sisteme bu şekilde verileri kolayca girmek çok zevkli… Aynı oyun gibi. Zaten araştırma yapmışlar ve bu şekilde günlük tükettiklerinin listesini tutan kişilerin, tutmayanlara göre %10 daha iyi kilo verdiklerini görmüşler. Yazmakla uğraşmıyorsunuz zaten, mevcutlar arasında seçiyorsunuz, bu da işi iyice kolaylaştırıyor. Tık tık diye seç, kaydet, bitti gitti:)

Zaten canım ne zaman isterse diyet programıma ulaşabildiğim için, yediklerimle kaç kalori aldığımı da görerek daha kontrollü davranabiliyorum. Sadece kilo vermek de değil tabi, sağlıklı bir yaşam için öneriler almak ya da sadece form tutmak, yani mevcut kiloyu korumak için de çok uygun. Anlayacağınız ben bu işi sevdim ve bu sefer niyet ettim ve olacak, çünkü istiyorum! 🙂

diyetkolik-diyetkolikcom-kilo-vermek-diyet
Özetle “teknolojinin hayatımızı bunca kolaylaştırdığı günümüzde, neden diyet yapmayı hem daha kolay hale getirecek, hem de diyeti “sıkıcı, kısıtlayıcı” bir durum olmaktan kurtaracak bir sistem olmasın ki?” düşüncesiyle yola çıkan “Diyetkolik.com” aplikasyonu ile diyetisyenimle ihtiyaç duyduğum her an iletişim halindeyim. “Açlık durumları oldu mu? Canınızın isteyip de yiyemediğiniz besinler oldu mu? Sıkıldığınız öğünler oldu mu?” diye soruyor ve “bu bilgileri benimle ne kadar net paylaşırsanız o kadar başarılı bir yol izleriz.” diyor Diyetisyenim. En sağlıklı şekilde ideal kiloma ulaşabilmem için, gün içinde yediklerimi takip edip, beslenme alışkanlıklarımı inceliyor ve beni motive edebilmek için uğraşıp duruyor sağolsun.

Diyetisyeninizi her an yanınızda taşıdığınızı düşünün! ️Harika bi’şey değil mi? :))

9 YORUM

  1. Sevgili üşengeç şef cim,yazının başındaki tatlı sitemi okuyunca hak vermedim değil hani.Hemen kendi payıma düşen savummamı yapayım:) Sürekli fotoğraflarla zaten güzelliğini boy kilo orantını görüyorum.İnanki diyet kelimesini senden duyunca şaşırmıştım.Hani ben gibi yıllardır meşhur hipo troitim yüzünden şişen bir vücüdun hiç yoktu.Ama herkesin kendinde tercih ettiği kilo farklı olduğu içinde allah allah desemde tepkisel bişey yazmamıştım.Çevremde çok arkadaşım var bana göre fit olup kendilerine göre daha vermesi gereken mutlaka bir kaç kilo fazlalığı olanlar.Onlarada şaşırır ay ben senin kilonda olsam hiç diyet lafını bile ağzıma almam diye sitem bile ederim:))
    Madem seni rahatsız eden ufakda olsa bir sorunun var çözümlemek içinde çok faydalı bir kaynak bulmuşsun izinden bende geliyorum diyeyim ozaman:)
    Diyetkolik e benzer bir siteden bir ara bende yardım almıştım ama devamını getiremedim malesef gerçi bu site gibi diyetisyenle birebir takip olayı yoktu.Bende şansımı bir denemek isterim,bellimi olur belkide kısa zamanda bu fazlalıklardan kurtulurum.İnşallah maşallah diyerek Start verelim bakalım.:)
    Sonsuz sevgilerimle

  2. Menapoza 50 yaşında girip "Oh oh kilo almadım" diye sevinmem 3 sene sürdü. :)))) Sonraki 3 senede 7 kilo aldım. Spor yapmaktan ve disiplinli diyetlerden nefret ettiğimden, haftada/15 günde bir diyetisyen ziyaretlerine vaktim olmadığından, günümün büyük bölümünü bilgisayar başında geçirdiğimden bir süredir "bu sene bikiniye hatta mayoya elveda" modundaydım. Üşengeç Şefim hızır gibi yetişti galiba :))) Diyetkolik'e üye oldum. Kaprislerimden bıkıp üyelikten atmazlarlas güzel sonuçlar alabileceğimi umut ediyorum. Ayrıca herhalde canın iltifat istemiş ki kendine dana jambon diyerek haksızlık etmişsin :)))

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz