Geçtiğimiz ay, Caffè Nero’nun genç ve güleryüzlü yönetim ekibiyle tanışınca, markayı daha yakından tanıma fırsatım oldu. Kaliteli İtalyan kahvesi sunmak için ilk olarak 1997 yılında Londra’da kurulan, Caffè Nero, açıldığı günden beri her yıl, İngiltere’nin en sevilen kahve zinciri seçiliyormuş. Bugün 1000’e yakın mağazası bulunan ve “Siyah kahve” anlamına gelen Caffè Nero’nun İngiltere dışında, ilk yurt dışı serüveni ise 2007 yılında Türkiye ile başlamış.

İçinde bulunduğu semtte, o mahallenin ruhunu yansıtan ve tamamen oraya ait bir “mahalle kahvesi” ortamı yaratmayı hedefleyen, yiyeceklerinde de klasik İtalyan tariflerinden esinlenen Caffè Nero, iddialı İtalyan kahveleriyle olduğu kadar, insanlara kendilerini evlerindeymiş gibi rahat hissettiren sıcak atmosferi ile de, kısa sürede kahve severlerin en çok sosyalleşmek istediği kahve zincirlerinden biri haline gelince, İstanbul, İzmir, Ankara ve feribot içlerinde olmak üzere, şimdiden 44 mağazaya ulaşmış bile.

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino

Uzun zamandır istediğim hızlı bir Baristalık Eğitimini (Kahve Hazırlama Uzmanı) tamamladığım Caffe Nero’da öğrendiklerimi sizlerle de paylaşmak isterim:)

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino

Kahve demişken, ilk olarak kahvenin nasıl keşfedildiğinden bahsedeyim madem… Ne kadar gerçek olduğu, tam bilinemese de, kahve literatüründe, kahvenin nasıl bulunduğunun hikayesi aslında şöyle bir rivayete dayandırılıyormuş.

Kahvenin Bulunuş Hikayesi:3.yüzyılda bir keşiş ve aynı zamanda bir çoban olan “Kaldi” isminde bir Etiyopyalı, her gün otlattığı keçilerinin, bir gün her zamankinden çok daha hareketli ve enerjik olduklarını farkeder ve keçileri gözlemlediğinde, normalde yediklerinden farklı “kırmızı” bir şey yediklerini görür. Keçilerin yediği o şey; kahve meyvesidir. Kaldi o meyveleri alıp, önce kaynatarak içmeyi, sonra ateşte pişirmeyi dener ve kendisinde de aynı etkiyi görür. Böylece Etiyopya’da ortaya çıkan kahve, kuzeyde Mısır’a ve antik Yunanistan’a, güneyde de Arap yarımadasına doğru yayılır.

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino
Osmanlı’ya geldikten sonra, Avrupa’ya yayılmasının hikayesi ise şöyledir: 2. Viyana Kuşatması’na giderken yeniçerilerin yanlarında götürdüğü 500 çuval kahve, Viyana’dan çekilirken orada bırakılır. Cephede unutulan bu kahve çuvallarını yakan Avusturyalılar etrafa yayılan hoş koku sayesinde kahve ile tanışır ve böylece namı oradan bütün Avrupa’ya ulaşır. Hatta İngiltere’de çaya yüklenen yüksek vergilerden ötürü, ona tepki olarak içilir ve zamanla Amerika’nın ise resmi içeceği haline gelir.

Kahve Çekirdeği Çeşitleri:Petrolden sonra, dünya çapında dolarla ticareti yapılan ikinci ürün olan kahvenin, pek çok kahve çekirdeği türü olmakla birlikte en yaygın şekilde tarımı yapılan türler iki tanedir: “Robusto” ve “Arabica“.

Arabica türü kahve çekirdekleri daha kaliteli ve bu yüzden de daha pahalıyken, Robusto çok daha yaygın bir kahve çekirdeği türü ve bu yüzden çekirdeklerinin fiyatı da nisbeten daha uygun.

Kahvenin Yetiştiği Bölgeler:

Sadece Oğlak ve Yengeç dönencesi arasında kalan yerlerde yetiştiği için kahvenin ilginç bir coğrafyası var.
Dünyada kahve yetiştirilen en önemli 3 bölge ise şöyle:

1. Latin Amerika (Brezilya’dan Meksika’ya, Panama’dan, Honduras’a, Nikaragua’dan, Kolombiya’ya kadar)
2. Asya Pasifik (Sumatra, Java, Papua Yeni Gine vs)
3. Doğu Afrika ve Arap Yarımadası

Kahvede Tat ve Aroma Farkları Neden Olur?

Yetiştiği toprak, güneşlenme zamanı, aldığı su, bulunduğu ortamdaki nem gibi faktörler, kahvenin tadını ve aromasını değiştiriyor. Kahve fidanları tüm özellikleri topraktan aldığı için, bu da yetiştiği bölgelere göre kahvelerin aralarında farklılıklar olmasına sebep oluyor.

Bunu basit örneklerle açıklamam gerekirse;

Diyelim ki, Türkiye’de kahve yetiştirilebilseydi ve diyelim ki bu Antalya bölgesinde olsaydı, büyük ihtimalle orada yetiştirilen kahvelerde narenciye aroması olacakken, Karadeniz’de yetişse belki çay ve fındık aroması olacaktı.

Bu sayede, Latin Amerika’da yetiştirilen çekirdek aromaları bizim damak tadımıza yakın, kakao, fındık, çikolata tatları içerirken, Sumatra gibi volkanik bölgelerde daha isli ve yoğun kıvamlı tatlar ve Afrika’da ise tropikal bölgede olduğu için daha citrus aromaları olarak açığa çıkıyor. Yani kahve çekirdekleri, bulunduğu topraktan kokuyu ve tüm özellikleri belirgin şekilde absorbe ediyor.

caffe-nero-kahve-cekirdek

Kahve çiçeği, “Gardenya çiçeği” ile aynı familyadan gelen bir çiçek aslında. Kokusu yasemini andırıyor ve gerçekten en başta “çiçek-çiçek” açıyor. Bu çiçekler büyüyüp, çekirdeği oluşturuyor. Önce yeşil meyveye dönüşüyor, sonra hafif kırmızılaşıyor, en son koyu kırmızı hale gelip, görüntü olarak salkım halde bulunan Cranberry’lere benziyor. Oradan da toplama safhasına geçiyor ve esas yetişecekleri bölgelere taşınıyorlar, toplanıyor, ayrıştırılıyor ve boyutlarına göre ölçümleniyorlar.

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino
Caffè Nero,dünyanın her üç bölgesinden de kahvelerini yeşil çekirdek olarak alırken, daha ağırlıklı olarak Latin Amerika’dan ve çoğu Arabica türü çeşitli kahve çekirdeklerini kullanmayı tercih ediyormuş. Harmana kuvvet ve derinlik katması ve kahvenin kremasının yoğun olması için az miktarda Robusta da kullanıyorlarmış.

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino

İngilterede kendi kavurma tesislerinde, işinin ehli olan, “üstat” kavurmacılar tarafından, çeşitli formüllerle kahve üretimi yapıyorlarmış. Leblebi kavrulduğunda nasıl nohut halinde, üstü hafif yanık, güzel kokulu hale dönüşürse, kahvede de aynı mantıkla, bu yeşil çekirdekler, dev tanklarda bekletiliyormuş.

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino

Espresso denilince bir kavurma derecesi ve kavurma süresi var. Espresso hazırlanırken, en doğru akış süresi, akmaya başladığı andan itibaren 15-18 saniye arasıymış.

En yoğun kavurma 17-18 saniyede kesiliyor. Koyu kavurma denilen İtalyan ve Fransız tipi kavurmalar bu gruba giriyor ve yoğun tatlar içeriyorlar.

Orta dereceler, daha içimlik ve Espresso kavurması, daha 14-15 saniyelerde tutulmaya çalışılanlar oluyor.

En Bilinen Kahve Çeşitleri:

Ana içecek espresso, hazırlandıktan sonra 10 saniye içinde servis edilmek zorundaymış aslında. Adı bu yüzden hızlı anlamında. Mesela İtalya’da, hiç bizdeki gibi oturup saatlere yayarak değil, ayakta ve 1,5-2 dakikada içilir. Bizde daha keyif ve sosyalleşme aracı tabi baktığınızda:)Espresso: Yoğun, tatmin edici, dolgun gövdeli, yumuşak içimli, üstünde altın renkli “krema” bulunan bir kahvedir. Tekli shot ya da double olarak içilebiliyor.

Latte: “Espresso ağır geldi” diye düşünenlerdenseniz, onu sütle karıştırınca Latte olur. Lattenin özelliği köpüğünün çok az olması…

Capuccino: Latte’nin çok daha köpüklüsü

Macchicato: Üzerinde çok az miktarda, benek şeklinde süt köpüğü bulunan Espresso

Americano: Espresso’ya sıcak su ilave edilmiş hali

Mocha: Espresso’ya çikolata sosu karıştırılmış haliWhite Mocha: Espresso’ya Beyaz çikolata sosu karıştırılmış hali

Ristretto: Espresso hazırlarken makineden ilk 7-8 saniyede alınan içecektir. Makine normal süreden daha kısa zamanda durdurulduğu için, miktarı da çok daha azdır.

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino
Caffè Nero’nun Kahve Maestrolarından öğrendiğime göre, kahvenin iyi olması için öğütme derecesi de çok önemliymiş. Kum ve çakıl taşı örneğini düşünün. İçinde çakıl taşı bulunan bir kaba yukardan su dökseniz, aşağı doğru daha hızlıca akarken, kapta kum bulunsa, aralarından sızma süresi uzayacağı için, daha uzun sürede akar ya hani? Kahvede de mantık aynı… Yani eğer kahve çekirdeği, istediğimizden daha kalınsa, çakıl taşlarında olduğu gibi, su daha çabuk akacak ve hafif bir espresso olacaktır. Tersi olduğunda yani kahve çekirdekleri çok ince olduğunda da, su aralarından çok ağır akacak ve süre uzayınca, o kahve yanacak ve acı bir tat verecektir. Bu yüzden de bilmelisiniz ki, yapım aşamasında kahvenin lezzetini etkileyen en önemli faktörler; Öğütme derecesi, Gramaj, sıkıştırma ve akış süresi…

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino

İşte böyle… Caffè Nero’nun duayenlerinden aldığım hızlı ve uygulamalı Baristalık eğitiminden sonra bu ve bunun gibi kahve hakkında pek çok yeni ve faydalı şey öğrendim.

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino

Her ne kadar bunları genel kültür olarak öğrenmiş olsam da, kahve yaparken, bu bilgilerin oldukça faydasını göreceğime inanıyorum.

İşte size Barista eğitimi sonrası evde kendi imkanlarımla yaptığımız ilk Capuccino…

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino

Evde köpük de yapan bir makineniz yoksa, çözüm olarak siz de bu minik el aletinden kullanabilir ya da en iyisi, en yakındaki bir Caffe Nero mağazasında işin uzmanı Baristaların hazırladığı leziz kahvenizi yudumlayabilirsiniz:)

caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino

Gelelim bu günün büyük sürprizine…

Kahvesever 3 şanslı okuyucumla İstanbul’da bir Caffè Nero’da bir araya gelip, keyifli sohbetler eşliğinde, 40 yıl hatırı olan, leziz bir kahve içelim diyorum. Hatta bu esnada da bu 3 şanslı okuyucuma da Caffè Nero’dan çok güzel hediyeler vermek istiyorum.

Çok eğlenceli olacağına inandığım İstanbul’da böyle bir buluşmaya katılma koşullarından haberdar olmak için, bloguma üye olmayı ve beni instagramdan da @usengecsef hesabımdan takip etmeyi unutmayın.
caffe-nero-kahve-barista-espresso-capuccino

Bu güzel buluşmada hediyeler vermek için aradığım basit şartlar kısaca şöyle:

1) Hemen üstte gördüğünüz bu 2 kahve ve bir kırmızı kalpli resmin, bu blogdaki son 15 yazımın hangilerinin içinde olduğunu bulun. (Saklambaç oyunu gibi, değil mi? Toplam 3 tane bulmanızı bekliyorum. BU YAZIMIN HARİCİNDE TABİ:)

2) Kahve çekirdeği türleri nelerdir? (İpucu vereyim hadi, yaygın olarak kullanılan 2 çeşit kahve çekirdeği var ve sadece isimlerini vermenizi istiyorum. Cevabı yukarıdaki yazımda mevcut:)

İşte bu 2 maddede sorduğum soruların cevabını bana [email protected] ‘a yazın ve İstanbul’daki büyük buluşmada benimle leziz bir Caffe Nero kahvesi eşliğinde keyifli sohbetlere katılan 3 şanslı okuyucumdan biri olma şansını siz yakalayın! 🙂

——————————————————-
Geçen hafta sizlere hem yukarıdaki yazımdan hem de instagram hesabımdan “Bi’tanecik “dünyalar tatlısı” Üşengeç Şefinizle Caffe Nero’da güzel bir kahve eşliğinde keyifli sohbetler etmeye ne dersiniz?” demiştim ya hani?  İşte sorduğum 2 minik, basit ve eğlenceli soruyu doğru cevaplayan takipçilerimden hem benimle Caffe Nero’da gerçekleşecek bu büyük buluşmaya katılma, hem de Caffe Nero’dan çok özel hediyeler kazanma şansı yakalayan 3 kişiyi açıklıyoruuuuum!!!  Esra Salcıoğlu, Bengisu Başaran ve NursenYarıkan ❤️❤️❤️ Tebrikleeeeeer! Önümüzdeki hafta buluşuyoruz. Oleeeeyyy!!! Gün ve saatini maille haber vereceğim.

İlgi gösteren herkese çok çok teşekkür ediyorum. Bu ilk oldu ama devamı gelecek  bilesiniz,o yüzden siz en iyisi beni ve blogum usengecsef.com‘u takipte kalın, bloguma şuradan hemencecik üye olmayı da unutmayın.

Sevgilerimle:)
Üşengeç Şef

3 YORUM

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz