
Bu aralar sevgili takipçilerimden sık sık tatlı tarifi talepleri geliyor. Madem öyle, hazır mübarek Ramazan ayındayken bugün size, iftardan sonra sohbetlerinizi tatlandıracak, keyfinize keyif katacak en sevdiğim sütlü tatlılardan Fırın Sütlaç Tarifini, yine her zamanki gibi, herkesin anlayabileceği kadar basit bir dille ve yine adım adım resimlerle anlatmak istiyorum:)
Adım Adım Resimli
Fırın Sütlaç Tarifi
Malzemeler
(8-10 kişilik)
-
- 1/2 su bardağı Kırık Pirinç
1 su bardağı Kaynar Su
5 su bardağı Süt
2 çorba kaşığı Pirinç Unu ya da Mısır Nişastası
1 paket Vanilya
1,5 su bardağı Toz Şeker
1 yumurta sarısı
“Kırık Pirinç de ne ola ki?” diyenleriniz için hemen küçük bir açıklama yapayım, kenarları kırık olan ve şekilsiz olan bir pirinç çeşidi ve marketlerde “kırık pirinç” diye arayınca kolaylıkla bulunuyor aslında. Daha çabuk pişip, nişastası daha çabuk çıktığı için, Sütlaç yaparken bu pirincin kullanılması öneriliyor ama elinizin altında yoksa ve bulmaya üşeniyorsanız, pilavlık pirinçle de deneyebilirsiniz 🙂
Gelelim Fırın Sütlaç’ın nasıl hazırlandığına…
İlk iş olarak, pirinci ılık suda 15-20 dakika kadar bekletip, sonra tel süzgeçle bol suyla yıkayıp süzüyorum.
Süzdüğüm pirinci tencereye alıp, üzerine 1 bardak kaynar su ekleyip, kapağını kapatarak, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyorum.
Suyunu çekmiş pirinç şöyle görünüyor:
Yani kaşıkla kenara çektiğinizde dibinde artık su görünmeyecek duruma gelmiş olması yeterli:)
Şimdi içine ekleyeceklerime geçebilirim.
İlk olarak 1,5 su bardağı toz şeker ilave ediyorum.
“Yok efendim ben fazla tatlı olmasını istemiyorum” derseniz, buna göre şeker miktarını arzununa göre daha az tutabilirsiniz. Keyif sizin! 🙂
Sonra içine bir paket Vanilya (yani Şekerli Vanilin) ekliyorum.
Ardından da 5 su bardağı Süt ilave edip, iyice karıştırıyorum
ve kapağını kapatarak kısık arası ateşte pirinçler iyice yumuşayana kadar pişiriyorum.
Sıra geldi Pirinç Unu ya da Mısır Nişastası ekleme aşamasına… Elinizde hangisi varsa olur. Ama “normal un” olmaz, çünkü aynı şey değil, baştan söyleyeyim de hiç pazarlık etmeyin, e mi? :))
Mısır Nişastasından 2 yemek kaşığını, 1 bardağa döküyorum.
Üzerine de 2 yemek kaşığı kadar kaynar su ekleyip, bir çatal yardımıyla iyice karıştırarak sıvı kıvama getirip, onu da tencereye ilave edip, iyice karıştırıyorum.
Fırın Sütlacın, normal sütlaçtan en büyük farkı, üzerinin yanık olmasıdır. Bazıları sırf o bölüme bayılır, iyice yanık olanlarından seçer kendine. 🙂
İşte Fırın Sütlaçın bu özelliğe kavuşması için, içine 1 yumurta sarısı katılarak bir işlem yapılması gerekiyor. Yumurtanın beyazı ile sarısının nasıl kolayca ayırıldığını, bildiğim en iyi ve temiz yöntemle daha önce size şurada anlatmıştım hatırlarsanız.
Aynı yöntemle yumurtanın ucundan küçük bir delik açıp, ordan beyazını akıtıp, sonrasında bana gerekli olan Sarı kısmını bir bardağa alıyorum.
Çatalla iyice çırptığım yumurta sarısına, tenceremdeki Sütlaçtan bir kepçe kadar alıp, karıştırıyorum
ve yine iyice çırpıp, bu karışımı da tencereye ilave ediyorum.
Kapağını kapatıp, bir taşım daha kaynattığımda, artık Sütlacım, fırına girmeye hazır hale geliyor.
Benim kullandığım fırın çok güçlü olmadığından, Fırını yaklaşık 190C- 200C’lere getiriyorum.
Siz de kendi fırınınızın gücüne göre bir dereceye ayarlayın ve ön ısıtmaya başlayın.
Sütlaç kasesi olarak, fırına girmeye uygun borcam veya porselen kaseler kullanabileceğiniz gibi, eşe dosta dağıtacaksanız ve daha sonra kase toplamakla uğraşmak istemiyorsanız, pratik olması için, marketlerde satılan şu metal kaselerden kullanabilirsiniz.
İşte şimdi Sütlacı kaselere pay ediyorum. Bu miktardan yaklaşık 10 kase Sütlaç çıkıyor.
İçine kaseleri yerleştirdiğimde yarılarına gelecek kadar miktarda yani yaklaşık 1 cm kadar soğuk su doldurduğum fırın tepsisinin içine, Sütlaç kaselerimi yanyana diziyorum.
Önceden 10 dakika kadar ısıttığım fırında, 190 C- 200 C’lerde Sütlaçların üzeri istediğim kızarıklığa gelene kadar pişiriyorum.
Derin fırın tepsime dizdiğim ilk parti Sütlaç piştiğinde, tekrar aynı tepsiye su ilave edip, ikinci partiyi de fırına veriyorum.
Üstünün pişmesi gerektiği için, aynı anda iki tepsi koyarsam, altta kalan tepsideki Sütlaçların üzeri istediğim gibi olmaz yoksa:)
Sütlaçlarımı fırında çıkarttığımda oda sıcaklığına kadar soğuduklarında, artık buzdolabına girmeye uygunlar demektir. Bunun için hem üstlerine buzdolabı kokusunun sinmesini sevmediğimden, hem de hijyen sebebiyle üstlerini tek tek streç filmle kapatıyorum.
Artık servis etme zamanı geldiğinde, iyice sabırsızlanmalar başlıyor evde… Söylememe gerek yok herhalde artık tahmin ediyorsunuzdur ama 1 kase asla yeterli gelmiyor kimseciklere:)
Arzu ederseniz, böyle sade haliyle ya da isterseniz üzerine ince kırılmış Fındık veya Fıstıklarla da servis edebilirsiniz.
Hepinize afiyetle, hayırlı Ramazanlar:)
Metal kapla başladı, nasıl seramik kase ile bitirdi diye merak edenleriniz olabilir, hemen açıklayayım: Çekimleri ilk yaptığımda evde sadece metal kaplardan vardı. Sonra heves ettim ve bu fırına da girebilen seramik kaselerden alınca, tekrar Fırın Sütlaç yaptım ve o zaman da bir kaç fotoğraf çekiverdim. Yani oradan alıp, buraya taşımadım, merak etmeyin:)
Sevgilerimle
Hayatımda böyle güzel bir tarif ve böylesine kolay ve açık anlatan kimse görmedim. Üşengeç Şefim ya ama ben bu bloga resmen aşık oldum!!!!! :)))))))
Aylin
İlkkez cesaret edip sütlaç yaptım.Herkes çok beğendi
Diğer tariflerinizide deniycem öyle iyi anlatmışsınızki istese bir çocuk bile baka baka yapar valla:) Kanada'dan kucak dolusu sevgiler!
Esra
Esra Hanımcım,
Kanada'da size Fırın Sütlaç yaptırıp, afiyetle yedirebildiysem, benden mutlusu yok! Güzel ve nazik yorumunuz için çok teşekkürler. Afiyet şeker olsun tüm tariflerimdeki bütün lezzetler size 🙂
İstanbul'dan Kanada'ya sevgilerimle
merhaba detaylı ve güzel bi anlatım.Fakat fırına koyduğunuz kaselerle sunum yaptıklarınız farklı. nasıl bozmadan aktardınız?
Ülkü Hanımcım,
Yanlış anlaşılmalara mahal vermemek içini sizin yorumunuzadan sonra, ayzımın altına da küçük bir açıklama ekledim. Metal kapla başladı, nasıl seramik kase ile bitirdi diye merak etmişsiniz, haklısınız tabi. Çekimleri ilk yaptığımda evde sadece metal kaplardan vardı. Sonra heves ettim ve bu fırına da girebilen seramik kaselerden alınca, tekrar Fırın Sütlaç yaptım ve o zaman da bir kaç fotoğraf çekiverdim. Yani oradan alıp, buraya taşımadım, onu bu kadar kusursuz şekilde hayatta yapamazdım tabi:)
Sevgilerimle
suan fırınımda sutlaç var, heyecanla bekliyorum çünkü ilk defa sutlaç yaptım 🙂 tariflerinizin kolaylıgı için teşekkurler, ve tramisu tarifinizle ne iltifatlar aldım anlatamam eşim bayıldı 3 sefer yaptım harikasınız 🙂
İlknur Hanımcıııım, şu güzel 23 Nisan Bayram gününde, beni çocuklar gibi sevindirdiniz bu tatlı yorumunuzla. Çok teşekkürler. Afiyet şeker olsun size ❤️
Süpersiniz. İlginize çok teşekkürler 🙂
Bu ne güzel bir anlatımdır böyle 🙂 Yorumunuza emeginize yüreğinize saglık..Ben de fırın sütlacın o yanık olan kısmının hastasıyım 🙂 o yüzdendir ki hemen bu tarifi uygulamya koyuldum..Denemeye degermiş gerçekten..Çok ama çok teşekkürler.
merhaba mısır ununu ve su ekledim fakat hepten sıvıı olmadı az da olsa mısır ununun katılaşmış hali de var sorun olur mu
Elinize sağlık,acaba pirincin nişastasını o kadar çok yıkamasakta iki kaşık nişastaya gerek kalmasa
Tarifinizi okurken keşke yan komşum olsan dedim:) şimdi fırında bi kase kapıp gelirdim kapına:) eline sağlık şefcim…
Yaaa keşke! 🙁 Bunu düşünmeniz bile harika! Süpersiniz. Afiyet şeker olsun!
Bu arada üşenmeyin, 1 saniyenizi ayırarak bloguma üye olun ki, size isminizle hitap edebileyim 🙂
sizin tarifinizden sonra başka tariflerde denedim. sizin tarifinizdeki tadı bulamadım. tarifiniz için teşekkürler.
Rica ederim. Afiyet şeker olsun Behzat Bey 🙂
Ay çok tatlı anlatmissiniz?
Ayyy çok sevindim beğenmenizeee. Yuppiii 🙂
Çok tatlı anlatmissiniz yaw?
bu tarife ve anlatma stiline bayılıyorum canım,ne güzel yaaa,harika bir sütlaç çıktı ortaya,ellerin dert görmesin canım:)
Ne güzel şeyler yazmışsınız, mest oldum sevinçten. Çok teşekkürler. Sevgiler :))
Australia'dan Merhaba :)burasi sabahın 2si şu an, ama sabah kalkınca ilk işim bu sütlaçi yapmak. Türkçem çok 100% değil başka tarif zor anladim
Ama sizinki kolay. İnşallah güzel olur.
Sevgili Tatiana,
Umarım adım adım fotoğraflı tariflerim sayesinde, merak ettiğiniz pek çok kolay yemeği, Türkçeniz %100 olmasa da kolayca yapabilirsiniz:)
Avusturalya'ya sevgiler ve selamlar.
Herşeyi çok güzel yapan ama sütlacı hiç sevemeyen ve yapmayı beceremeyen ben bu tarifi okuduğumda aşka geldim ve akşama yapmaya karar verdim. Teşekkurer üşengeç şef 😉
Ellerinize sağlık Merve Hanımcımmm 🙂 Umarım bu kez Sütlaçla barışmışsınızdır :))
Tarifiniz çok içten ve samimi,ancak ölçeklerde sanırım biraz fazlalık var.Pirinç miktarı ve nişasta oranı çok fazla.Ayrıca yumurta sarısının sütlaç kaselere döküldükten sonra süt ile karıştırılıp kaselere ayrı ayrı dökülüp fırına verilmesi gerektiğini dün akşamki acı tecrübeden sonra öğrenmiş bulunmaktayım.Yine de emeğiniz için teşekkürler 🙂
Firinda sutlaca neden yumurta sarisi ilave edilir?
ilk başarılı fırın sütlaç denemem. Aradığım lezzeti buldum sonunda. Biraz şekerini azaltıp, tekrar yapacağım, çünkü çok beğenildi. Bir de nişastaya kaynar su olmadı, top top bulamaç gibi kaldı, soğuk suyla yapsam olur sanırım.
Çok teşekkürler bu harika sütlaç için.
Oh Afiyet olsun Özlem Hanımcım:) Bir kaşık da benim yerime yemeyi unutmayın bir dahaki sefere olur mu? 🙂
Yumurta sarısı ne ise yariyor? Ben yumurta eklemeden yaptim. Yine de güzel oldu. Üstü de güzel yandi.
Üstünün kızarması için kullanılır ama siz onsuz da istediğiniz kıvamı tutturduysanız, harikasınız 🙂
Bu akşam deniycem şefim inşallah başarırım
Ben yapabildiysem, siz de en güzelini yapabilirsiniz bence 🙂
piştikten sonra Yumurta kokusu olurmu acaba sütlaçta:(
Teşekkürler. .
Süpersiniz .. Sevgiler..
Ben ikinci kez yapıyorum ve sonuç mükemmel ellerinize emeğinize sağlık böyle güzel anlatımdan da başka türlü bir sonuç beklenmezdi sizi çok seviyorum Perihan Aslıhan UYSAL 😍😘
ne kadar güzel anlatmışsınız bayıldım ifadenize yarın yapmaya niyetlendim ellerinize saglık