İstanbul Moda Haftası

Bu seneki İstanbul Moda Haftası’nda (Istanbul Fashion Week) önceki defilelerinden referansla, Sonbahar/Kış 2014 Erkek koleksiyonunu en çok merak ettiğim tasarımcılardan biri de Niyazi Erdoğan’dı. Daha önce izlediğim gündüz defilelerine kıyasla, çok daha inanılmaz bir ilginin olduğunu, Runway’in girişinden başlayarak dolanan uzun mu uzun kuyruktaki insan kalabalığından hissetmek mümkündü.

Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul Moda Haftasından Detaylar

İTÜ’lü okuldaşım olan ve burada almış olduğu mimarlık eğitiminin ardından moda dünyasına geçen Niyazi Erdoğan, hem biçimsel, hem de mantıksal yönden mimarlık anlayışını yansıtan ve ülkemizin yetiştirdiği  en saygıdeğer mimarlardan biri olan Sedad Hakkı Eldem’e saygı duruşu niteliğinde bir koleksiyon ortaya çıkarmış…

İstanbul Moda Haftası Fashion week defilesi

Mimarlık eğitimi boyunca en çok vurgulanan iki konu, yani “Form fonksiyonu takip eder” ve “Az çoktur” mottoları, bu koleksiyonun çıkış noktası olmuş.

Hazırladığı erkek koleksiyonlarının, mimarlıkla birçok ortak noktası olduğunu ve tanımlı alanlarda yaratıcılığını gösterebilme zorunluluğunun ilk sırada geldiğini belirten tasarımcı Sonbahar/Kış 2014 koleksiyonuyla, bu bakış açısına, biraz daha yaklaşmayı hedeflemiş.

İstanbul’daki Hilton oteli, Taksim’deki Atatürk Kütüphanesi gibi binaları göz önüne getirenleriniz daha kolay hayal edebileceklerdir.

Bu binaların da mimarı olan Sedat Hakkı Eldem’in yapıtlarından alınan ilhamla, güneşi içine alan “geniş şeffaf yüzeyler”in kullanıldığı; bina saçaklarındaki ve çerçevelerindeki metallerden etkilenilen “parlak ve metalik yüzeyler” ve geniş cam yüzeylerdeki yansımaları andıran “baskılı parçalar”ın öne çıktığı koleksiyondaki her parça fonksiyonel…

niyazi-erdogan-defilesi-fashion-week-mbfwi

Bina cephelerinden aşina olduğumuz grid’ler, burada kullanılan kumaşlarda “ekose” olarak hayata geçirilmiş.

niyazi-erdogan-defilesi-fashion-week-mbfwi
İstanbul Moda Haftası

Koleksiyonda dikkatimi çeken bir başka özellik de, bu tarz defilelerde alışık olduğumuz tarzda, normal hayatta giyilemeyecek kadar uçuk kaçık modeller yerine, günlük hayatta da kullanılabilecek rahatlık ve şıklıkta kıyafetlerin sergileniyor olması oldu.

niyazi-erdogan-defilesi-fashion-week-mbfwi
İstanbul Moda Haftası

Grinin Elli Tonu

Aktif spor giysilerin kumaşları ve yüksek kalitede işlenmiş yünlülerin birlikte kullanıldığı koleksiyonda, ağırlıkla betonarme binalardaki gibi grinin farklı tonlarına yer verilmiş ve alternatif olarak lacivert, bordo ve bej ile bu renk paleti akıllıca desteklenmiş.

niyazi-erdogan-defilesi-fashion-week-mbfwi

Gelişmiş Şehrin Ulaşım Aracı Olarak Bisiklet

Tasarımcının bu sezonki koleksiyonunda betimlediği “kentli erkeğin” sportif yönü ise bisiklet sporu ile tamamlanmış.

niyazi-erdogan-defilesi-fashion-week-mbfwi
İstanbul Moda Haftası

Modern bir şehirde sadece spor için değil, ulaşım aracı olarak da bisiklet kullanımını destekleyen Erdoğan, koleksiyonunun styling’i için de şehirli bir bisiklet kullanıcısından ilham almış. Bunu da podyumdaki erkek modellerin ellerinde, omuzlarında taşıdıkları el yapımı özel tasarım bisikletlerle vurgulamış.

niyazi-erdogan-defilesi-fashion-week-mbfwi

İddialı Defile Müziği

Yerli modellerin podyumda yürüyüşüne eşlik eden DJ Fattish imzalı Cem Karaca’nın seslendirdiği “Demedim mi?” isimli şarkının, defileden çıkan herkesin diline yapıştığını gördüğüme göre, bu seneki Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul ‘un en iddialı defile müziklerinden biri olduğunu da söyleyebilirim belki. Neden bahsettiğimi az sonra size de dinleteceğim:) Hem merak ediyorum bakalım sizde de aynı etkisi olacak mı? Her aklınızda geldiğinde “Demedim mi, Ah Demedim mi… Duyamazsın Demeeeeğğğdim mi” diye gezinecek misiniz benim gibi:)

niyazi-erdogan-defilesi-fashion-week-mbfwi

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz