
Sebzelerin çoğundan pek haz etmeyen biricik eşim sebebiyle, bir elin parmaklarını geçmeyen sevdiği yemekleri bari 3-5 farklı versiyonuyla pişireyim de, sağlıklı ve hafif bir şeyler de yiyelim diye uğraşıyorum.
İşte bugün size bu sevdiği ender sebze yemeklerinden Taze Fasülye’nin, düdüklü tencere ile hazırladığım ve adım adım fotoğrafladığım tarifini, o kadar basit ama detaylı anlatmaya çalışacağım ki, isterseniz siz de kolayca yapabileceksiniz. Hadi başlayalım:)
Malzemeler:
700 gr Taze Fasulye
200 gr Kıyma
1 Kuru Soğan
2 yemek kaşığı Zeytinyağı
3 Domates
1/2 yemek kaşığı Domates Salçası
1/3 yemek kaşığı Biber Salçası
1 su bardağı Kaynar Su
1 silme çay kaşığı Tuz
Arzunuza göre Pul biber
Adım Adım Resimli Tarifi
İlk iş olarak fasulyeleri ayıklayacağız.
Bunun için ilk yöntem olarak; fasulyelerin uçlarını tek tek kırarak kopartıyoruz ve bu esnada varsa kılçıklarını da ayıklıyoruz.
ve sonrasında da boydan ikiye kırıyoruz.
Ya da tür olarak kılçıksız bir Fasulye ise, daha kolay bir yöntem olarak, bir bıçak yardımıyla önce uçlarını kesiyoruz, sonra her bir fasulyeyi boydan ve enden ikiye keserek, pişmeye hazırlıyoruz.
Bunun için fasulyeleri süzgeç yardımıyla, bol su altında elimizle çalkalayarak, iyice yıkıyoruz.
Şimdi de düdüklü tencereye zeytinyağını koyup, ocağın altını açıyoruz.
Pişirmeye geçerken mantık her zaman aynı: İlk olarak en zor pişenlerden başlıyoruz ve sırayla en kolay pişenlere doğru devam ediyoruz.
Bu yüzden ilk olarak kıymayı pişirmekle başlıyoruz.
Rengi kırmızıdan Kahverengiye dönen kıymayı, uygun bir kaşık yardımıyla tencerenin kenarlarına doğru alıp, ortasına yemeklik doğradığımız kuru soğanı da ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
“Yemeklik soğan nasıl doğranır?” merak edenler buradan kolayca öğrenebilir:)
Karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
Sıra geliyor Domatesleri eklemeye…
Yıkadığımız Domateslerin kabuklarını soyup, onları da yemeğe eklemek üzere ince ince kesiyoruz.
Domatesleri ekleyip, beraber çevirerek birkaç dakika pişirdikten sonra, Domates Salçası ve Biber Salçasını da ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.
Yıkayıp, süzdüğümüz Fasulyeleri artık ekleyebiliriz.
Hepsini alt-üst edip karıştırarak, 2-3 dakika kadar birlikte kavuruyoruz.
Fasulyelerin de pişerken suyunu bırakacağını da hesaba katarak, yaklaşık 1 bardak kadar Kaynar Su ve ardından Tuz ve Pul biber ilave ediyoruz.
Düdüklü tencerede en önemli konulardan biri; tencere içinde “MAX” olarak belirtilen çizginin üzerine geçmemeye dikkat etmek…
Artık tenceremizin kapağını kapatabiliriz.
Yeni yeni düdüklü kullanmaya başlayanlarınız için, daha önce bu konuda yazdığım şu yazıya bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Kendi tencere modelimin özelinde, anlatmam gerekirse;
Kapağı düzgünce kapatmak için, tencere üzerindeki ve kapak tutma kolundaki daire işaretlerinin aynı hizada olduğu anda içinde lastik olan kapağı kapatıyor ve ok yönünde çevirerek, her iki tutma kolunun üst üste gelmesini sağlıyoruz.
Sonra da mavi düğmeyi kilitleme işaretinin olduğu tarafa itiyoruz.
Ocağın altı orta ateşte…
Az sonra düdüklünün üzerinden ilk çizgi görünmeye başlıyor.
2-3 dakika bile geçmeden 2. çizgi de görünmeye başlayınca, ocağın altını en kısığa getiriyoruz ve o andan itibaren dakika tutmaya başlıyoruz.
Yaklaşık 6-7 dakika sonra yemeğin altını kapatıp, elektrikli olacağımız varsa, sıcak olan bölümden, yüzeyi soğuk olan başka bir yere alarak, dinlenmeye ve tencere içindeki basıncı kendi kendine zamanla azaltmaya bırakıyoruz.
Durduğu yerde kendi kendine buharını yavaş yavaş bırakırken, içerideki fazla basınç azaldıkça, üzerindeki beyaz çizgiler de, tekrar aşağı inerek, görünmez hale geliyor.
Artık elimizi tencere içinde yükselecek sıcak buhardan yakmamaya dikkat ederek, dikkatlice tencerenin kapağını açabiliriz.
İşte mis gibi sağlıklı ve lezzetli bir Kıymalı Taze Fasulye Yemeğimiz, afiyetle yenilmek üzere hazır ve nazır:)
————————————————–
Değerli Okuyucularımdan Minik bir Rica:
Eğer yorum yazmak ya da soru sormak isterseniz, öncelikle şuraya tıklayarak, bloguma üye olmayı unutmayın ki, yazılarınız “Adsız” çıkmasın, ben de sizi tanıyabileyim, olur mu? 🙂
Mrb
15 yaşındayım. Bu tarifle kendime bi ggüven geldi sanırıım annemlere akşama sürpriz yapıcam.Tşkler
Gizem
Hadi Gizemcim, en güzelini yapacağına inanıyorum. Bana da sonucu haber vermeyi unutma ama bir ara:)
merhaba ben ogrenciyim. evde duduklu tencere yok dogal olarak 🙂 normal tencereyle yapabilir miyim
Tabi ki:) sadece daha uzun sürede pişecek ve içine fasulyenin üstüne kadar kaynar su koyup, kaynadıktan sonra kısık ateşte ağır ağır pişirirseniz, tadından yenmez 🙂
çok teşekürr ederim bende 13 yaşındayımm ne yemek yapmamm gerekirse hep üşengeç şef yemek tariflerine bakıyorumm çokkk teşekürr ederimm
çokk teşekür ederim ben 13 yaşındayım ve ne zaman yemek yapmak istersem hep üşengeç şef yemek tariflerine bakıyorum çokk teşekürr ederimm .d
45 yaşındayım. Üç senedir kendime ve oğluma sizin tariflerinizle yemek yapıyorum. Daha önce makarna haşlayamazdım; şimdi konu komşuya yemek dağıtıyorum. Sade, kolay anlaşılır bir dille bu tarifleri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. İşiniz rast gitsin. Saygılarımla.
Sevgili İzzet Bey,
Bu değerli yorumunuzla beni o kadar mutlu ettiniz ki, yeni tarifler hazırlama konusunda motive oldum. Çok teşekkür ederim. Allah razı olsun