Lezzetli ve sağlıklı bir Tavuk yemeğini özlemişiz. Bunu en çok Sevgili Kayınvalidemin yaptığı şekliyle beğendiğimiz için kendisinden uygulamalı olarak nasıl yapıldığını öğrendim ve işte şimdi sizlerle de paylaşıyorum.

firin-poset-tavuk-tarif

Madem sağlıklı Tavuk dedik, oldu olacak arayıp sorup Organik olanından alalım diye biraz uğraştık. Organik ürünler satan bir dükkandan aldık ama açıkçası temizlenme şeklinden filan çok memnun kaldığımı söyleyemeyeceğim. Üzerinde hala yolunmayı bekleyen tüyler vardı. Iyk! Madem niş segmente bir ürün sunmuşlar, o zaman neden daha düzgün bir iş çıkarmamışlar diye biraz hayal kırıklığına uğramadım desem yalan olur.

Neyse efendim, şimdi size ister organik, ister normal tavukla yapın, oldukça lezzetli ve çıtır çıtır sonuçlanan bir Fırında Tavuk tarifini yine her zamanki gibi adım adım fotoğraflarıyla anlatacağım için mutlu ve gururluyum.

Bir tek şey söyleyeyim de sonucun ne kadar başarılı olduğunu anlayın… Bütün yapım aşamalarının fotoğrafını çekmişim ama bittikten ve tabağa aldıktan sonra, herhalde gözüm dönmüş ki, resmini çekmeyi unutmuş gitmişim. Çoktaaan hapur hupur mideye indirdikten sonra “Amanın!” dedim ama iş işten geçmişti:) İşte geliyor malzeme listesi ve adım adım resimli tarifi…

MALZEMELER (2 kişilik)

1 tepeleme kaşık Un
2 Parça Tavuk But
1 Özel Fırın Poşeti
2 orta boy Patates
Tuz (piştikten sonra ekleniyor)

İlk iş olarak, fırın poşetini açıp, içine bir tepeleme kaşık Un döküyor ve bu unun poşetin her yerine eşit bir şekilde dağılması için, poşetin ağız kısmını elimizle sıkıca kapatıp, iyice yayılmasını sağlıyoruz.

firin-poset-tavuk-tarif

firin-poset-tavuk-tarif
Şimdi sıra geliyor, tavuğumuzu hazırlamaya…
firin-poset-tavuk-tarif
Aşağıdaki resimden de göreceğiniz üzere benim organik tavukta hala yolunmayı bekleyen tüyler var. İyice yıkayıp, onları da halletmem gerekti. Söylene söylene yaptım. Umarım sizin tavuğunuzda böyle gereksiz iş çıkartan şeyler yoktur ve sadece güzelce yıkamanız yeterli olur:)

firin-poset-tavuk-tarif
Her yerini iyice unladığımız fırın poşetinin içine Tavuk butlarımızı koyuyoruz.

firin-poset-tavuk-tarif
Sırada Patateslerin temizlenme ve soyulması var…

firin-poset-tavuk-tarif
İyice yıkadıktan sonra, kabuklarını soyuyoruz.

firin-poset-tavuk-tarif-patates
Ardından akan suyun altında tekrar yıkıyoruz.

firin-poset-tavuk-tarif-patates
İstediğiniz ebat ve şekilde kesmek size kalmış. Ben önce dörde böldüm. Sonra gözüme hala büyük görünen parçaları bir kere daha kestim. Çok da minik minik yapmamalı ki pişince parçalanmasın:)

firin-poset-tavuk-tarif-patates
Patateslerimizi de Tavuğun yanına poşetin içine ekliyoruz ve içindeki unla ve birbirleriyle karışsınlar diye elimizle poşetin dışından hafiften yoğuruyoruz.

firin-poset-tavuk-tarif-patates
Fırın poşeti paketlerinin içinden çıkan, kendi özel yanmaz kilidiyle, poşetin ağzını sıkıca bağlıyoruz.
firin-poset-tavuk-tarif
Az kaldı ama durun daha bitmedi. Burada bir püf noktası var ki atlanmaması önemli! 🙂

Sivri uçlu bir bıçak yardımıyla poşetin bize bakan üst yüzünden, bıçağın ucunu batıra batıra küçük küçük hava alma delikleri açıyoruz.
firin-poset-tavuk-tarif
Farklı farklı noktalardan yaklaşık bi’ 7-8 tane açmanız yeterli olacaktır:)
firin-poset-tavuk-tarif
Eveeeet! İşte şimdi tavuğumuz Fırın tepsisi üzerinde, özel poşetinin içinde fırına girmeye hazır ve de nazır:)

firin-poset-tavuk-tarif
Fırınınızın özelliklerine ve gücüne göre değişmekle birlikte, ortalama pişme süresi 200 C de yaklaşık 1,5 saat.
firin-poset-tavuk-tarif

firin-poset-tavuk-tarif
Ben de fırınımı 90 dakikaya ve 200 C’ye ayarladım ve çalıştırdım.
firin-poset-tavuk-tarif

Sürenin sonlarına doğru, ara sıra kontrol ederek, tam istediğiniz kıvama geldiğinden emin olduğunuzda, tavuğunuzu fırından çıkarabilirsiniz. Poşeti dikkatlice açmak için, en iyi yöntem bir bıçak yardımıyla üstünden kesmek. Bu sayede suyunu da muhafaza etmiş olursunuz, tepsiye akmaz. Şimdi üzerine istediğiniz miktarda tuz ve karabiber vs. gibi sevdiğiniz diğer baharatlardan da ekleyebilirsiniz.
firin-poset-tavuk-tarif

O patatesler suyunu salmış, onlarla tavuğun ve içine eklediğimiz unun birlikte pişmesi sayesinde tavuğun derisi çıtır çıtır bir hal alırken, içi hala suyunu muhafaza ediyor ve yanında muhteşem dışı çıtır içi yumuşak fırın patatesler….
firin-poset-tavuk-tarif-pilav

Allaaaah! Yanında da mis gibi bi’ Pilav patlatın. En kolay şekliyle pilav tarifi vermiştim hatırlarsınız. İnsan daha ne ister?

Herkese afiyet şeker! 🙂
usengecsef.com
www.facebook.com/usengecsef
www.twitter.com/usengecsef
www.instagram.com/usengecsef

36 YORUM

  1. Çorbanın yanında tavuk yaptım sayenızde :)) sadece un koyarak bır yemek nasıl guzel olabılırkı dıye soru ısaretlerı ile yaptıgım tavugu yerken parmaklarımı yalayınca guzel olacagını gordum :))

  2. öğrenciler olarak yemeklerden ve icindeki faydalı sebze ve baharatlardan yararlanamıyor ve özlüyoruz bu tip yemeklerde içine atılabilicek baharat, sarımsak, sogan, salca vs konulabilicek seyleri ufak parantezlerle hangi asamalarda nasıl katılıcagını soylerseniz çok memnun kalırız teşekkürler

  3. Çoooook teşekkür ederim. Ben bekarım ve yalnız yaşıyorum, sürekli hazır ve sağlıksız şeyler yemekten bıkmıştım. Boğazımdan ev yemeği geçti vallahi. 🙂

  4. Organik tavuk kullanayım derseniz hangi marka olursa olsun üzerinde mutlaka yolunmamış tüyler olması normaldir. zaten organik sayılmayan tavuklar içi temizlenmeden kaynar suya daldırılıp çıkarıldığı için üzerindeki tüyler eksiksiz yolunuyor fakat bu durum içindeki her türlü pisliğin tavuğun dışına hatta her yerine bulamasına neden oluyor. buda her nekadar sağlıklı yetiştirilsede tavuğun sağlıksız olmasına neden oluyor. Bununla birlikte organik dediğimiz tavuklar kuru yolum denilen yöntemle temizlenir ve bu sebepten ince bazı tüyleri tamamen temizlenmemiş olur yani eskilerimizin tavuğu yolduktan sonra dazlama diye yaptıkları işlemi bizim yapmamız gerekir. Özetle tavuğu organik yapan sadece yetiştirme usulü değil aynı zamanda temizlenme şeklidir. Organik aldığınız tavuk markası ne olursa olsun üzerinde tüy görebilirsiniz..

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz