Tiyatro sevgisiyle büyütülmüş bir çocuk olarak, hiçbir şey yapamasam, okuldan geldiğimde, Radyo Tiyatrosunu açar, gözlerimi kapar ve hayallere dalarak full-konsantre dinlerdim. Tonlamalar ve ses efektleri çok etkileyici gelirdi.

10

Babam da bize her hafta sonu için, kombine maç bileti alır gibi, tiyatro bileti alır ve ben o gün, o saatte tiyatroya gideceğimizi bilir, “insanı, insana, insanca, insanla anlatan” bu sanat dalına, değer veren bir ailem olduğu için, içten içe ayrı bir sevinç ve gurur duyardım.

IMG 0394

“Acaba bu sefer nasıl bir dekorla karşılaşacağım” diye o kadife perdenin açılmasını sabırsızlıkla beklerken, altın varaklı tavan süslemelerinin detaylarını ilgiyle inceler, arada bazen son dakikalarda hissedilen koşuşturmalar ve perdede hafiften kıpırtılar olduğunda, arkadaki oyuncuların telaşına ortak olan heyecanım tavan yapar, oyun başlayıp, bir de üstüne o diyaframdan gürül gürül gelen sesleriyle oyuncular sahneye girdi mi, artık iyice büyüsüne kapılır, bu rengarenk ve canlı dünyanın içine balıklama dalar giderdim.

cocuk

Çağlar öncesinden gelen en büyük sanat dallarından biri olan tiyatronun canlı canlı ve tekrarsız oynanmasına, bir oyunun aslında bir sonrakiyle aynı repliklere sahip olmasına rağmen; farklı izleyici, farklı zaman ve farklı etkileşim karşısında farklı yorumlanmasına şahit olmaya tek kelimeyle ba-yı-lı-yo-rum! 🙂

Hatta hiç unutmam, bir keresinde “Truva Savaşı Olmayacak” isimli bir oyuna gitmiştik. Bir sonraki hafta, trafiğe takılıp, tiyatroya son dakikada yetiştiğimiz için yerimizi alelacele aldık ve salon karartılmadan, babama program yanındaysa, ne izleyeceğimize hızlıca bir bakmak istediğimi söyledim ama yoktu. “Bir de aynı oyun çıkarmış, ne komik olurdu” filan diye kendi aramızda şakalaşırken, perde açıldı. “Aa bu geçen haftaki oyunun dekoruyla aynı” dedim. “Yok canım” dedi bizimkiler. Onları ikna edene kadar, oyuncular geçen haftanın aynısı kostümleriyle girdi sahneye ve bir baktık ki “olmayacak!” dedikleri “Truva Savaşı” tekrar oluyor işte:) Sonrasında fuayede halimize bayağı güldüğümüzü dün gibi hatırlıyorum:)

Eğer oldu da tiyatroya daha önce hiç şans vermediyseniz ve “televizyonda yüzlerce dizi elimin altında ya işte” diye düşünenlerdenseniz, maalesef büyük bir yanılgı içindesiniz. Aslında sadece bir kere gitmeniz bile, tüm ön yargılarınızı silmeye yetecektir.O soğuk camın karşısında, kaç tekrarda, kaç molayla çekildiği bilinmeyen, uzatıldıkça uzatılan dizilere mahkum olup, önünüze ne konulduysa ona boyun eğmek ve hep aynı yerde saymak, hatta geride kalmak yerine, biraz kabuğunuzdan çıkın ve kanlı-canlı, tek seferde ortaya konulana, hak ettiği bu şansı verin. Çünkü tiyatro hayatın “aynası” değil, “aynısıdır”!

BFG Afis

Artık sosyalliğin doruklarına çıkarak, her hafta değil, neredeyse her günaşırı bir oyuna veya konsere giden anne-babamın çok sevip, sıcak dostluklar kurdukları ve yere göğe sığdıramadıkları oyun yönetmeni ve aynı zamanda oyuncu Tolga Yeter ve eşi Yelda Serbes’in sahibi oldukları Tiyatro Karnaval’a, sezon açılışlarını yaptıkları “Bu filmi görmüştüm” isimli gösterilerini, izlemeye gittik geçen hafta…
IMG 0399

IMG 0405

IMG 0408

Mecidiyeköy Ortaklar Caddesinde Cevahir AVM’nin yan kapısına çok yakın olan 150 kişilik oturma kapasiteli Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesinde, “Tiyatro Karnaval” tarafından sergilenen, Bricaire&Lasaygues’nin yazdığı ve Tolga Yeter tarafından yönetilen “Bu filmi görmüştüm” isimli bu komedi oyunun konusu kısaca şöyle:
IMG 0395

Fransa’nın önde gelen siyasetçilerinden olan ve eşi, yıllar önce gizemli bir şekilde ortadan kaybolan Albert Lamart, daha fazla oy toplamak düşüncesiyle, seçimler öncesinde tüm dikkatleri üzerine çekmek için oğlu Louis ile birlikte çifte düğün hazırlığı yapmaktadır. Ancak Amerika’dan gelen bir albay, onun bütün planlarını alt üst eder.

IMG 6467

“Albert Lamart” rolündeki Tolga Yeter; 2003 Avni Dilligil Jüri Özel Ödülü ve 2004 Üniversiteler arası Tiyatro Festivali En İyi Yönetmen Ödülü sahibi, radyo programcılığına ilaveten, reklam-dizi ve sinema oyunculuğu da yapan ve yıllardır Şehir Tiyatroları’nda da performans sergileyen çok başarılı bir tiyatro oyuncusu ve genel sanat yönetmeni…Mevcuttaki yönettiği ve oynadığı bütün diğer oyunlara ilaveten, şu anda Şehir Tiyatrolarının Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde sahneye konan Kösem Sultan’da da rol alıyor. Hatta çoğu zaman bir oyundan çıkıp, ötekine yetişiyor. Saatler süren farklı farklı onlarca oyundaki repliği ezberinde tutmak, nasıl bir hafıza yeteneği bilemedim… 🙂

IMG 6528

Oyuna girdiği andan itibaren tüm dengeleri bozan “Albay Frank Harder” rolünü oynayan Eraslan Sağlam da, yine Şehir Tiyatrolarında yıllardır hayranlıkla izlediğimiz ustalardan… Beden dilini ve ses tonunu öyle bir kullanıyor ki, sahnede yaydığı ışık, gözlerinizi kamaştırıyor. O kan ter içinde kaldıkça, aman rahatsız olmadan oynasın diye, fırlayıp, terini silesiniz geliyor, o derece sempatik! 🙂
IMG 6477

IMG 0416

Üniversitede Drama bölümü mezunu olan ve iyi bir formasyona sahip bir oyuncu olarak yıllardır bütün yaş grubu çocuklarına atölye çalışmaları yaptıran Yelda Serbes ise bizim iddialı siyasetçinin evlenmeyi planladığı kişi rolündeki müthiş oyunculuğuyla herkesi gülmekten kırıp geçiriyor.

IMG 0427

“Marcel” rolündeki Eyüphan Güvercin ise şuh kahkahaları ve doğal oyunculuğuyla, “anlatılmaz – yaşanır” bir performans sergiliyor.
IMG 0424

Oyunda sekreter “Ingrid” rolündeki Kardelen Akbay ve siyasetçinin oğlu “Louis” rolündeki Ulukan Özpolat ise ekibe son dakikada dahil oldukları halde, gösteriye renk katan genç oyuncular…
IMG 0443

IMG 6533

Ayrıca Tiyatro Karnaval’da Oyunculuk, Drama-Diksiyon, Müzik, Resim, Dans, Pilates, Yoga gibi çocuklar dahil, çeşitli yaş gruplarına yönelik, atölye dersleri de veriliyor.

Tiyatro Karnaval’ın web sitesindeki Etkinlik Takvimi’nden de göreceğiniz üzere, Kasım ayı boyunca her Pazar 19:30’da bu harika oyunu izleyebileceğiniz gibi, her Salı, benim bir sonraki gitmek istediğim, Eraslan Sağlam’ın tek kişilik draması “Aktör Kean” sahneleniyor.
aktor kean

IMG 0401

Buna ilaveten başka pek çok oyun ve hatta çok eğlenceli çocuk oyunları da beğeninize sunulmuş. Programı takip ederek, alın çocukları, yeğenleri ve güzel bir sürpriz yapın! Unutmayacakları bir gün geçirsinler sayenizde işte:)

IMG 0402

photo

Her oyun bir şölendir… Aydınlanma şöleni… Gitmek ve biraz aydınlanmak, hep mideyi değil, biraz da ruhu beslemek lazım, yalan mı ama? :)Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesi TİYATRO KARNAVAL İletişim Bilgileri

Adres: Ortaklar Cad. Bahçeler Sok. 20 Efe Han
MECİDİYEKÖY / İstanbul

Telefon: (212) 347 44 80

Standart Bilet Fiyatları: Tam 30 TL, Öğrenci: 20 TL
Çocuk Oyunları: 15 TL
Detaylı Bilgi: www.tiyatrokarnaval.com

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz