Çocukluğumdan beri güzel yapılmış Kısır’a bayılırım. Misafir gelsin gelmesin, her fırsatta içinden gelerek, kekler, börekler, sarmalar, dolmalar, poğaçalar, pastalar, hatta hiç üşenmeden dondurmalar bile hazırlayan annemin mutfağında, Kısır’a bi’ türlü sıra gelemediğinden olsa gerek; başkalarının evine bir davete gittiğimizde, ikramlar arasında, başka hiçbir şey değil ama, layığıyla hazırlanmış, bol malzemeli bir Kısır olması için dua ederdim:)

Şimdi size, öz anneciğinizin yapmayacağı bir jest yapıp, kendimi bildim bileli en sevdiğim şekliyle, tadına bir bakanın bir daha unutamadığı ve illa tarifini istediği “Kısır“ımı, yine her zamanki gibi adım adım fotoğraflı, en basit anlatımlı tarifiyle paylaşıyorum.

adim_adim_resimli-kisir-tarifi

Adım Adım Resimli Kısır Tarifi             

MALZEMELER

(8-10 Kişilik)

  • 2 su bardağı İnce Bulgur (Köftelik Bulgur)
  • 1 çorba kaşığı Domates Salçası
  • 1 çorba kaşığı Biber Salçası
  • 2-3 bardak Kaynar Su (ben kısırı çok kuru kuruyken sevmiyorum, buna göre su miktarını zevkinize göre kendiniz tercih edin)
  • 1 Kuru Soğan
  • 2 diş Sarımsak
  • 1-2 Kırmızı Biber
  • 3 adet Yeşil Biber
  • 1/2 Demet Maydanoz
  • 1/2 Demet Taze Nane
  • Kornişon Salatalık Turşusu
  • 2 adet Salatalık
  • 2 adet Domates
  • 6-7 Taze Soğan
  • 2 Limon Suyu
  • 1 kahve fincanı Zeytinyağı
  • Arzu ederseniz Nar Ekşisi
  • 2 yemek kaşığı Kuru Nane
  • 1 yemek kaşığı Pul Biber
  • 1 tatlı Kaşığı Tuz

Şimdi gelelim Yapılışına…

104 YORUM

  1. Bahçe sebzeleri, köy salçaları ve kühne alman tipi turşu kullandım.. bir de ufak bir eklemede bulunup knorr tavuk bulyonun jel olanından bir tane ekledim..çok fantastik birşey oldu..misafirlere bitti dedim..kahroldular..ikinci tabakları satmayı planlıyorum..

  2. Şuan deniyorum umarım güzel olur tarifinizde kırmızı biber ve biber var ben bunu kullanmak istemiyorum ve kullanmıcamda bunun yerine kıvırcık kullanmayı düşünüyorum bi sorun olmaz demi teşşekürler tarif için :))

    • İstemediğiniz ek malzemeleri tabi ki kullanmayabilirsiniz. Kıvırcık marulu genelde içine karıştırmaktan ziyade, sunum yapacağınız tabağın en altına, yanlardan görünecek şekilde sermenizi tavsiye edebilirim. Şimdiden afiyet olsun:)

  3. Merhaba. Kısır yapmayı bilmiyordum. Sizin tarifinizle yaptım. Herkes bayıldı! Ben de çok sevdim. Tarifi sakladım. Artık hep onu kullanıyorum. Böyle güzel ve ayrıntılı tarif için teşekkür ederim!

    • Zeynep Hanımcığım,

      Güzel mesajını dışarıda yemekteyken, telefonumdan okudum ve inanın çok mutlu oldum. Size bu hissiyatı verebildiysem, benden mutlusu yok:)
      Çok teşekkürler

      Sevgilerimle,

      Üşengeç Şef

  4. öğlen aşkımmm kısır istedi. bende şöyle dolaşıyordum tarifinize rastladım. deneyeceğim. ayrıntılı tarif için çok teşekkür ederim. yapmak ustalık ister, tarif etmek ayrı bir ustalık. elinize ağzınıza sağlık :))

    • Anlatım şeklime bayılmanıza bayıldım:)) Ama ama noolur artık bloguma, ana sayfadaki "Bu Bloga Katılın" kısmından üye olmaya üşenmeyin ki ben de kimler beni severek okuyor bilebileyim :)))

  5. Merhabalar. Ben kisiri cok severim. Bir gun guzel bir tarif ararken sizin tarifinize rastladim. Ve hemen yaptim. Cok guzel oldu. Simdi canim kisir istedikce sizin tarifi yapiyorum. Paylasim icin cok tesekkurler :))

    • Hiiiç utanmayın valla Kısır yapmaya başlamanın belli bir yaşı yok. İnsanın içinden gelecek. İşte sizin de zamanınız gelmiş. Umarım çok beğenirsiniz:)

      Sevgilerimle,

      Üşengeç Şef

    • Sevgili Minik Anne,

      Herkesin evinde hassas terazi olmadığı için "şu kadar gram, bu kadar gram" diye verilen tarifleri sevmiyorum. Onun yerine herkesin evinde olması daha yüksek ihtimal olan (!) bardak, kaşık gibi örneklerle miktarları anlatmayı tercih ediyorum. Gözünüzü korkutmasın hemen. Sonuçta Kısır yapıyoruz. Bir çeşit sanat eseri:))

      Sevgilerimle,

      Üşengeç Şef

  6. Gecenin bu saatinde canim cekti tesadufen tarifinizi buldum ve yaptim…Birazdan hazirladigim sosla birlikte afiyetle yiyecegim cok tesekkur ederim..HaKaN

  7. Bu guzel blogun degerli sahibi ve takipcileri, aynen annesi kisir yapmadigi icin orda burda her yerde bulduğu kisira arsizca yumulan biri olarak, bire bir uyguladigim bu tarifin sonucunda ortaya cikan kisir,i ispanyol, Kübalı, tayvanli ve alman kozmopolit misafir grubum ve ben nefessiz yedik 🙂 kisir tam olmustu! anlayacaginiz… cok tesekkurler 🙂 bu sayede tablete tarifi kopyaladim, bookmark olarak internet arayicisina kaydettim ve haftasonu tekrar hazırlamak için yine buradayim. Ayrica annem de kiskanmadi degil,"kisir mi yaptin, hem de guzel kisir, himmmm, ogretsenee ;)" Sefim elinize emeginize saglik… kucak dolusu sevgiler

  8. Aysucum bu nasıl enfes bir yorumdur böyle. Tek kelimeyle mest oldum. Benim kafamdan birini daha bulduğum için ise ayrıca çok mutlu oldum. Herkese afiyet şeker olsun. Güzelce yapıp, benim yerime de yeyin, e mi? 🙂

    Sevgilerimle
    Üşengeç Şef

  9. Sayfanın yazıcı dostu çıktısını alamıyorum, bu haliyle de 17 sayfa alıyor. Kendim sadece tarif alanını da kopyalayamıyorum. Bu haliyle benim için pek pratik olmadı bu enfes tarifi yanıma alamamak..

    • İşte bu tarz durumlar için normalde 2 bardak, ama eğer kısırınızı daha yumuşak seviyorsanız 3 bardak" diye alternatifli ölçü belirttim zaten yazımda. Tercihinize göre seçmeniz ve kontrollü gitmeniz için yani 🙂 Bu arada sağ üstteki sarı renkli "Bloguma Üye Olun" görseline tıklama zamanınız gelmiş de geçiyor farkında mısınız? 🙂

  10. Ellerinize ve yüreğinize sağlık kısır kısırlıktan çıkmış sizin o güzel anlatım ve yorumlarınızdan..Deneyeceğim notumu aldım Sevgiler

  11. Biz arkadaşlarımla okul çıkışı çimlerde piknik yapıcaz ben de kısır yapmak istiyorum ama bir gün öncesinden yapsam okula da yanımda götürsem kokar mı acaba?? Gerçe soğanlar tarife göre kavruluyo ama yine de kokar mı???

    • Birincisi, bloguma üye olmayıp, böyle "adsız" yorum bıraktığınız için küsücem ama. Sağ en üstte üstte sarı renkli "Bloguma Üye olun"a tıklayıp, kolayca üye olabilirsiniz.:)
      İkincisi okul çıkışı piknik yapacaksanız, yani bugünden yapıp, yarın bütün gün yanınızda (buzdolabı dışında, sıcak bir ortamda) gezdirecekseniz, eh tabi içindekiler de iyice kendini salıp, kokabilirler. Hani buzdolabı olsa, o kadar sorun olmazdı. Limonlu, zeytinyağlı sosunu da yanında ayrı olarak götürür, son anda yemeden önce ekler ve karıştırırdınız, ama bütün gün dışarıda kalması sanırım tadını oldukça etkileyebilir:)

      Sevgiler

  12. Sevgili Üşengeç Şef 😉

    Şuan yorumlarımı yazarken bir yandan da tarifinizle yaptığım kısırımı yiyorum 🙂 çok lezzetli oldu ve kısırdaki markus talihimi sonunda yendim 🙂 Tarifiniz için teşekkür ederim. Ayrıca fotoğraflar ile anlatımınız çok faydalı oluyor. Yalnız değilim hissi yaşatıyor insana 😉

    Haftasonu evde kısır keyfi… Yeni tariflerinizi de takip edeceğim.

    Sevgiler,
    Didar

  13. Sayın üşengeç hızlı şefim 🙂 dün pilava girişmiştim onu yaparken şu çok malum popüler kısır tarifini gördüm,erkek olduğumuzdan sizin gibi misafirliğe gidip dua etmek şansımızda yok. Bende dedim bu şefin tarifiyle bu yol gidilir,sıvadım kolları giriştim yollasam parmaklarınızı yersiniz o kadar yani 🙂 tarifler ve anlatım o kadar tatlı ki başaramamak mümkün değil.Anlatımı kelimelere dökmekte de bir o kadar başarılısınız. Değişik ne bulsam yapacağım sitenizde, fotoğraflara çok ihtiyacım olmuyor yemek yapmaya alışığım göz kararı ayarlayabiliyorum ama hiç bilmeyenler için çok faydalı yani siteniz maksadına ulaşıyor.Eminim okuyunca yüzünüz gülecektir.Yarında sırada milföy böreği var :))) beklerim….:)

  14. Kusura bakmayın herkes memnun kalmış ben iki kere yaptım tarifinizi ne misafirlerim nede ben beğenmedik .ben çalışan bir bayanım gelen misafirim genelde akşam yemeğine gelir öyle beş çayı ikramlıklarını beceremem zaten.ilk yaptığımda eşimle beraber yedik o beğenmedi ertesi gün gelecek misafirlerimede yaptım belki eksik bişey yapmışımdır diye ama misafirlerimde beğenmedi.hiç yenmedi desem yeridir yani.olduğu çöpü boyladı anlıyacağınız …

    • Gülçin Hanımcım merhaba,

      Herkesin damak tadı farklı tabi ama dediğiniz gibi genelde çok beğenilen bir tarif bu. Sizi mutlu edememesine üzüldüm. Kusura bakmayın lütfen olur mu?
      Sevgiler,
      Üşengeç Şef

  15. Üşenmeyen Şef'im Selam:)
    Kısır yapacağım zaman hemencik sizin tarife bakıyorum ve yapıyorum. Bilmem kaçıncı yapışım. Sizin tarifi yapınca herkez bayılıyor. Napim mecburen aboneniz oldum:)))
    Sevgiyle, Hoş Çakalın:)

    • Ama ama ama… Aboneniz oldum demişsiniz, yorumunuz hala "Adsız" çıkıyor, ona yazık değil mi öyle sahipsiz gibi. Yazdıklarınıza öyle sevindim ki. Hadi siz de üşenmeyin ve sağ en üstlerdeki "Bloguma üye olun" a tıklayıp 1 sn'de hemen üye olun ki, ben de sizi tanıyabileyimmm . Sevgilerimle

  16. Ben tamamen aynı malzemelerle çiğden yapıyorum kısırı. İnanın biri bile yoksa yapmam, standart önemli sonuçta 😀 Salçayı sıcak su ile beraber eritip döküyorum sadece. Kuru soğan yok bir de benimkinde. Aaaaa bir de azıcık kişniş koyuyorum farklı olarak. Ama soğan kokusunun gelmemesi için iş yerine götürürken böyle kavurarak yapmakta fayda var. Ellerinize sağlık.

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz