Son dönemde Avrupalı tasarımcıların dikkatini çeken ikat kumaşlar, modern ya da geleneksel yorumlarıyla dekorasyonda Orta Asya rüzgarı estiriyor.

Bir statü sembolü olan ikat, güç, refah ve prestiji temsil ediyor. İkatı bu kadar değerli yapan en önemli özelliği; her seferinde başka bir desenle karşılaşmanın yarattığı heyecan…

ikat yastik 1

Seri üretim ürünü olmayan ve bir eşi, benzeri olmayan ikatın sırrı ise kusurlarında gizli…

Çözgüsü ipek, geçkisi pamuk olan bu kumaşlar yapım tekniklerinden ötürü, modern resim sanatına yaklaşacak görsellikte bir etki yaratıyorlar.

ikat yastik ny apt of robert burke by todd romano

İKAT kumaşlar, geleneksel dokumalardan farklı olarak önce boyanıyor, sonra elle dokunuyor.

ikatyastik LauraAshley Kravet

Ortaya çıkacak desenin önceden hayal edilmesi, her ipliğin ayrı ayrı boyanması ve muhteşem bir yapbozun parçalarını oluştururcasına dokunması gerekiyor.

P0013 s
Her tel, balmumu veya ağaç kabuklarıyla parça parça kapatılarak rengarenk boyanıyor, bu renklerin desende gelecekleri yerler, gözle hesaplanıyor ve dokuma işlemi başlıyor.

P0008 s
Bugün ağırlıklı olarak Özbekistan’ın Margilan bölgesinde bulunan atölyeler, günümüz moda ve iç dekorasyon dünyası için, rengarenk ikat kumaşlar dokuyor.

ikat yastik Kishani Perera jpg

Dünya üzerindeki pek çok kültürde yeri olan ikat tekniği halen Arjantin, Ekvator, Bolivya, Guatemala ve Türkiye’de de uygulanıyor.

ikat yastik 2

Amerika, Hollanda, Hindistan, Güney Amerika, Tayland, Japonya ve bazı Asya ülkelerinde ev dekorasyonunda, İkat’a özel bir önem veriliyor.

LP0007 s
Sınırlı Sayıda ve El Yapımı olarak hazırlanan, içi kurutulmuş lavanta çiçeği ve boncuk elyaf dolgulu bu şık yastıkları, ister salonunuzda, ister yatak odanızın dekorasyonunda Kapı Kolu Aksesuarı veya Duvar Aksesuarı olarak değerlendirebilirsiniz.

Her halükarda siz ve sevdikleriniz için çok şık ve kullanışlı bir hediye seçeneği olacağı kesin…

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz