Dün bütün gün, işlerden başımı kaldırıp da, “dolapta ne malzeme var”, “akşama ne yemek yaparım” diye fazla düşünmeye fırsatım olmadı. Çünkü her ne olursa olsun güvendiğim bir şey vardı. “Donmuş Ispanak”…

En son kapağını açtığımda, derin dondurucudan bana güzel güzel bakıyordu kendisi. Dolayısıyla en kötü ihtimalde onunla güzeeeel bir Ispanak yemeği yaparım ne de olsa diye, gönül rahatlığıyla işlerime konsantre oldum.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Gerçekten de annemin eskiden Ispanak yaptığında çektiklerini hatırlıyorum da… İzlemekten bile gına gelirdi.

ispanak2

Pazardan ya da marketten koca bir poşet dolusu, sanki bir orduya yetecek kadar çok görünen tozlu topraklı Ispanak yaprakları alınır, 50 posta sudan geçirilir ama hala çamurlarından arınmaz, derken tekrar yıka, yine durula, süzgeçten geçir derken, o yapraklar zaten bütün tezgahın üstünü kaplar, bu esnada her yeri de su basmıştır zaten…  Tencereye koyarsın, tabi ki hepsi aynı anda sığmaz, adım adım pişirir, pişen kısımlar küçüldükçe, üzerine yeni bir parti ilave ede ede uğraşır durursun.

Nihayetinde bu kadar el oyalayan o kocaman poşet dolusu Ispanak, piştiğinde küçüle küçüle bir Tencere yemeğe dönüşür. Sanki hamam işletiyoruz, nerdeyse 1 ton su, sadece şuncacık Ispanak uğruna mı gitti inanılmaz 🙂

Üstüne üstlük, bu meretin çoğu zaman, acı bir tadı vardır ve yedikten sonra da insanın dişlerinde tuhaf bir his ve ağzında da pis bir metal tadı bırakır. Bunun sebebi de söylenene göre içeriğindeki “Demir”miş. Iyk!

temel reis

Zamanımızın naif çizgi filmlerinden Temel Reis’in ıspanağın marketingi konusundaki etkisi tartışılmaz….

baris manco
Bir de tabi üzerine o ne derse kayıtsız doğru bilip, asla kırmayacağımız Barış Abimiz’in ricasıyla, küçükken masaya konulan Ispanağı bayılmasak da ayılmasak da, bol bol yoğurt ekleyip, acı tadını hafifletme gayretiyle zoraki de olsa tükettik işte yıllarca. Hazır adını anmışken Şubat ayı başında sene-i devriyesi olan Barış Manço’yu da her zamanki gibi sevgi ve saygıyla anıyorum. Onun gibisi gelmedi, gelmez…

Konumuza dönmek gerekirse… Ne diyorduk? Heh! Ispanağın hazırlanmasının eskiden ne zahmetli olduğu…

Ama artık böyle olmak zorunda değil. Bu durum kaderimiz olmamalı… Olamaz! 🙂

Pek çok denemem sonucunda nihayet ağızda metal hissi bırakmayan ve tadı da acı olmayan bir Ispanak buldum. Hem de öyle saatlerce suda beklet, topraklarıyla boğuş, kes, yıka, süz filan derdi olmadan mis gibi…

İlk hasat yapraklarından ve tam sezonunda topladıkları körpe Ispanakları,ilk 5 saat içinde hemen ayıklayıp, steril şekilde temizleyip, kesip, paketlemiş İglo benim için, sağolsun.

Bu markanın ürünleri çok tutuyorum bu aralar. Başka şeylerini de denedim ve şu ana kadar hepsinden memnun kaldım. Merak etmeyin fotoğraflarını çekiyorum, zamanı geldikçe tek tek paylaşacağım.

Neyse, akşam olup da biricik Eşim’in gelmesine doğru fırladım mutfağa daldım hemen. Her gün dönüş yolundayken aradığında, sohbet muhabbet arasında, kendini süper yemeklere hazırlasın ve sıkışık trafikte motive olsun diye menüde neler olduğunu bir bir sayarım.

Dün de “Ispanak Yemeği yapıyorum şu anda” dediğimde, “Yumurtalı Ispanak mı yoksa?” diye sevinerek sordu. “Ah bak o hiç aklıma gelmemişti, dur bir bakayım dolapta yumurtamız var mı? Ohooo hem de 3 tane. Neden olmasın. Hemen Yumurtalı Ispanak’a çeviriyoruz yemeğimizin modelini” dedim ve hemen kolları sıvadım.

Hem fotoğraflarını çekip, hem de 5 dakikada pişirdiğim bu dillere destan ve bir o kadar da faydalı yemeğin tarifini ve fotoğraflarını da hemen sizinle paylaşayım istedim.

YUMURTALI ISPANAK YEMEĞİ TARİFİ

Malzemeler (2-3 Kişilik)

1 PaketSuper Fresh Donmuş Ispanak

3 yumurta

2 kaşık Zeytinyağı

1 Kuru Soğan (Ya da Küp Küp Doğranmış Donmuş Soğan)

Pulbiber

Tuz

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Öncelikle teflon tavayı alıp, içine yaklaşık 2 kaşık kadar Zeytinyağı ekliyorum.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

İlk aşamada, Ocağın altını yarım açıyorum ya da şu anda başında duracağım için yarımdan biraz daha fazla açabilirim.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Yağ biraz ısındıktan sonra, içine yaklaşık 1 adet kadar küp küp kesilmiş Kuru Soğan ilave etmem gerekiyor.

Her zamanki gibi Superfresh’in hazır doğranmış Dondurulmuş Tatlı Beyaz Soğanından kullanıyorum.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi-sogan

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Soğanları da biraz rengi sararana kadar çevire çevire, yakmadan pişiriyorum.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Şimdi sıra geldi Ispanaklara… İglo’nun Körpe Ispanağı sayesinde, poşeti açıp, içindekileri hemen soğanların üzerine döküyorum. Aynı şekilde Super Fresh’in de donmuş ıspanak paketleri var marketlerde.

Yok ben eski usul, marketten aldığım Taze Ispanak yapraklarıyla yapmak istiyorum bütün külfetine katlanıp derseniz, o zaman yapılması gereken şey; Ispanakların köklerini ayıklanıp bol su ile bir kaç kere yıkayıp, toz ve topraktan iyice arındığını anladığınızda, bir Tencere koyarak üzerine su koymadan hafifçe haşlamak ve ardından haşlanmış ıspanakları tencereden alıp, süzdükten sonra küçük küçük doğramak… (Haşlamadan önce de doğrayabilirsiniz tabi, tercih sizin:)

İşte benim yöntemim ise bu kadar basit. Çözünmesine izin vermeden, donmuş haldeki Ispanakları poşetinin üstünü keserek, soğanların üzerine tavaya döküyorum ve alt üst ederek karıştırıyorum.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Sonra, kapağını kapatıyorum bir 5 dakika kadar, arada açıp karıştırarak, böyle pişirmeye devam ediyorum.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Ardından 1 silme Çay kaşığından biraz az Tuz ve arzu edersem biraz Pul biber (1 çay kaşığı belki) ilave edip karıştırıyorum.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

İşte şimdi sıra geldi en eğlenceli kısmına:)

Ispanağın arasına, yumurta miktarım sayısında boşluklar açıyorum kaşıkla. Az sonra oralara ne geleceğini az çok tahmin ediyorsunuz umarım:)

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Eevet! Bravo! Yumurta! :)))

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Açtığım boşluklara yumurtaları tek tek kırıyorum.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

yumurtali Ispanak20

Sarılarını beyazlarla iyice karıştırıp, bulamaç haline getirmek istemediğim için, sarısını kaşıkla çok az delip, az biraz karıştırıyorum birbirine.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Bazıları hiç karıştırmamayı tercih ediyor, bazıları ise önceden bir kapta yumurtanın sarı ve beyazlarını iyice çırpıp, o halde ıspanağın üzerine döküyor.

Benim tercihim ise gördüğünüz gibi ikisinin tam arası:) Yumurtalı kısımların üzerine çok az tuz serpebilirim bu aşamada…

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Artık yumurtaların yavaş yavaş pişmesi ve bu esnada, ıspanağın dibinin tutmaması için, ocağın altını iyice kısıyorum.

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Yumurtalar ağır ağır pişmeye devam etsinler diye, kapağını da üstüne kapatıyorum..

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

Ta ta ta taaaaaağaaaam!

Gelsin ayıla bayıla şapur şupur silinip süpürülecek ve sanki çok büyük maharet göstermişsiniz gibi takdir edilecek Lezzetli mi Lezzetli Bir Yumurtalı Ispanak Yemeği.

Hiç zahmetsiz 5 dakikada hazır oldu gözlerinizle gördünüz. Üşenmeyin yapın valla:)

resimli-yumurtali-ispanak-tarifi

4 YORUM

  1. Fotoları görünce canım nasıl yumurtalı ıspanak çekti. Bir de bu kadar kolay olduğunu görünce benim de yapasım geldi şimdi.umarım aynı lezzette olur tabi

  2. Ispanağı yemek olarak hiç sevmem ama yumurtalı olursa, sadece yumurtalı yerlerini seviyorum. Resimler çok iştah açıcı, benim bile aklım kaldı

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz