Boğaziçi Üniversitesinde kabul edildiğim Kadın Girişimci Yönetici Sertifika Programı sayesinde, bana yeniden Üniversite yolları göründü.

Her gün 5-6 saat aralıksız alınan Hukuk, Dış Ticaret vesaire derken, bir ton yorucu ve itiraf ediyorum ki “sıkıcı” dersten sonra, akşamın karanlığında eve varınca, tek istediğim bir mucize olması ve buzdolabında leziz ve sağlıklı bir yemeğin beni hazır bekliyor olması ama, nerdeeee? :))

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Neyse şikayet yok! Şikayet yok! Eğer siz de işten, güçten, okuldan veya gezmeden dönünce benim gibi hissedenlerdenseniz, Çözüm: Üşengeç Şef ve onun adım adım fotoğraflı, açık anlatımlı kolay yemek tarifleri di mi ama? 🙂

Üstünüze çok gelmeden, sizi bir anda tariflere boğmadan, tam da olması gereken miktarda olduğunu düşündüğüm şekilde tarifler vermeye devam ediyorum.

Ayrıca her fırsatta “o cafe senin, bu restaurant benim” gezerek, bir yandan da mekanlardan izlenimlerimi, sizlerle en objektif ve eğlenceli şekilde paylaşmaya bayılıyorum:) İşin en keyifli tarafı ise Bloguma gösterilen inanılmaz ilgi ve sizlerden gelen harika tepkiler…

Bulunduğum farklı farklı ortamlarda, yeni tanıştığım insanlar bile, şansıma, sıkı bir “Üşengeç Şef takipçisi” çıkıyor. Mekan izlenim yazılarımın, Google’da 1 Numara’ya yükselmesi ile de iyice farkediyorum ki, Üşengeç Şef efsanesi aldı başını gidiyor. Tutabilene aşk olsun! 🙂

usengec-sef

Biliyorsunuz internette bir ton yemek tarifi sitesi var ama çoğunluğu hanımların “hamaratlığına hamaratlık katmaya yönelik” siteler… Aralarından bazıları güya “resimli tarif” diye geçinseler de aslında sadece bitmiş ve sunuma hazır halini gösteren tek bir fotoğraftan ibaret 🙂

Oysa Üşengeç Şef, adı üstünde, yemek yapmaya üşenen, çok da bayılmayan, genelde dışarıda yemeyi ya da eve sipariş vermeyi tercih eden, ama arada sırada da olsa “iki lokma da sağlıklı ve lezzetli ev yemeği yapsam hiç de fena olmaz artık” diye içten içe düşünen, meşgul ve zaman yoksunu hanım ve beylere yönelik…  Gerçekten de Hanımlar kadar Beyler de Üşengeç Şef’in en meraklı takipçileri olmuşlar ne mutlu bana:)

Hiç yemek yapmayı bilmeyenlerin bile çok başarılı sonuçlar alıp, cesaretlenmesine vesile olacak basitlikte, adım adım fotoğraflar ve açık açık anlatımıyla, diğerlerinden tamamen farklı bir bakış açısı benimkisi:) Belki de bu kadar kısa sürede bu şekilde fenomen olmasının sebebi de bu olsa gerek:)))

Bugün yine sizlerden gelen yoğun isteğe kulak vererek, güzeeel bir Zeytinyağlı Barbunya tarifi ile ilk zeytinyağlı tarifimize başlayalım istiyorum. Hem de Düdüklü tencerede! Amanın! 🙂

Eminim ki çoğunuzun evinde henüz kullanmaya cesaret edemediği, ama bir şekilde ya ev hediyesi ya da çeyiz olarak dolapta yer kaplayan düdüklü tencereleriniz vardır. Hadi itiraf edin gıcır gıcır duruyor orda biyerlerde di mi?

Merak etmeyin, ben de birkaç yıl hiiiç dokunmadan sakladım durdum ama nihayetinde pes edip, birgün biricik kayınvalideciğimden, düdüklünün nasıl kullanılacağını bana bir örnekle, beraber yaparak ve her anında mutfakta yanımda durarak göstermesini rica ettim ve o günden sonra kendim birkaç deneme yaptım ve artık alıştım çünkü büyük kolaylık!

Ocağa bir şey koyup, başka odaya geçtiğimde, çabucak unutan bir insan olduğum için ve düdüklüde yemekler çok çabuk piştiği için, özellikle dikkat ettiğim şey, onunla yemek pişirirken mutfakta, yanında bir yerlerde olmak… İlla gözlerinizi dikip tüm zamanda ona bakmanız gerekmiyor ama pişerken müdahale etmeniz gereken (yani altını kısmanız ya da kapamanız gereken) anlarda orada olmanız önemli:)

Bu kadar sohbet yeter, hadi gelelim malzemelerimize:)

Düdüklü Tencere ile

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA YEMEĞİ için MALZEMELER

    1 adet Düdüklü Tencere 🙂

    Yarım kilo Barbunya

    1 çay bardağı Zeytinyağı

    2 adet kuru Soğan

    1 adet Havuç

    1/2 adet Kırmızı Biber

    1 adet Domates

    1 tepeleme çay kaşığı Domates Salçası

    1 tepeleme çay kaşığı Biber Salçası

    1-2 diş Sarımsak

    1 adet küp Şeker

    1,5 su bardağı Kaynar Su

    1 silme çay kaşığı Tuz

    1/4 Demet Maydonoz

Öncelikle Barbunyaları güzelce ayıklamamız gerekiyor. İçi boş olan uç kısmını kopararak ya da yandan hafifçe bastırarak ikiye ayırınca, içinden barbunya taneleri çıkıyor hemencecik. Çürük çarık olanlarını almıyoruz tabi:)

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Kolaylık olsun diye bir süzgeçin içine doğru ayıklayabilirsiniz taneleri.
resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Hepsi tamamlanınca, akan suyun altında bol bol, elinizle de alt üst edip, iyice karıştırarak yıkıyor ve süzüyoruz.

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Bir diğer tarafta da düdüklü tencerenin içine 1 çay bardağı kadar zeytinyağı döküp, zar büyüklüğünde doğranmış 2 kuru soğanı da ilave ediyoruz.

(İtiraf ediyorum ben yine SuperFresh’in  dondurulmuş Tatlı Beyaz Soğan’ından göz kararı 2 soğan kadarlık miktarda kullandım, ne uğraşıcam soğan doğramakla ağlaya ağlaya:)

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Üstüne de ayıklayıp, yıkadığımız Barbunya tanelerini döküyoruz.

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Şimdi de 1’er adet havuç, domates ve kırmızı biberi yıkıyoruz. Kesme tahtası üstünde Havucu diklemesine tutup, iyice sabitleyip, bıçağı havuca dik olarak dayayıp, yukarıdan aşağı doğru hızlı hareketlerle tarayarak, en dışındaki kısmından kurtuluyoruz. Kalanı da önce yandan ikiye bölüp, sonra yarım santim kalınlığında dilimliyoruz. Eğer seçtiğiniz havuç zaten ince ise o zaman ortasından bu şekilde ikiye bölmenize gerek yok tabi:)

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Domatesin önce kabuklarını soyup, onu ve aynı şekilde yarım Kırmızı Biber’i de zar kadar doğruyoruz ve hepsini tenceredeki Barbunyanın üzerine döküyoruz.

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

1-2 diş kadar sarımsak soyup, ortasından 2-3’ye keserek onları da yemeğe ekliyoruz.

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

İçine, tüm zeytinyağlı yemeklerde yapıldığı gibi, bir adet de kesme şeker atıyoruz.

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

1 silme çay kaşığı kadar Tuz, 1 tepeleme çay kaşığı kadar Domates Salçası, aynı miktarda Biber Salçası ve 1,5 su bardağı kadar Kaynar Su ekliyoruz.

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Şimdi bir kaşıkla güzelce bir alt üst ederek karıştırıp, artık düdüklü tencerenin, lastiğinin takılı ve kullanıma hazır olduğunu kontrol ederek, kapağını kapatma zamanı geliyor.

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Ben Fissler marka bir düdüklü tencere kullanıyorum. Her bir model ve markanın kullanım şekli farklılık gösterebilir, dolayısıyla bu konuda ahkam kesecek en son kişi Ben’im heralde:) O yüzden kendi tencerenizin nasıl kullanıldığını siz en iyisi ya o hiç anlaşılmayan kullanım kitapçığından anlamaya çalışın ya da benim gibi işin Pir’i olan güvendiğiniz birine danışın:)

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Kendi kullandığım model üzerinden, bana da öğretildiği şekilde tarif etmem gerekirse, kapaktaki ve tenceredeki “Daire” şekilleri birbiriyle yan yana gelecek durumdayken, kapağını üstten de bastırarak kapatıp, sonra ok işaretine doğru kapağı döndürüyorum. Bu sayede alt ve üst kapağın sapları zaten üst üste gelmiş oluyor.

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

Sonra da sap kısmının üzerinde yer alan şekillerden de anlaşılacağı gibi, mavi sürgülü düğmeyi, kapağı iyice kilitlemek için Kapatma konumuna çekiyorum. Artık tencerenin altını açarak pişirme işlemine geçebilirim.

resimli-zeytinyagli-barbunya-tarifi

zeytinyagli-barbunya-tarifi-duduklu-tencere

zeytinyagli-barbunya-tarifi-duduklu-tencere

İlk başta Ocağın altını yarımdan daha fazla açıyorum. Biraz sonra (yaklaşık 5 dakika sonra filan herhalde) tencerenin en üstündeki mavi kısım (düdük dedikleri bu olsa gerek ama ötmüyor tabi eski tencereler gibi) 1 beyaz çizgi gösterecek seviyeye çıkıyor, içinde basıncın yükselmesinden dolayı hafiften tıs fıs sesleri geliyor ama hiç tırsmıyorum, artık sürece alıştım tabi:)

O andan itibaren hiç tencerenin yanından ayrılmıyorum çünkü çok çok kısa bir süre içinde ikinci beyaz çizgi de görünür hale geliyor ve tencerem beni, altını kısmam konusunda uyarmış oluyor.

zeytinyagli-barbunya-tarifi-duduklu-tencere

Bu aşamada altını hemen en kısık seviyeye getiriyorum. Yani 10 tane basamak varsa ben 1’e getiriyorum sıcaklığın seviyesini. Bu aşamadan sonra hemen saate bakıyorum ve Barbunya için 6-7 dakika kadar süre tutuyorum.

Süre dolunca altını kapattığım tencereyi, Ocakta altı sıcak olmayan başka bir bölümün üzerine alıyorum ve içindeki yüksek basıncın, kendi kendisine zaman içinde çıkmasına süre tanıyorum.

Düğmeyi zorlayarak veya akan soğuk su altına tutarak buharını çıkartma gibi yöntemleri hiç denemiyorum ve tavsiye de etmiyorum. Hem zaten kendi kendine buharını atma aşamasında da içindeki sıcaklıkla pişmeye devam ediyor ve tam kıvamını bu sayede buluyor. 2 çizginin göründüğü mavi kısım, en aşağı inince anlıyorum ki artık tencerem normale dönmüş ve artık içinde kalan son buharla elimi yakmamaya özen göstererek dikkatlice kapağını açıyor ve karıştırıyorum.

Sıcağa dayanıklı bir kaba dökerek, pencere kenarı gibi soğuk bir yerde soğumaya bırakıyorum.

Oda sıcaklığına gelince üzerine, yıkayıp,süzüp, minik minik doğradığım çeyrek demet kadar Maydonozu serpip, buzdolabında birkaç saat bekletiyorum.

zeytinyagli-barbunya-tarifi-duduklu-tencere

İşte o hayalimdeki sağlıklı yemek… Enfes bir zeytinyağlı Barbunya artık dolapta beni bekliyor. Ollley 🙂

zeytinyagli-barbunya-tarifi-duduklu-tencere

————————————————–
Değerli Okuyucularımdan Minik bir Rica:

Eğer yorum yazmak ya da soru sormak isterseniz, öncelikle şuraya tıklayarak, bloguma üye olmayı unutmayın ki, yazılarınız “Adsız” çıkmasın, ben de sizi tanıyabileyim, olur mu? 🙂

7 YORUM

  1. Sevgili Üşengeç Şef. Her zaman olduğu gibi bu tarifinizde anlaşılır, pratik ve çok lezzetli görünüyor. İyi ki varsınız. Tariflerin devamını bekliyoruz.

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz