“Hadi canım, makarna yapmayı herkes bilir” demeyin işte! Bilmeyen ve bana tarifini soran pek çok insan var etrafımda tanıdığım…

İlk kez makarna yapımını ortaokuldayken bir derste yaptığımız etkinlik esnasında görmüştüm… “Görmüştüm” dediysem, sınıfın girişken çocukları, öğretmen gözetiminde makarna yaparken, ben mümkün olduğu kadar ocaktan ve ateşten uzaktaydım ve sadece kaynar su fokurdamaları duyup, aman benden karıştırmamı filan istemeseler keşke diye ennn uzak noktaya kaçtığımı hatırlıyorum…

resimli-makarna-tarifi

Gerçekten de düşündüğümde çocukluk dönemim boyunca beni yemek yapmaktan en çok soğutan şeyin, ocakta tencerenin altında yanan, o kontrol edemeyeceğimi düşündüğüm ateş ve o mavi alevi görmek olduğunu söyleyebilirim…

Hele bir de aman yemek taşarsa, ya o alev sönerse, ya gaz kaçağı olursa falan filan diye kafamdan kötü kötü senaryolar yazarak, kendimi bu işten uzaklaştırmam çok da kolay oluyordu.. Oysa şimdi elektrikli ocağımla çok mutluyum:)) Hem temizlemesi çok daha kolay, hem de ortada ateşi alevi filan olmadığı için, o eski tedirginlikleri hiiiiç taşımıyorum. Benim gibi hissedenlere bu kolaylığı önerebilirim, gerçekten de düz vites arabadan, otomatiğe geçmek gibi geldi bana:))

Güzel ve leziz bir makarna yapmak için şimdi size yazılı tarifi verip, ardından da her zamanki gibi hem açık anlatımlı hem de adım adım fotoğraflı tarifini veriyorum.

Gözlerinizle gördüğünüz zaman nasıl aklınızda kaldığını ve mantığı ve sıralamayı çok daha kolay anladığınızı anlatan e-mailleriniz ve geri bilgilendirmeleriniz beni çok mutlu ediyor ve “Üşengeç Şef” efsanesi sayenizde bu kadar kısa sürede binlerce hit alan bir fenomene dönüştü:) İlginize ne kadar teşekkür etsem azdır, o zaman hadi makarna yapalım ve aaafiyetle yiyelim:)

MAKARNA TARİFİ
(Adım adım fotoğraflı tarifi de aşağıda)

Malzemeler(2-3 kişilik):

  • 1/2 paket Makarna ( Ben bu örnekte Yumurtalı Erişte kullandım ama tarif aynı)
  • 1,5 Litre kadar Kaynar Su
  • Tereyağ
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Önce kettle’da 1,5 Litre kadar su kaynatalım ve derin ve ortaboy bir tencereye alalım.

resimli-makarna-tarifi
resimli-makarna-tarifi
Kapağını kapatıp, su fokurdamaya başlayana kadar kaynatalım

resimli-makarna-tarifi

Altını açalım ve su kaynamaya başlayınca, içine  1 çay kaşığı kadar tuz ve 2-3 damla kadar (yani sadece yapışmasını önlemek için ve çok az miktarda) sıvıyağ dökelim.

resimli-makarna-tarifi

resimli-makarna-tarifi

resimli-makarna-tarifi
Hepsi kaynayıp, fokurdamaya başlayınca, işte şimdi makarnayı ekleme zamanı…

Kullandığınız makarnanın marka ve modeline göre hepsinin paketlerinin üzerinde ortalama bir pişirme süresi önerisi bulunuyor. Öncelikle bunun yazılı olduğu yeri bulalım.
resimli-makarna-tarifi

Ben yumurtalı erişte yapımını fotoğrafladığım için, bu örnek üzerinden gidersek eğer, tavsiye edilen pişme süresi: 5-7 dakika diyor…
resimli-makarna-tarifi

Yani eğer İtalyanların Al dente dediği gibi makarnayı biraz diri seviyorsanız 5 dakika, Al Bueno dediği gibi daha iyi pişmiş olarak tercih ediyorsanız ise 7 dakika pişirin demek bu… tabi bunlar ortalama süreler… Sizin ağız tadınıza en uygun olanını, yine en iyisi deneye yanıla bulmak…

resimli-makarna-tarifi
Diyelim ki 6 dakika kaynattık ve içinden bir makarna tanesi alarak, hafif üfleyip soğutup bir lokma tadına bakarsanız ve yumuşaklık derecesinden memnun kalırsanız, işte hazırdır…

resimli-makarna-tarifi

resimli-makarna-tarifi
Yok hala benim için biraz fazla diri derseniz, tencerenin başından ayrılmayarak, 1-2 dakika daha pişirip, istediğiniz kıvama gelene kadar tekrar bir kontol edebilirsiniz…

resimli-makarna-tarifi

Bu aşamadaki bir diğer önemli nokta da, makarnayı süzgeçle süzerken, üzerinden ayrıca su akıtmamak gerektiği… Bu sayede içindeki tüm besin değerleri ve lezzetinin suyla birlikte akıp gitmesini önlemiş oluyoruz.

resimli-makarna-tarifi

resimli-makarna-tarifi
Şimdi içi boş kalan aynı tencereye 1 kaşık kadar tereyağı koyup eritiyoruz.

resimli-makarna-tarifi

resimli-makarna-tarifi
Minik minik köpürmeye başladığını gördüğümüz anda, yaüın uyanmasına fırsat vermeden hemen üzerine süzdüğümüz makarnayı ve yarım çay kaşığı kadar tuzu ilave edip, iyice homojen hale gelene kadar karıştırıyoruz.

resimli-makarna-tarifi

resimli-makarna-tarifi

resimli-makarna-tarifi
İşte size afiyetle yenilmeye hazır mis gibi makarna… İster yoğurtla, ister üzerine kaşar peynir rendesiyle, ister beyaz peynir ufalayarak çeşitlendirebilirsiniz.

resimli-makarna-tarifi

Yok ben daha komplike ve daha da lezzetli bir makarna sosu isterim derseniz, o zaman sizi bir sonraki yazımda anlatacağım “Kremalı Domatesli Tavuk” tarifime göz atmaya bekliyorum:)
resimli-makarna-tarifi

112 YORUM

  1. Ben de o makarna yapmayı bile bilmeyenlerdenim maalesef ama çok güzel anlatmışsınız, ilk fırsatta resimlere baka baka denerim bunu. Blogunuz çok şeker 🙂

    • Aynı tencereyi kullandığınız için zaten tencere sıcak oldugundan, yağ hemen eriyor. Yine de altını orta ateşte açabilirsiniz tabi. Makarnanın da suyunu süzüp, hemen hafif kızmaya/ köpürmeye başlayan yağın üzerine döküp, biraz karıştırıp, biraz da tuz ekleyince işte bitti bile 🙂

  2. Merhaba 🙂 Tarifiniz için teşekkürler. Yalnız suyu çok koyup suyu süzmek vitaminin gitmesine sebep olmaz mı? Annem hep öyle derdi çünkü 🙂 Erişteyi kavurma yoluyla suyunu süzmeden de yapabildiğimiz tarifi de ekler misiniz? Çok teşekkürler şimdiden 🙂

  3. Teşekkürler tarif için 🙂 Yalnız erişteyi bol suyla yapıp suyunu süzmek vitaminin gitmesine sebep olmaz mı? Çok su koymadan ve dolayısıyla süzmeden direkt kavurarak yaparsak erişteyi nasıl olur sizce 🙂 Bu dediğimin de tarifini yazabilirseniz çok mutlu olurum teşekkürler 🙂

    • İbrahim Bey merhaba,

      Erişteyi bol suda yapıp, suyunu süzmek vitamininina azalmasına sebep olabilir diye, makarnanızın üzerine hazırlayacağınız sos için, arzu ederseniz, o süzülen makarna suyunu bir kaba alıp, onu kullanarak değerlendirebilirsiniz:)

  4. ben de 11 yasindsyim annem hic sorunlulik almiyosun falan felan edi. ondan sonra aciktin mi ya da neyse ben otuecam cok yoruldum dedi ben de kendim yapmaya karar verdim ve cok yardimi oldu cunku bilmiyodum nasi yapilcagini

    • Zaten soğuk sudan geçirmediğimiz için makarmanız suyu süzüldüğünde hani hala sıcak ya… Yağı erittiğimiz tencereye, bu süzdüğümüz makarnayı atıp, 2 çevirince tamam zaten… Uzun uzun kavurma işlemi yapmıyoruz yani. Yapışmıyor bu sayede. İlk haşlama esnasında içine damlattığımız o bir-iki dsmla yağ ve tuz ilavesi ve karıştırarak pişirmek onun yapışık olmasını engelliyor zaten:) umarım yardımcı olabilmişimdir Sevgili Beauty :)))

  5. ben sizin yazdığınız tariften yapıcaktım ama kendi kafama göre yaptım ilk defa makarna yapmama rağmen çok da güzel oldu.yarım paket makarnayı tencerenin üçte biri kadar su doldurdum.su kaynadı makarnayı boşalttım.haşlanınca makarnayı suyuyla bi kaba aldım.tencerede 1 yemek kaşığı tereyağı erittim. süt,tuz,un,karabiber,kekik
    (miktarını saladım) koydum karıştırdım.kaşar peyniri ve beyaz peynir rendeledim eridiler.makarnayı suyuyla tencereye boşalttım biraz daha haşlandı iyice karıştırdım ^^

    • Ama ama henüz bloguma üye bile olmadığınızı görüp üzülmekle birlikte, salçalı makarna nasıl yapılır öğrenmel isteyen kardeşimi de yanıtsız bırakmaya gönlüm razı olmadı:) Hani makarnayı haşlayıp, süzgeçte süzdük ya… İşte boş olan tencereye 1 kaşık tereyağını koyup erittiğimizde, üzerine (sarımsak seviyorsanız, bir diş sarımsağı a şöyle hafiften bir çeviriyoruz, istemiyorsak hiç sarımsak olayına girmeyin tabi) sonra üzerine ne yaklaşık 1 dolu yemek kaşığı kadar salça ekleyip, biraz kavurun. Yakmayın ama, karıştırın arada bir -iki dakika yeterli. Sonra da süzdüğünüz o makarnayı ekleyip bir güzel alt üst edin, her yerine dağılsın salça. İşte bu kadar. Artık bloguma hemen üye olup, ben salçalı makarna tarifini soran kişiyim işte üye oldum bile diye yazmanızı bekliyorum :)))

  6. Tarif icin tsk ler chef, lakin tarif öncesi o kadar slkl bir muhabbete dalmissin ki bir hayat hikayeni anlatmaktan tarifi vermeye firsatin olmadigini dusundum
    Saygilarimla

    • Site benim sitem, hikaye benim hikayem, tarif benim tarifim. Henüz üye bile olmadığınıza ve adsız yorum bıraktığınıza göre, beğenmiyorsanız, okumak zorunda değilsiniz. "Saygılarımla" demekle saygılı olunmuyor maalesef. Biraz daha hoşgörü, takdir ve nezaket…

    • "Tereyağsız yapsak olur mu?" derken, onun yerine margarin ve ya başka bir yağ kullanmayı mı kastettiniz anlayamadım ama aralarında en iyiai tereyağ ile olacaktır. Hiç yağ kullanmamayı kastettiyseniz, o zaman da sonucu pek beğenmezsiniz sanırım. Dolapta yağ kalmamış ve çıkıp almaya üşeniyorsunuz değil mi? :)) Başka eksikler de varsa, bir liste yapın ve bakkal'a bir telefon açın, gönderiversin bi' zahmet:)

  7. tereyağını sevmiyorum tereyağı yerine zeytinyağı kullansam olurmu ve zeytin yağını ne kadar kullanırım yazabilirmisiniz şimdilik göz kararı atıcam ama doğru ölçüsünü öğrenmek istiyorum

  8. tereyağını sevmiyorum tereyağı yerine zeytinyağı kullansam olurmu ve zeytin yağını ne kadar kullanırım yazabilirmisiniz şimdilik göz kararı atıcam ama doğru ölçüsünü öğrenmek istiyorum

    • Makarnayla ben hiç denemedim ama zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, zevkinize kim karışabilir ki:) Ben genelde yemeklerimi çok vıcık vıcık yağlı sevmediğimden az yağ kullanmaya çalışırım, böyle 1 tencere yemeğe, en fazla bir yemek kaşığı koyardım herhalde:)

  9. O kadar site gezdim, gerçekten en iyisi sizsiniz. Zaten baştaki açıklama tamamen beni çekti ve bugün sayenizde ilk kez makarna yaptım. Çok teşekkürler. 🙂

  10. Bunca yil hadi kizim yardim et lafindan kacindim ama gel gorelim universite okuyorum ayri eve ciktim. Meger ben beceriksiz diilmisimde bana guzel guzel tarif eden yokmus. Sayenizde kendi yemegimi yapip gobusumu doyuruyorum artik. Tesekkurler

  11. Öncelikle bu güzel anlatımınız için çok teşekkürler. Lakin size bir sorum olacaktı;ben 5 kişilik yapmak istiyorum ve bende büyük paket makarna var 5 kiloluk bunu nasıl yapabilirim? Bana bardak vs. Olarak ölçü verebilir misiniz? Ve aynı şekilde buna girecek su miktarı?

  12. sayenizde az önce ilk makarnamı yaptım, kendimi italyan şef gibi hissediyorum şu an ahahahah. teşekkürler akıcı anlatım için, cidden çok kolaymış. çok da lezzetli oldu. bugüne kadar denemediğim için kendimden utandım. spor öncesi öğünü olarak sık sık yapıp değişik tarifler deneyeceğim. tekrar teşekkürler, dışarıdan yemek siparişlerim bayağı azalacak bu sayede.

  13. Ben de bilmiyordum. Her ne kadar yanımda yapılsa ve ben de izlesem de okumak farklı oluyor. Ellerinize sağlık şimdi sıra ben de viran önce yapmalıyım :))))

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz