“Sadece mideyi değil, ruhu da beslemek gerek” diye sadece laf olsun diye söylemiyorum görüyorsunuz. Sergi, tiyatro veya konser gibi nerede kaliteli bir sanat etkinliği olsa, kar-kış, yağmur-çamur demeden, hiç, hem de hiç üşenmeden, işte oradayım. Hele de kim olduğu sır gibi saklanan, graffitileriyle meşhur, gizemli sokak sanatçısı Banksy’nin en ünlü eserleri, tarihte bir ilk gerçekleştirilerek bir araya getirilip de, bu dev koleksiyona yer veren, “The Art of Banksy” sergisinin dünya prömiyeri, bir de İstanbul’da yapılıyorsa, o galayı kaçırmak olur mu ama şimdi? 🙂

the-art-of-banksy-sergi-graffiti-usengec-sef

Biraz size o geceden izlenimlerimi aktarmam gerekirse, Karaköy’de Fransız Geçidi’nin içindeki mekanlar ve Global Karaköy binasının önündeki kırmızı halı, Banksy sergisinin açılışına katılmak üzere benim gibi heyecan duyan, iş, sanat ve cemiyet dünyasından pek çok isimle doluydu. Global Yatırım’ın ülkemizin kültür ve sanat hayatına yeni kazandırdığı  bu bina, bu sayede ilk etkinliğinde, böylesine sıra dışı bir sergiye ev sahipliği yaparak görkemli bir şekilde giydirilmiş ve aydınlatılmıştı.

the-art-of-banksy-sergi-graffiti-global-karakoy

Dünyanın en ünlü “kırmızı balonu”ndan, Banksy’nin zihnine doğru keyifli bir yolculuğa çıkmaya hazır olun! 🙂

the-art-of-banksy-sergi-kirmizi-balon-karakoy

Sergi alanının her bir bölümünde, farklı bir mekan canlandırılmış. Bir an Banksy’nin graffiti kaplı külüstür minibüsünün yanındayken, köşeyi döndüğünüzde, kendinizi bir İngiliz evinin oturma odasında buluyorsunuz.

Küratör Steve Lazarides’in özel koleksiyon ve enstalasyonları yanı sıra, dünyanın farklı noktalarındaki koleksiyonerlerden toplanan eserlere de yer verilen sergide, Banksy’nin son 15 yıllık çalışmalarında ortaya çıkardığı 85 orijinal eser, ilk kez bir araya getiriliyor. Eserlerin toplam değerinin ise 20 milyon sterlin’i bulduğunu duydum.

the-art-of-banksy-sergi-graffiti-global-karakoy

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçirilen ve uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkan bu önemli serginin organizasyonunu üstlenen Piu ve IEG Turkey yöneticileri de, konuklar tarafından gösterilen yoğun ilginin haklı gururunu yaşıyorlardı.

the-art-of-banksy-sergi-ieg-turkey-karakoy

1 yıllık ön hazırlık, 30 günlük yoğun bir çalışma sonucu hayata geçirilen sergide, aralarında Banksy’nin “Kırmızı Balonlu Kız”, “Gül Şimdi”, “Hizmetçi” gibi en bilindik başyapıtları kadar, bugüne dek henüz hiç gün yüzüne çıkarılmamış eserleri de ilk kez sanatseverlerle buluşturuluyor.

the-art-of-banksy-sergi-graffiti-global-karakoy

Sergiyi ziyaret ederken, sanatçının bu eserleri ortaya çıkarırken aklından geçen düşüncelerine ve zihnindeki algıya ister istemez kendinizi kaptırıp, o anda aslında Karaköy’ün ortasında olmanıza rağmen, kendinizi adeta “Banksy’nin Londrası”nda yolculuğa çıkmış gibi hissediyorsunuz.

the-art-of-banksy-sergi-graffiti-global-karakoy

Fahir Atakoğlu’nun, serginin “kendi üzerindeki etkisini, müzik diliyle anlatımı” olarak tanımladığı Banksy’ye özel bestesiyle, kulaklarımızın da pasını silen “The Art of Banksy”de sergiyi gezerken aynı zamanda müzikal bir dünyadaki etkileşimi de eşzamanlı olarak yaşamak mümkün.

the-art-of-banksy-sergi-graffiti-global-karakoy

Bu arada Banksy denilince; onun yönettiği ve izlediğinizde, baş karakter Mr. Brainwash’un hikayesinin, gerçek mi, yoksa tamamen bir kurgudan mı ibaret olduğuna emin olunamayan ve eğer ortada bir üretim varsa, bunun adının “sanat” mı ve onu ortaya çıkaranın da “sanatçı” mı olduğuna kararsız kalınması esasına dayanan ve aslında bir “film” mi, yoksa “belgesel” mi olduğu yönünde bile tam bir fikir birliğine varılamayan ama bunca belirsizlik arasında, seyirciler tarafından çok sevildiği kesin olan “Exit Through The Gift Shop” (Çıkışlar Hediye Dükkanından) isimli 2010 yapımı “belgeselimsiyi” de izlemelisiniz bence. 🙂

the-art-of-banksy-sergi-graffiti-global-karakoy
the-art-of-banksy-sergi-graffiti-global-karakoy

the-art-of-banksy-sergi-pulp-fiction-graffiti
Arzu ederseniz, aynı az önce bahsettiğim filmin ismindeki gibi, çıkışa doğru yaklaştığınızda içinden geçtiğiniz “Gift Shop” bölümden, bu unutulmaz sergiden size ve sevdiklerinize hatıra kalacak hediyelik eşyalar da satın alabiliyorsunuz. Merak edenler için baktım da sergi Şubat sonuna kadar devam edecek gibi gözüküyor. İlk fırsatta güzel bir Karaköy turu yapın ve bu sergiyi de bitmeden görün bence.

the-art-of-banksy-sergi-ieg-global-karakoy

The Art of Banksy

Adres: Global Karaköy, Rıhtım Caddesi, No: 51 Karaköy / İstanbul
Biletler: Biletix (Öğrenci: 28 TL ve Tam:35 TL)

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz