Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde (Zorlu PSM) dün akşam, gerçek bir Broadway show’u olan Shrek Müzikali’nin galasındaydım. Baştan şunu söylemeliyim ki, kostüm dalında da Tony Ödülü almış bu büyüleyici gösteri, çocuklara unutulmayacak bir karne hediyesi olur tabi ama, 7 Şubat’a kadar sürecek bu muhteşem şovu, ilk önce zaten kendiniz için kaçırmayın! 🙂
shrek-muzikali-istanbul-usengec-sef-zorlu-psm

2001’de Oscar törenlerinde ilk kez verilmeye başlanan “en iyi animasyon” ödülünü alan Shrek, benim de çok sevdiğim ve en komik yerlerindeki dialoglarına kadar ezbere bildiğim animasyon filmlerinin başlarında gelir. Koca “Yeşil Dev” Shrek kadar, dobra dobra, içten bir Prenses olan Fiona’yı ve şekerlik abidesi, enerji deposu arkadaşı Eşeğin hikayelerini, ilk günkü zevkle ve keyifle, her gösterildiğinde tekrar tekrar izleyebilirim, o derece! 🙂

Hatta yeni öğrendiğim çok ilginç bir şeyi paylaşayım unutmadan sizinle… Meğer Shrek gerçekmiş! Evet evet! Rusya’da doğup, Fransa’da büyümüş ve avukat olma hayalleri kuran, normal görünümlü çok zeki bir çocukken, gençliğinde geçirdiği, nadir görülen bir hastalık nedeniyle kemik yapısı kontrolsüzce büyüyen ve dış görünüşünde oluşan ciddi değişiklikler nedeniyle toplum tarafından rencide edildiği için, Amerika’ya yerleşerek “French Angel” ünvanıyla profesyonel güreşcilik yapan Maurice Tillet’in, Shrek karakterine ilham kaynağı olduğunu İngiliz Wikipedia’da okudum ve benzerliğe şaşırdım kaldım.

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm

Uluslararası turnesinin İstanbul ayağında, Zorlu PSM tarafından Türk hayranlarıyla da buluşturulan Shrek Müzikali’nin ilk gösterimini izleyen şanslılar arasında olmak ve izlenimlerimi bir an önce size de anlatmak için öylesine heyecan duydum ki, “hafta sonu 25 santim kar yağacak” denildiği halde, inadına pırıl pırıl parlayan güneşli bir sabaha perdeyi araladığım böyle bir günde bile, kendimi dışarılara atmak yerine, oturdum bilgisayarımın karşısına ve üşenmeden yazımı hazırlıyorum, bakar mısınız? 🙂

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

Dev bir Broadway prodüksiyonu olan Shrek Müzikali, toplam 22 gösteriyle, bizi adeta büyülemek üzere gelmiş. Hem de 10 konteynerlik dev seti, 60 kişilik kadrosu ve canlı orkestrasıyla, dünya müzikal tarihinin en renkli ve eğlenceli yapımlarından biri olarak!

Orijinal dilinde yani İngilizce olarak sergilenen müzikal, Türkçe üst ve alt yazı ile sahneleniyor. Sanırım bu yüzden izleyici olarak “6 yaş ve üstüne uygun” diye belirtiyorlar. Gerçi hepimizin zaten yıllardır severek izlediğimiz bir hikaye… Dolayısıyla insan neler söylendiğini ingilizcesinden anlamasa ve alt yazısından okumasa bile, görsel ve işitsel şölen karşısında nefesini tutarken, kendini kaptırıyor ve tüm hikayeyi de zevkle izliyor zaten.

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocukOkulların dün kapandığını ve karnesini alan çocukların, çılgınlar gibi kendini gezmeye-tozmaya ve eğlenmeye verdiğini düşünürseniz, dün akşam Zorlu AVM’deki çocuk popülasyonunu belki biraz tahmin edebilirsiniz.

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

Akşam yemeği faslını bitiren herkes, akın akın Zorlu PSM tarafına geçmiş ve gösterinin bir an önce başlaması için heyecanlanıyordu ki, Shrek sahneye çıkar çıkmaz, tüm nefesler tutuldu. En küçüğümüzden en büyüğümüze, çıt çıkarmadan, gözlerimiz büyümüş, ağzımız açık kalmış halde sahneye kilitlenmiştik. Bir ara fark ettim, alkışlamaktan ellerim acımış, ama alkışlanmayacak gibi de değil ki, ne yapayım? 🙂

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

Oscar ödüllü DreamWorks animasyon filmini temel alan, canlı hatta “capcanlı” bir adaptasyon olan Shrek Müzikali’nde, uzak bir diyarda, kapatıldığı yerden kendini kurtaracak kişinin, hayatının aşkı olacağına inandığı için moralini hiç bozmadan sabırla bekleyip duran, yaşam enerjisiyle dolu bir prensesi, pek çok prens deneyip de, bir türlü oradan kurtaramayınca, iş çirkin bir Dev’e kalıyor.

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

Bu maceraya bir de susmak bilmeyen bir eşek, asabi bir kötü adam, huysuz bir kurabiye ve bir düzineden fazla absürt masal kahramanı da eklenince; gerçek bir kahramana ihtiyaç duyulan enfes bir karmaşa ortaya çıkıyor. Allahtan Shrek var da, o korkutucu görünümünün ardındaki, yavru kedicik timsali yumuşacıkk kalbiyle, arada huysuzlansa da Prensesi kurtarmayı başarıyor.

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

Müzikalin en sempatik yönlerinden biri de Prenses Fiona’nın henüz çocukken kuleye kapatılmasıyla başlayan hikayede, küçük bir kız çocuğu halini ve genç kızlığını da, şimdiki halinden ayrı olarak, başka başka oyuncuların başarıyla yürütmesi oldu.

O en miniciği bile yüzlerce insan karşısında, en ufak bir telaş duymadan, öylesine güzel rol kesiyor ve şarkılar söylüyor ki inanamazsınız. Genç kızlığı ve şimdiki halini de, birbirine öylesine benzetmişler ki, bir ara “Yahu bu Fionalar 2 kişi mi, 3 mü?”, diye bakınırken, aynı anda 3 boyu da yan yana sahnede görünce, sorumun cevabını bulup, derin bir oh!” çektim :))

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

Hikayeye aşinaysanız, eşeğe aşık olan ejderhayı da bilirsiniz. “Hadi bakalım ejderhayı nasıl yapacaklar acaba?” derken, prodüksiyonun muhteşemliğini daha da iyi hissediyor insan. Adamlar, sahne kadar ejderha yapmış ve öyle yalandan bir maket de değil, kaşı-gözü, kirpiği, ağzı , kuyruğu, kanatları, her yeri ayrı oynuyor. Bakın eşek bile buna şaşmış, kendini yerlere atmış! İlk görüşte aşk işte böyle bir şey 🙂

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk
Lord Farquaad karakteri ise anlatılmaz yaşanır. Aynı anda bu kadar mı gıcık ve sempatik olunur! Gördüğünüz zaman bana hak vereceksiniz eminim ki 🙂

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

Orijinal sinema versiyonunda, ünlü komedyen Mike Myers tarafından seslendirilen Shrek karakteri, bizde en az onun kadar huysuz bir ses rengi olan Okan Bayülgen tarafından ve Eddie Murphie’nin seslendirdiği “Eşek” karakteri de en az onun kadar eğlenceli bir iş çıkaran Mehmet Ali Erbil tarafından seslendirilerek bu kadar sevilmişti.

shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

Bu konuda komik bir hikaye duymuştum. Bir gece yarısı televizyonda Okan Bayülgen’in talk showunu izliyor bir aile. Birden saatler önce yatırdıkları küçük çocukları salona ağlayarak geliyor ki, “siz beni yatırıp “Shrek” izliyorsunuz ühü ühü” diye. Okan’ın sesi öylesine karakteristik ki, sinirli sinirli “Tamam! Tamam!” dediği an, benim için de Shrekleşiyor hemen:)
shrek-muzikali-istanbul-zorlu-psm-bilet-cocuk

Başta da dediğim gibi, çocuğunuz, yeğeniniz, kuzeniniz filan varsa, tamam onu götürmek bahanesiyle de gidin ama, bence içinizdeki çocuğu eğlendirmek, ona keyifli bir sürpriz yapmak için muhakkak  Shrek Müzikali’ni izleyin.

Fiyatları 45 TL ile 205 TL arasında değişen biletler, www.zorlucenterpsm.com, Zorlu PSM gişeleri ve www.tixbox.com.tr’den temin edilebiliyor.
————————————————–
Değerli Okuyucularımdan Minik bir Rica:

Eğer yorum yazmak ya da soru sormak isterseniz, öncelikle şuraya tıklayarak, bloguma üye olmayı unutmayın ki, yazılarınız “Adsız” çıkmasın ve ben de sizi tanıyabileyim, olur mu? 🙂

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz