Çağdaş sanatın yeni buluşma mekanı olan Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin bu seneki etkinlik takvimi yine dopdolu. Hangi birini sayayım bilemedim ki… Abba şarkılarıyla insanın içini kıpır kıpır eden “Mamma Mia” müzikalinden, kadife sesiyle insanı romantizmin doruklarına çıkaran “Lara Fabian” konserine; eşsiz klasiklerden Shakespeare’nin ölümsüz eseri “Hamlet” oyunundan, ülkemizde de en çok sevilen arajmanların yaratıcısı olan, “J’ai quitte mon pays” ve “Zingarella” gibi pek çok efsane şarkıyla tüm dünyada gönülleri fetheden Cezayirli şarkıcı “Enrico Macias” konserine kadar pek çok etkinlik, Zorlu PSM’de birbirinin ardı sıra gerçekleşiyor. Sadece mideyi değil, ruhumuzu da beslememiz açısından bu tarz etkinliklerle arada kendimizi ödüllendirmemiz ve monotonluktan çıkarmamız nasıl da önemli aslında, sizce de öyle değil mi? 🙂

zorlu-psm-istanbul-bienali-sonsuzluk-usengec-sef

Bu aralar olur da sanat aşkına veya alışveriş uğruna Zorlu Center’a yolunuz düşerse diye, size şu anda devam eden 14. İstanbul Bienaliyle eş zamanlı olarak 1 Kasım’a kadar Zorlu PSM’de gerçekleşen ve benim de geçtiğimiz gün ziyaret ettiğim iki paralel etkinlikten bahsetmek istedim.

zorlu-psm-konser-sergi-sanat-istanbul-bienali
Genç ve yükselen sanatçılara görünürlük ve ulaşılabilirlik imkanı sağlayan Artnivo.com işbirliğiyle sergilenen bu iki projeden biri Zorlu PSM için özel olarak üretilen “site specific” yani “mekana özel” bir enstalasyon.

“Enstalasyon nedir?” diye merak edenler için “alışageldiğimiz sanat eserleri gibi çevresinden bağımsız değil de, belirli bir mekan için ve orasının özellikleri kullanılarak ortaya çıkarılan bir sanat türü” diyebilirim. En önemli özelliklerden biri de izleyici katılımının şart olması. İşte size bir örnek…
zorlu-psm-konser-sergi-sanat-istanbul-bienali
Suya yükledikleri derin anlamla tanınan “Yoğunluk İnisiyatifi” grubundan 4 sanatçının Zorlu PSM’nin ön cephesindeki tüm camların kenarına boru konstrüksiyon kurarak ortaya çıkardığı bir sistemle oluşturulan sis bulutunun önce gözle bariz şekilde görülebilirken, sonra yoğunlaşarak tende hissedilebilen bir nesneye dönüştüğü “Süblim” enstalasyonu mesela… ve işte suyu havada görüp, ardından teninde damlacıklar halinde hissetmeyi deneyimleyen izleyiciler…
zorlu-psm-konser-sublim-sanat-istanbul-bienali

Bu rüya gibi ilginç ve muhteşem deneyimi siz de yaşamak isterseniz, günden 2 kere olmak üzere, genelde öğlen 12:00’de ve akşam üstü 17:30 civarında gerçekleştirildiğini ve ücretsiz olduğunu söyleyeyim unutmadan…

Zorlu PSM Sanat Galerisi’ndeki diğer etkinlik ise yine izleyici odaklı ve ona bir deneyim yolculuğu yaşatmayı hedefleyen ve bu uğurda farklı disiplinlerden faydalanan 10 Türk sanatçının ortaya çıkardığı “40 metre / 4 duvar / 8 küp” projesi…

Bienal boyunca her gün 10:00-21:00 saatleri arasında yine ücretsiz olarak ziyaret edilebilen bu sanat çalışmalarını, konserlerden biraz önce gelip, mis gibi de gezebilirsiniz.

“Koş Ali Koş” isimli bu çalışma İstanbul’a göçü temsil ediyor.

zorlu-psm-konser-sergi-sanat-istanbul-bienali

zorlu-psm-konser-sergi-sanat-istanbul-bienali

zorlu-psm-konser-sergi-sanat-istanbul-bienali
10 farklı sanatçının, 8 küp içinde yer alan çalışmalarını bir araya getiren bu projede, bana en ilginç gelen, “sonsuzluk odası” denilen bu bölüm oldu. Sanatçının amacı, insanın mekan algısını tamamen değiştirerek, o mekanı adeta yaşayan bir organizmaya dönüştürmekmiş ve başarmış  da… Boşlukta oturuyormuş gibi hissedilen, o tuhaf sonsuzluk algısını, burada ciddi ciddi sorguluyor insan…
zorlu-psm-usengec-sef-sanat-istanbul-bienali

Tüm bilgileri, fotoğrafları, videoları artık “Cloud” denilen buluta atıyoruz ya? İşte bu enstalasyonda da sanatçı bunu bir türlü anlamadığından bahsetmiş ve “bütün bilgi havada mı dolaşıyor, nerede geziniyor?” diye düşünürerek, bu hortumlardan bilgilerin aktığı bir sistem hayal etmiş kendi dünyasında.

zorlu-psm-konser-sergi-sanat-istanbul-bienali
Artnivo.com sanatçıları Refik Anadol, Serenay Şahin, Leyla Emadi, Can Akgümüş, Selin Balcı, Gülhatun Yıldırım, Ali Şentürk, Burak Dak, Erdal İnci ve Sibel Diker’in özgün ve birbirlerinden bağımsız anlatımlarını içeren bu 8 ayrı küp, mekana özgü olarak oluşturulmuş. Bundan sonraki sergiler için bu alanın bu mimariyle muhafaza edilmesi düşünülüyormuş.
zorlu-psm-konser-sergi-sanat-istanbul-bienali

Hepsini anlatmayacağım ki gittiğinizde size de sürpriz olsun 🙂

zorlu-psm-konser-sergi-sanat-istanbul-bienali

İlgili söyleşi ve workshoplara da katılmak isterseniz, detaylar şöyle…

  • Söyleşi (10 Ekim 2015 Saat:14:00 – 15:00 )

Ebru Yetişkin moderatörlüğünde gerçekleşecek konuşmada Yoğunluk İnisiyatifi grubundan İsmail Eğler, Nil Aynalı Eğler ve Nezih Vargeloğlu’nun, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin ön cephesinde 14. İstanbul Bienali süresince sergilenecek “Sublime” isimli yerleştirmeleri ve üretim süreçleri ele alınacak.

    Çocuklar ile Dijital Klonlama ‘Workshop’u (31 Ekim 2015 Saat:12:00 – 15:00) 

Çocukların ekip çalışması ile sanatsal bir video çalışmasını nasıl gerçekleştirebileceklerini görme ve deneyimlemelerinin amaçlandığı bir atölye çalışması… Sanatçı Erdal İnci tarafından yönlendirilecek olan bu çalışmada, çocuklardan oyun gibi, çok basit kurallar dahilinde performans yapmaları (dans, koşma, zıplama gibi) istenecek. Yarım saatlik performans ve çekim aşamasından sonra montaj aşamasına geçilerek, 1 saat süren montaj aşamasında çocuklara bilgisayar başında programın nasıl çalıştığı ve temel prensipler gösterilecek. Çocuklar performans sırasında kullanmak üzere hulahoop, top, kurdela, bayrak, kumaş parçaları gibi enstrümanları yanlarında getirip kullanabilirler.

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz