İstanbul gece hayatının vazgeçilmezlerinden biridir fasıl eğlenceleri… Ama şahsen, Kumkapı veya Beyoğlu’nun arka sokaklarındaki salaş mekanlarda, efkar dolu eski şarkılar çalan kemancıların ve klarnetçilerin, bahşiş uğruna ısrarla başınıza dikildiği, müşterileri çoğunlukla sık sık kadeh tokuşturan beylerden oluşan, o bilindik fasıllardan ben pek hazetmem.

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi

Bunun yerine, kaliteli ve şık bir ortamda, içinde hanımların da olduğu, dengeli, görgülü ve seçkin bir topluluk içinde, lezzetli yemekler eşliğinde, en güzel şarkıların, en iyi şekilde yorumlandığı, modern bir fasılı tercih ederim ne yalan söyleyeyim. İşte böyle bir yer bulmak da her zaman kolay değil tabi. Hep özlemini duyduğum kadar nezih bir mekandan bahsedeceğim bugün size, çünkü Ziyade Fasıl, tam da bu özelliklerde, gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim ender mekanlardan biri 🙂

Canım dostum, ünlü Şef ve Gurme Özlem Mekik’i, o gülerken, güzel gözlerinin içi parlayan enerjisiyle, tariflerini sunduğu televizyon programlarından illa ki tanırsınız. İşte Özlem ve ağabeyi Aytunç Mekik, 40 yıldır eğlence sektörünün duayenlerinden olan aile dostları Rıza Akkaş ile birlikte, bundan 10 sene önce kurmuş Ziyade Fasıl’ı….

ozlem-mekik-usengec-sef-wyndham-kalamis-jigger

Düşünün daha 20’li yaşlarında, böyle bir işletmeciliğe girişmişler. Sıcak ve ilgili bir aile işletmesi olarak, o gün bugündür kalitesinden ödün vermeden hizmet sunmaya devam ederken, kendi özel müdavimlerini de oluşturmuşlar tabi. Zaten aile eğlencelerinin olduğu kadar, kız kıza toplanılıp, rahat rahat eğlenilecek “bekarlığa veda” denilen, kına gecelerinin de, bir numaralı mekanı olması boşuna değil…

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi

Bunca yıldır sektörün en nezih Fasıl mekanlarının başında gelmelerinin en önemli sırlarından birisi, konuklarını sadece kadın-erkek, “çift” olduğu müddetçe kabul etmeleri ve müşteri kalitesinde çok seçici olmaları… Prensip sahibi duruşa bakar mısınız? 🙂

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi

Bu mahremiyete duyulan saygı sayesinde, iş adamı, sanatçı, futbolcu ve medya dünyasından da pek çok isim, buradaki özel localarda, hiç rahatsız edilmeden, gönüllerince eğlenip, sohbet edebildikleri için, Ziyade Fasıl’ın ünlüler dünyasından da pek çok devamlı müşterisi var. Laf aramızda Divamız Bülent Ersoy bile eğlenmek için burayı tercih edenlerden… Ne kadar zor beğendiğini var sayarsak, artık siz düşünün gerisini:)

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-bekarliga-veda

Haftanın 7 günü, saat 20:00 ile 24:00 arası hizmet veren, 200 kişilik bu mekan, “fasıl” denilince akla gelen o eski algıyı değiştirmek için üzerinde çok emek harcandığını, daha kapısından içeri girer girmez dikkate çarpan geniş, ferah, temiz ve şık ambiyansıyla hissettiriyor insana. Bu ferah ortam gece boyunca da devam ediyor, çünkü içeride sigara içilmesine kesinlikle göz yumulmuyor. Ohh yandan!:)

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-bekarliga-veda

Kına gecesi, bekarlığa veda, doğum günü, yıldönümü gibi özel gün kutlamaları yapmak veya sadece felekten bir gece çalmak gibi, her ne amaçla olursa olsun eğlenmeye gelenler için, adeta 5 Yıldızlı hotel düğünleri kalitesinde, farklı konseptlerde, özene bezene dekore edilmiş masalar hazırlanmış. Tüm konuklar, kapıda tek tek güler yüzle karşılanıyor.

Açıldıkları günden beri bünyesinde hep aynı kişilerin hizmet verdiği belirtilen işletme, her 6 ayda bir personel eğitimleri düzenlerken, aynı zamanda ter botoksundan, özel diş hekimi kontrolünde ağız bakımlarına kadar tüm ekibin hijyenine de önemli yatırımlar yapıyormuş. Böyle bir konuya, bu derece önem veren bir mekanı ilk kez gördüğüm için sahiplerini tekrar tekrar tebrik ettim:)

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-bekarliga-veda

Saat 20:00 itibariyle Türk Sanat Müziğinden sevilen eserler çalınmaya başlıyor. Bir yandan da masalara Klasik Türk Mezelerinden Haydari, Havuç Tarator, Panço, Şakşuka, Acılı Ezme, Narlı Patlıcan, Beyaz Peynir, Salatalık, Domates, Yeşillik Salatası, Patates Salatası, Zeytinyağlı Barbunya, Cevizli Kuru Domatesli Meze servis ediliyor.

Hepsi birbirinden başarılı hazırlanmış. Aralarından, özellikle içinde çok az tahin de bulunan Narlı Patlıcanı, Patates Salatasını ve Cevizli ve Kuru Domatesli mezeyi çok beğeniyorum.

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-meze

Şu Patates salatasını ben evde yapıyorum, böyle olmuyor. Nasıl lezzetliydi anlatamam, başka kimseciklerle paylaşmamış ve hepsini silip süpürmüş olabilirim:)

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-patates-salatasi

Derken, yıllarca çok özel projelerde görev almış saz üstatları ve yorumcularından oluşan Ziyade Fasıl’ın fasıl heyeti, saat 20:30 gibi sahnedeki yerlerini alıyor ve hem eğlenceli, hem de herkesin keyifle eşlik ettiği şarkılardan oluşan bir repertuarla adeta kulaklarımızın pasını silmeye başlıyorlar.

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-bekarliga-veda

Ara sıcakların servisine geçildiğinde masaya “Baron” geliyor. Ortasındaki acı biberlerden ötürü “Atom” olarak bildiğimiz mezeden ilham alınarak geliştirilmiş Baron, ılık ve kremamsı yapısı ve hafif acılı şahane lezzetiyle, en favorilerim arasında derhal birinciliğe yükseliyor.

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-bekarliga-veda

Ardından gelen Pazı Sarma ve Kıymalı Sigara Böreğinin içindeki kıymaların kalitesi, yemeklerin de tadını iyice zenginleştirmiş.

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-pazi-sarma

Ortamda konsept olarak, efkar değil, “neşe” söz konusu. “Fasıl gayet eğlenceli ve bol danslı bir etkinlik olmalı” diye düşünüldüğü için, hep hareketli ve oynak şarkılar çalınıyor ve belli bir saatten sonra genci- yaşlısı, kadını-erkeği, işadamı-sanatçısı-sade vatandaşı fark etmeksizin herkes, hep birlikte oynayıp, kurtlarını döküyor.

Akustik fasıla ara verildiğinde bu sefer profesyonel dansçılar tarafından sergilenen Roman Dansı gösterisi sahneleniyor. Sonra yine fasıl derken, arada tekrar show başlıyor ve genç bir dansçı sahnede Zeybek yapıyor.

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-dans-show

Deneyimli show ekibi tarafından sergilenen Koro şovundan, Kantosuna, Latin danslarından, Oryantaline kadar dönemsel değişiklikler gösteren renkli gösterilerle, fasıl aralarında da tempoyu devamlı yüksek tutuyorlar.

Derken Roman davulcu Vahdetin’in, ellerini takip etmenin imkansız olduğu ritimleriyle, yerinizde sabit duramaz hale geldiğiniz Davul şovuna geliyor sıra.

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-bekarliga-veda

Bu esnada da ana yemek olarak masamıza Hünkar Beğendi servis ediliyor. Arzu edenler için Tavuklu veya vejeteryan yemek alternatifleri de bulunuyormuş. Bugüne kadar farklı farklı mekanlarda kim bilir kaç kere Hünkar Beğendi denediğimi Allah bilir, ama bu kadar lezzetlisini gerçekten pek hatırlamıyorum. Enfes Beğendisi ve sadece Antrikot kullanılan yumuşacık etiyle , benim için gecenin doruk noktası, bu Hünkar Beğendi oluyor.

ziyade-fasil-ozlem-mekik-yemek-kitabi-hunkar-begendi

Bilirsiniz… Bu tarz canlı müzik yapılan mekanlarda, yemeklerin lezzetli olması, çoğunlukla pek karşılaşılan bir durum değildir ve bu gerçeği de genelde herkes bir şekilde kabullenmiştir. Oysa Ziyade Fasıl’da kendisi de değerli bir Gastronomi Eğitmeni ve ünlü bir Yemek Yazarı olan Özlem Şef’le, yıllarca ülkemizi devlet düzeyinde temsil eden ve A Milli Takımımızın da eski şefi olan Mustafa Alkan’ın beraber hazırladığı fiks mönüdeki tüm yemeklerde, malzeme kalitesinden, yemeklerin lezzetine, tazeliğine, çeşitliliğine ve doyurucu miktarlarda olmasına kadar her şeye büyük önem verilerek bir nevi, bu konudaki ezber bozulmuş.

İrmik Tatlısı ve meyve servisi ile devam eden gece, fasıl programı boyunca Türk müziğinin “en eğlenceli” eserlerinden seçilmiş repertuarlarla ve sadece Ziyade Fasıl’a özel showlarla renkleniyor.

Saat 24:00’e kadar süren fasılda, bir ara konukların istek parçaları da seslendiriliyor. En sevdiklerim arasından seçtiğim, değerli Bestekar Sadettin Kaynak’tan “Dertiyim, ruhuma hicranımı sardım da yine”, yani nam-ı diğer “Üzgünüm Leyla” şarkısı, kanunlar, kemanlar ve klarnetler eşliğinde icra edilirken, ben de farklı makamlar içeren, bu değişken usüldeki ölümsüz eser karşısında, heyecandan yerimde duramıyorum tabi.

Derken DJ Müziğine geliyor sıra. Önden Tarkan’dan “Gül Döktüm Yollarına”, ardından Demet Akalın’ın “Türkan”ıyla herkes iyice coşuyor. Bir ara Kına gecesi için gelenlerden oluşan, kırmızı konseptli masaya gözüm takılıyor. Kızlar mest halde eğleniyor. Başka bir masada doğum günü kutlanıyor, yine herkesin ağzı kulaklarında…

Uzun zamandır dinlemek ve gönlümce eşlik etmek istediğim tüm neşeli şarkılara art arda kavuştuğum, böyle güzel bir ortamı, bırakıp gitmeyi hiç istemiyorum. Eğlenmeyi seven arkadaşlarımızla organize olup, en kısa zamanda tekrar geleceğimiz sözünü eşimden alınca, zor da olsa eve dönmeye ikna oluyorum. Oluyorum olmasına ama, yol boyunca ona gecenin özeti gibi, en çok dilime dolanan şarkılardan oluşan mini bir konser vermekten de kendimi alıkoyamıyorum:)

Öncelikle eğer gittiğiniz mekanda şen şakrak şarkılar eşliğinde, kaliteli fasıl ve eğlenceli şovlar olsun, hem komforunuza önem verilsin, hem de mahremiyetinize saygı gösterilsin, üstüne üstlük yemekleri güzel ve servisi de kaliteli olsun istiyorsanız, göbeklerin atıldığı, kurtların döküldüğü, lezzetli yemeklerle taçlanan, felekten bir gece yaşamak için Ziyade Fasıl’ı “ziyadesiyle” tavsiye ederim.

Önceki İçerikSt.Regis İstanbul Butler Servisiyle Konaklama Deneyimi
Sonraki İçerikTitanic Lara Beach Hotel

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz