Geçen hafta, sadece Arzum markasında olan ürünleri keşfetmek için, ünlü Şef Deniz Orhun’un Cine 5’de her gün saat 17:00’de yayınlanan “Deniz’den Mutfak Hikayeleri” programının çekildiği stüdyo mutfakta buluştuk. Artık herkesin birbirine iyice kaynaştığı Blogger arkadaşlarla gruplara ayrıldık ve verilen tariflere uygun olarak, Deniz Şef’in ev sahipliğinde hem çeşit çeşit yemekler yaptık, hem de gırgır – şamata harika bir gün geçirdik.

Ben yine sizleri de düşündüm ve o curcuna içinde bile tüm adımları tek tek fotoğraflamaya çalıştım. İlk olarak Vanilyalı bir Muffin yapıldı. Onlar buna “Cupcake” deseler de üstüne o kremalı zımbırtılardan konmadığı müddetçe, yalnız kaldığımızda ben kendisine “muffin” diyorum. Artık siz hangisini isterseniz söyleyebilirsiniz:))

Şimdi “Bize de tarif!” diyenlerinizi duyar gibiyim kuzucuklarım. Aman da Üşengeç Şef’inin bi’taneleri!:) Hadi o zaman hep birlikte çooook kolay bir Cupcake yapalım.
resimli-muffin-cupcake-tarifi

Tarifi aynen Deniz Şef’den aldığım gibi yazacağım. Ama daha kolaylık olması açısından, herkeste hassas terazi olmayacağını düşünüp (ki bende de yok:) gramlı miktarları kendisine sorarak, su bardağı hesabından karşılıklarını öğrenip yazmaya çalıştım:) Bu arada unutmadan, Deniz Şef, şimdi ayrıca, TRT1’de hafta içi her gün saat 15:00’de yayınlanan “Annem Söyler, Ben Yaparım” yarışma programını sunmaya başladı. Çok tatlı, aşırı sempatik ve doğal bir insan, kaçırmayın derim. Hatta kendisine güvenenleriniz, annesi ya da ablasıyla birlikte internet sayfalarından yarışmaya başvurabilirmiş. Hem mis gibi hatıra olur işte:)
denizden-mutfak-hikayeleri-arzum-ev-aletleri

Adım Adım Resimli Anlatımıyla

 Vanilyalı Cupcake Tarifi

Malzemeler:
(Yaklaşık 12 Adetlik)

  • 130 gr Un (Yani 1 tam su bardağı
  • 140 gr Toz Şeker (Yani 3/4 su bardağı Toz Şeker)
  • Yarım paket Kabartma Tozu
  • 40 gr Tereyağı (2 Dolu yemek kaşığı kadar)
  • 120 gr Süt (Yarım su bardağından biraz daha fazla)
  • 1 Yumurta
  • 1 paket Vanilya
  • Arzu ederseniz içine kuru veya donmuş meyveler de ekleyebilirsiniz. Biz sonradan bir kısmına donmuş Frambuaz ekledik mesela:)

İlk olarak derince bir kaseye Tereyağını koyup, üzerine de Toz şekeri ilave ettik.

resimli-muffin-cupcake-tarifi
Arzu ederseniz, siz de benim gibi bir “kullan at” eldiven takabilirsiniz çünkü şimdi bu ikisini elimizle mıncıklayarak hem terayağını el ısımızla ufaladık, hem de ikisini birbirine iyice harmanladık.
resimli-muffin-cupcake-tarifi
resimli-muffin-cupcake-tarifi
Bir kaç dakika elimizle yoğurduktan sonra, içine 1 yumurta kırdık.
resimli-muffin-cupcake-tarifi
Sonra içine soğuk Süt ilave ettik.
resimli-muffin-cupcake-tarifi
Unu ve Kabartma Tozunu da ekledikten sonra, sıra geldi iyice karıştırmaya…
resimli-muffin-cupcake-tarifi

resimli-muffin-cupcake-tarifi

İşte bu aşamada Arzum’un Blendart isimli çırpıcısının mikser uçlu aparatını kullandık. Önce unlar etrafa saçılmasın diye düşük devirde başlayıp, sonra devri biraz daha artırarak iyice karıştırdık.

resimli-muffin-cupcake-tarifi

Tam böyle sade haliyle kalıplara döküp, fırına verecektik ki, aramızdan “meyveli olsa nasıl olurdu?” diyenler çıktı ve Deniz Şef hemen donmuş Frambuazlar getirtti sağolsun. Herkes istediği miktarda meyveyi ilave etti. Donmuş yerine siz isterseniz kurutulmuş meyveler de kullanabilirsiniz. Mesela yaban mersini ya da cranberry gibi… Kuş üzümü ile Ceviz de süper olabilir bakın! 🙂

resimli-muffin-cupcake-tarifi

Güzelce bir karıştırdıktan sonra, sıra geldi kalıplara dökme aşamasına…

Şimdi… Eğer sadece “kağıttan” kalıplarınız varsa iyi ve yeterli değil bilesiniz. Bunlar normalde böyle kap gibi şekilli duruyor ama içine malzemeyi dökünce ve pişerken o tırtıkların tamamı açılıp, dümdüz hale geliyor ve o esnada da bütün malzeme fırın tepsisine yayıyor. O yüzden tavsiyem, metal bir cupcake kalıbının içine bu kağıtları yerleştirmeniz. Bu sayede açılamazlar ve şekillerini muhafaza ederler:)

“Ama benim metal cupcake kalıbım yok ve acilen cupcake yapmam lazım, ne olacak şimdi?” derseniz, bilemedim valla… En azından 2-3 kağıt kalıbı bir arada kullanmaya çalışın bakalım, tek kağıt kullanmaktan iyidir en azından:)

resimli-muffin-cupcake-tarifi
Bir de bu tarz pastacılık malzemeleri satan yerlerde bulabileceğiniz cupcake etrafı süsleme kağıtları var. Bir görmeniz için, ondan da sardık etrafına. Bayağı sevimli şeyler:) Dediğim gibi şart değil, sadece dekorasyon amaçlı:)
resimli-muffin-cupcake-tarifi
Cupcake (ya da Muffin) malzemesini, bu minik kağıt kalıplara dökerken, aman diyeyim sakın en tepesine kadar malzeme ile doldurmayın, sonra fırında pişip, kabardıkça taşar ve hem şekli şemali bozulur, hem de etrafa akar. Onun yerine tavsiye edilen her zaman kalıpların yarısına kadar doldurmanız şeklinde.
resimli-muffin-cupcake-tarifi

Önceden ısıtılmış Fırının orta gözünde 170 C’de yaklaşık 20-25 dakika pişirdik. Bu süre fırınınızın gücüne göre değişiklik göstereceği için, sizin yine de sürenin sonlarına doğru gözünüz keklerinizde olsun. İsterseniz tam pişip pişmediklerini bir kürdan batırıp çıkararak, (eğer temiz çıkıyorsa içi de pişmiştir) buradan da kolayca anlayabilirsiniz. Önemli bir konu daha: Eğer fırınınızın fan özelliği varsa bile, bu tarz kek-pasta pişirmelerinde fanı açmayın tavsiyesinde bulundu Deniz Şef. Bilginize:)

resimli-muffin-cupcake-tarifi

Bizim etkinlikte ekip halinde herkes kendi muffinlerini hazırladığı için, hem birazcık az konulmuş malzemeyle, hem de birazcık çok konulmuş malzemeyle çıkan sonuçlardan şimdi size iki “uç örnek” göstereyim de, ne demek istediğimi daha kolay anlayın madem:)

İşte bu fazla kabarmamış ve az konulmuş malzeme ile çıkan sonuç…

resimli-muffin-cupcake-tarifi
Bu da az önce anlattığım gibi malzemenin taşıp, etrafa yayılmasına sebep olacak derecede biraz fazla malzemeli sonuç Her ikisini de istemezseniz, siz kalıpları yarısından çok az fazla doldurun yeterli:)
resimli-muffin-cupcake-tarifi
Ben o gün sıcak sıcak fırından çıkan muffinleri hüpletmekten büyük keyif aldım. Hep birlikte dikildik tepsilerin başına ve “bir sadesinden, bir frambuazlısından deneyeyim” diye diye bi’ güzel tıkındık:) Çok beğendim, sizlerle de yapılışını paylaşmak istedim. Gördüğünüz gibi hazırlaması aşırı kolay. Umarım sizler de memnun kalırsınız.

resimli-muffin-cupcake-tarifi

Önceki İçerikKolay Su Böreği Yapmayı Anlattığım Video Yayında:)
Sonraki İçerikEldeki Malzemelerle Bir Kedi Evi Nasıl Yapılır? (DIY)

8 YORUM

  1. Böyle detaylı anlatmanız çok güzel.Herkes nasılsa biliniyor diye basit detayları atlıyor ve yeni yemek yapmaya başlayan insanlar için çok zor durumlar ortaya çıkıyor.Her denemede farklı şeyler yaşıyoruz.Sizin her detayı atlamadan yazmanızı çok sevdim.Umarım daha çok yemek tarifine yer verirsiniz.

  2. Hicbir tarifiniz beni yaniltmiyor. Tariflerinizin cogunu denedim ve deniyorum.Her defasinda mukemmel sonuclar cikiyor.Iyi ki kesfetmisim sizi.Kızım cupcake isteyince hemen sizin siteye baktim ve 5 dk da hazirladim.Cok pratik bir tarif olmus. Ben yarisini kakaolu ve cevizli yarisina portakal kabugu rendeleyip findik ekledim Enfes oldu. Tarif icin tesekkurler ve emeginize saglik 🙂

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz