Biliyorsunuz ki genelde beslenme uzmanları tarafından gün içinde 3 ana ve 3 ara öğün yenilmesi tavsiye ediliyor. “He canım he… Biliyoruz da ne kadar uyguluyoruz?” derseniz, ben de size “aaa ben saati saatine öğünlerime uyarım, yoksa siz yapamıyor musunuz ıyyy?” diye hava atacak halde birisi hiç değilim. Bir çalışma aşığı olarak, kendimi işlere öyle bir kaptırıyorum ki, öğle yemeğimin geç saatlere sarktığı çok oluyor. Örneğin: Bugün… Mmm biraz da dün ve ondan önceki gün… Bu gidişle sanırım yarın da böyle olucak ve bu durum hep böyle sürüp gidecek. Bir de bende Hipoglisemi var yani düşünün…

Kan şekeri seviyemi dalgalandırmamak için ne mi yapıyorum? Çalışma masamın üstünü görmelisiniz. Hareket etmiş olayım diye sabahtan itibaren gidip gelip sebilden bizzat doldurarak devamlı içtiğim ve gün içinde 2,5 hatta 3 litreye tamamlamaya çalıştığım için yanıma, sürahi kadar büyük bir bardakla su ve ara öğün olarak da sağlıklı atıştırmalıklar alıyorum. Yani tuzlanmamış, soslanmamış haliyle Ceviz, Fındık, Badem ve bunlara ilaveten kurutulmuş Cranberry ve Blueberry gibi… Bunları da abartmadan, azar azar, yani birer ikişer yiyoruz, avuç avuç değil tabi… Bu konuda da baştan anlaşalım:)

us pecan oceanspray cranberry

Bir kaç hafta önce, Ocean Spray ve U.S. Pecans markaları tarafından Radisson Blu Hotel’de düzenlenen bir etkinliğe davetliydim. Cranberry ve Pikan’ın sağlık ve beslenme avantajları ile mutfaklardaki çok yönlü kullanımının örneklerle masaya yatırıldığı bu etkinlik, iki sevdiğim atıştırmalık hakkında daha da fazla bilgi sahibi olmama vesile oldu.

oceamn spray
İlk olarak sözü, dünyanın en büyük kurutulmuş Cranberry üreticisi olan Kuzey Amerikan markası Ocean Spray’in İş Geliştirme Müdürü Biliana Mihaylova aldı ve Cranberry’nin üretimiyle ilgili bilgiler verdikten sonra, Cranberry’nin Türkiye’de her geçen gün daha fazla sevildiğini ve hem çerez gibi tüketiminin, hem de mutfaklardaki kullanımının arttığını söyledi.

“Peki neden Cranberry kullanmalıyız, ne faydası varmış ki?” derseniz, öğrendiklerimi sizlerle de paylaşayım madem…Bazılarının yanlışlıkla “Yaban Mersini” diye Türkçe’ye çevirdiği (ki aslında o Blueberry) ve aslında daha doğru çevirisinin “Kızılcık” oldığunu düşündüğüm, ama kafa karışıklığı olmasın diye üreticiler tarafından “Cranberry” denilmesinin tercih edildiği bu meyvenin son derece sağlıklı olmasının sebeplerinin başında yağ, kolesterol, suni aroma, koruyucu madde veya trans-yağ içermemesi geliyor. Ayrıca iyi bir C vitamini kaynağı…

Cranberry’nin içinde bulunan maddeler, bakterilerin idrar yollarına tutunmasını engelleyici özelliklere sahip olduğundan, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarında en çok tavsiye edilen doğal çözümlerin başında Cranberry Suyu tüketilmesi geliyor.

Yapılan araştırmalar, Cranberry’nin ayrıca kardiyovasküler açıdan, bağışıklık ve hücre sağlığı bakımından da faydalı olduğunu ispatlıyormuş. Siz de benim gibi beslenme düzeninize daha fazla meyve eklemek ya da sağlıklı atıştırmalıklarla, ana öğünler arasındaki saatleri, açlık başınıza vurmadan, rahat şekilde geçirmek istiyorsanız, günde en fazla bir avuç içi kadar kurutulmuş Cranberry’i de beslenmenize bir şekilde dahil etmenizi tavsiye edebilirim.

Ayrıca yemeklerde meyve kullanılmasının da bir göstergesi olan sıradışı ve etnik yiyeceklere olan ilgiyi de göz önünde bulundurursak, kurutulmuş Cranberry aynı zamanda geleneksel lezzetlere, benzersiz bir tat ve can alıcı bir renk katmanın en keyifli yollarından biri gibi…

cranberry tatli

Bunun yanında kurabiyesiydi, ekmeğiydi, salataların üzerine ilavesiydi derken, mayhoş tadda bir etki bırakıyor:) Arzu edenler, süt ürünlerine de katarak kullanabilir. Mesela ben bazen sabah kahvaltılarında Cornflakes ile birlikte sütle veya prebiyotik yoğurtla da tüketiyorum.

İlgilenenlere Ocean Spray’den, Beyaz Çikolatalı ve Cranberry’li bir Kek tarifi gelsin o zaman:)

beyaz cikolatali kek tarifi
Toplantıda ayrıca, dünya mutfaklarında çok geniş bir kullanımı olmasına rağmen, Türkiye’de henüz yeterince bilinmeyen “Pikan Cevizi”nin, kuruyemişler içerisinde eşsiz bir antioksidan olduğundan bahsedildi.

IMG 4839

Pikan çok zengin bir enerji kaynağıymış meğer. Şöyle ki: 100 gramı 690 kalori… Sağlık açısından çok önemli olan besin maddeleri, mineral, antioksidan ve vitaminleri içeriyor. Aynı zamanda oleik asit gibi tekli doymamış yağlar bakımından zengin ve mükemmel bir fenolik antioksidan kaynağı.

Kötü kolesterolünüzü düşürmek ve iyi kolesterolünüzü artırmak mı istiyorsunuz diyelim? Hem bu duruma destek olmak, hem de beslenmemizde mineral, vitamin ve protein miktarlarını yeterli düzeyde tutmak için yine her gün düzenli olarak, bir avuç kadar Pikan Cevizi tüketilmesi öneriliyor. Tabi bu uygulamada ne kadar mümkün bilemedim. Çünkü fiyatı normal cevize göre biraz daha yüksek.

Aynı normal Ceviz gibi çiğ,tuzlu ya da tatlandırılmış olarak kullanılabileceği gibi, turta, şekerleme, baklava, kek malzemesi olarak ya da dondurma ve tatlı üstüne serpiştirilerek de tüketilebiliyor.

Salatadaki kullanımı için öneri isteyenlere, U.S. Pecans’ın Pikan ve Cranberry’li Salata Tarifi ise şöyle:

ceviz cranberry salata tarifi
Toplantımızın 2. bölümünde Radisson Blu Hotel’in Executive Chef’i Fikret Özdemir, bir pişirme gösterisi ile kendi mutfağında Cranberry ve Pikan’ı nasıl kullandığını uygulamalarla anlattı.
usengec sef fikret ozdemir

Ardından bizim için özel olarak, yine bu malzemeler kullanarak hazırlanan menünün sunumuna geçildi.

İlk olarak Cranberry’li Grissini ile servis edilen Narenciyeli Bahçe Salatası servis edildi. Izgara Keçi Peyniri de bu salataya muhteşem bir güzellik katmıştı bence.

narenciye salatasi

Pikan Cevizli, Taze Baharatlı Bulgur Risotto yanında Cranberry ve Ispanaklı Sufle ile sunulan yumuşacık bir Dana Madalyon geldi ardından….

dana madalyon

Ve en sonunda Tatlı olarak ise Kayısı Sos yatağındaki Baklava Hamuru ile servis edilen Pikan Cevizi, Cranberry ve Elma ile hazırlanan Şefin Spesiyalinin ikramı vardı.

baklava hamurlu tatli

Bol sohbetle bu sağlıklı besinler hakkında bilinçlendiğimiz ve teoride öğrendiklerimizi, pratiğe de dökerek, tam manasıyla anlamını bulan bu davetten çok keyif aldım. Umarım öğrendiklerimi size de güzelce aktarabilmişimdir:)Peki ya sizin en çok tercih ettiğiniz “sağlıklı” atıştırmalıklar nelerdir merak ediyorum. Hadi sağ sütündaki sarı renkli “Bloguma Üye Olun”a tıklayıp, 1 saniyede üye olun ve bana yorumlar bırakın ki ben de sizi tanıyıp, keyifle okuyayım:)

1 Yorum

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz