Dünyanın 55 ülkesinde yayınlanarak, izleyici rekorları kıran ve tüm oyuncularına uzak diyarlarda bile ciddi hayran kitleleri oluşturan, Tims Productions yapımı “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin dünya çapındaki sergi prodüksiyonu “Muhteşem Yüzyıl: Teşhir-i İhtişam”, Uniq Müze’de 28 Kasım’dan  itibaren kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

“Muhteşem Yüzyıl” dizisi için, dizi setinin birebir mekanlarının 2500 metrekarelik bir alanda kurulmasıyla hazırlanan bu sergi; Kanuni’nin ve Hürrem’in gözünden imparatorluğun nasıl idare edildiğini, içinde bulundukları güç ve ihtişamı, göz kamaştıran zenginliğin ortasında yaşanan tüm entrikaları, Sultanların, Şehzadelerin ve Paşaların nasıl ve nerelerde yaşadığını ziyaretçilerine etkileyici bir deneyimle bizzat yaşatıyor.
Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-suleyman
Serginin, Heykeltıraş Murat Daşkın tarafından inanılmaz başarılı şekilde hazırlanan silikon heykellerinin olduğu bölüm, tek kelimeyle nefes kesici…

Dönemin cihan imparatoru nam-ı diğer Muhteşem Süleyman… Yürürlüğe koyduğu kanunlar kadar, Hürrem Sultan’la yaşadığı aşkla da dillere destan olmuş, 46 yıllık uzun saltanat dönemiyle Osmanlı imparatorluğu’nun en güçlü padişahı…

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-hurrem-heykel

Hürrem Sultan… Zekası ve güzelliğiyle Süleyman’ı etkileyip, şehzadeler doğurarak, Haseki Sultan mertebesine ulaşan ve tarihte “Kadınlar Saltanatı” denilen Harem’in güçlü kadınlarının iktidarı paylaştıkları dönemin başlatıcısı olarak bilinen kadın…
Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-heykel
Sultan Süleyman’ın annesi “Valide Ayşe Hafsa Sultan”, Osmanlı’daki güçlü valide sultanların kabul edilen ilk örneği…

En sağda ise Şehzade Mustafa’nın annesi Mahidevran Sultan’ı görüyorsunuz. Kanuni’nin eski gözdesiyken, Hürrem Sultan’ın parlamasıyla, giderek gözden düşüp, can düşmanı olmuşlardı biliyorsunuz…

İşte Ukrayna’dan ganimet olarak Osmanlı sarayına getirilen Hürrem Sultan’ın, Osmanlı yeşili elbisesi…
Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-hurrem-sultan

Eğlenmeyi, yemeyi, içmeyi, saray adabınca çeşitli eğlenceler düzenletmeyi seven, rakkaseler oynatan, neşeli, nüktedan ve bonkör kadın Fatma Sultan… Harem’i hediyelere, cariyeleri bahşişlere boğarken, Hürrem’in haremdeki sert ve disiplinli duruşunun tam tersi tavırlarıyla nasıl da sevdirdi kendini 🙂

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-meltem-cumbul

Kanuni’nin kardeşlerinden Fatma Sultan’ı canlandıran Meltem Cumbul, heykeller karşısında oldukça heyecanlanan oyunculardan sadece bir tanesiydi.

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-tuncel-kurtiz

Bir İslam bilgini olan Şeyhülislam Ebusuud Efendi’yi canlandıran Tuncel Kurtiz’in aşırı gerçekçi heykeli ise, tüm rolleriyle akıllara kazınan, onun gibi değerli bir sanatçının kapanamayacak eksikliğini bir kez daha hissettirdi. Meltem Cumbul’un da bu heykel karşısında, uzun süre dalıp gitmesine ve duygusal anlar yaşamasına bizzat şahit oldum. Mekanı cennet olsun…

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-fatma-sultan
Okan Yalabık’ın hayat verdiği, Sultan Süleyman’ın Manisa Sancağı’nda şehzade olduğu dönemden beri yakın dostu olan ve Osmanlı Tarihi’nin en başarılı devlet adamlarından biri kabul edilen Pargalı İbrahim Paşa (nam-ı diğer: Damat İbrahim Paşa)…  Kibiri ve Hürrem Sultan’ın entrikaları sonucu vezir-i azam iken aniden boğdurulmuştu hatırlarsanız. Bakışlarının karşısında insan “hazır ol”a geçiyor:)

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-pargali-okan
Sergi içindeki ilk bölüm, filmdeki gibi, Hürrem’in ganimet olarak, gemiyle getirilmesiyle başlıyor. Platforma adım attığınız anda aynen o gemide gibi siz de, dalgalı bir denizdeymişcesine sallanmaya başlıyorsunuz. Sesler, efektler gerçekten çok inandırıcı. Ben hemen havaya girdim valla:)

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-suleyman

Dizinin atmosferi ve hikayesini ziyaretçilerine yaşatmak amacıyla hayata geçirilen bu sergide, ayrıca sarayın koridorlarında dolaşmanın nasıl bir his olduğunu da bizzat yaşıyor insan… Kaç kere duvardaki meş’aleleri almaya teşebbüs ettim. Bi’ elim gitti, nedense?. Hayır bana ne oluyorsa? 🙂 Bırak da Sümbül Ağa düşünsün haremin koridorlarının aydınlatılması yeterli mi, değil mi diyorum, kendime dinletemiyorum ki:)

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-sumbul-aga

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-suleyman

Burası da Topkapı Sarayı’nda ziyafet sofralarını süsleyen birbirinden lezzetli Osmanlı Yemeklerinin pişirildiği Saray Mutfağı…

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-saray-mutfagi

Harem ve Hamam da dahil, dizide gözünüzü kırpmadan izlediğiniz tüm sahnelerin çekim alanlarını gezme imkanı sunan bu serginin henüz hala etkisinden kurtulamamışken, izlenimlerimi anlatmak üzere sabırsız bir halde kendimi klavye başında buldum görüyorsunuz ya:)

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-hamam
Bu hamamın ferah ferah, mis gibi sabun kokusu hala burnumda… Ortamı o kadar gerçekçi yapmışlar ki, ziyaretçiler bir anda havaya giriyor. Bir kese atası geliyor hani insanın:)

Cariyeler güzeeelce yıkanıp, akça pakça olunca, Harem’e geçip keyif yapıyorlar.

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-turkish-bath

Her biri bir köşede zevk-i sefa içinde… Üzümlerinin keyfini çıkaran mı ararsınız, saçlarını tarayan mı? Kıvrak danslar eden mi?

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-suleyman-harem
 Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-harem-cariye
Gala gecesinin özelinde, bu seferlik nispeten hızlı tur yaptığımız, ama normalde 1 saate yakın süren ve kulaklık takılarak, buradan gerekli anlatımları dinlemenize imkan veren bu serginin tadını tam manasıyla çıkarmak için ilk fırsatta tekrar ziyaret edeceğim.

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-mihrimah

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-suleyman
İstanbulumuza kazandırılan bu enfes eser ve verdikleri tarifsiz emek için Tims Productions ve İstanbul Exhibitions’ı tekrar kutlarım.

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-sehzade

Tiryakisi olduğunuz Muhteşem Yüzyıl’ın ruhuna dokunma ve dünyasını yakından hissetme şansını yakalamak istiyorsanız, size de bu muhteşem sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-sehzade
Merak edenleriniz için söyleyeyim; Şubat 2015’e kadar sürmesi planlanan Sergi, yoğun ilgiden ötürü 10 Haziran’a kadar uzatılmış. Haftanın 7 günü 10:00-20:00 saatleri arasında gezilebiliyormuş. Buradan sonra da filmin gösterildiği diğer ülkeleri de gezerek dünya turuna çıkacakmış.

Muhtesem-yuzyil-teshiri-ihtisam-sergisi-suleyman

Muhteşem Yüzyıl: Teşhir-i İhtişam Sergisi

BİLET FİYATLARI:
Tam: 35 TL
Öğrenci: 28,75 TL

Sergi Mekanı: Uniq Müze
Adres: Ayazağa Cad., Cendere Yolu, No:4 Maslak Sarıyer/ İstanbul

ULAŞIM :
Metro Hattı: M2 Yenikapı – Hacıosman hattı, İTÜ Ayazağa Durağı, Plazalar Çıkışı

Otobüs Hattı: Tuğla Fabrikası Durağı

23 YORUM

    • Merhaba, yazın da devam edeceğini, hatta genç Hürrem ve genç Süleyman'ın heykellerinin de hazırlanmakta olduğunu biliyorum. Saatler yazımda belirttiğim gibi 10:00 ile 20:00 arası. Belçika'ya sevgiler 🙂

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz