Anne köftesi nasıl yapılır? Resimli kolay leziz köfte tarifi

Dışarıda yediğim köftelerde, tam anlamıyla hasretini çektiğim o maydanozlu anne köftesi tadını bulamayınca, tabi ki de iş başa düştü. Dedim ki “damak tadıma en uygun köfteyi kendim hazırlayayım, derin dondurucuya atayım ve lazım oldukça da, istediğim miktarda çıkarır çıkarır pişiririm.”… Kolları sıvadım ve yaptım işte. Nedir yani Allah aşkına! 🙂 Artık canım köfte istedikçe tek yapmam gereken dolaptan çıkarıp, istediğim şekilde pişirmek ve afiyetle hapur hupur yemek:) Yine adım adım resimlerle ve en kolay şekliyle anlatmaya çalıştığım bu Fotoğraflı Kolay Anne Köftesi Tarifi, özellikle ev yemeğine hasret yeni evlilere, bekarlara ve öğrencilere gelsin:) “Sonra da annesinin elcağızıyla hazırladığı köftelerin lezzetini arayanlara” diyeceğim ama eminim ki, hiç bir formül, onların yaptığının lezzetiyle yarışamaz. 🙂

Adım Adım Fotoğraflı Anlatımıyla ANNE KÖFTESİ TARİFİ

Malzemeler

(Yaklaşık 20 Köftelik)

  • 500 gr Dana Kıyma (Hazır kıyma almak yerine, mümkünse Orta Yağlı Dana Kıymayı, yanımda 2 defa çektiriyorum ben)
  • 2 dilim bayat Ekmek İçi
  • 1/2 çay bardağı kadar Süt
  • 1 Kuru Soğan
  • 1 Yumurta
  • 2 diş Sarımsak
  • 1 çay kaşığı Tuz
  • 1 çay kaşığı Karbonat
  • 1/2 çay bardağından biraz az Su
  • 1 çay kaşığı Pulbiber
  • 1 çay kaşığı Karabiber
  • 1 çay kaşığı Kimyon
  • 1 çay kaşığı Kekik
  • 2-3 damla Limon Suyu
  • 1 demet Maydanoz

YAPILIŞI

İlk iş olarak bir kase içine koyduğum bayat ekmek dilimlerimin üzerine, yarım çay bardağı kadar Süt döküp, her yerine iyice çektiriyorum.  (İsterseniz siz ekmeğin sadece içini kullanabilirsiniz)

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

Sonra da elime bir “kullan-at” eldiven takıp, işe koyuluyorum ve sütü iyice içine çekip yumuşayan ekmekleri elimde biraz sıkıp, fazla sütten arındırıyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

Kıymayı derin bir cam kaseye alıyorum. Sütünü sünger gibi sıktığım ekmekleri üzerine ellerimle ufalıyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

İçine bir yumurta ekliyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

Bu esnada bir kuru Soğanın kabuklarını soyup, yıkayıp, alt ve üst kısımlarını attıktan sonra kalanını, rendenin daha ince kısmında rendeliyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

Suyunu iyice sıkıyorum ki, köftede keskin bir soğan kokusu olmasın.

Bunu da kaseye ilave ediyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

Maydanozları akan su altında iyice yıkıyorum ve saplarını ayıklayarak, bıçakla en ince hale gelene kadar kıyıyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

Bunu da harcıma ekliyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

Şimdi de baharatları eklemeye geliyor sıra. Okumaya devam o zaman:)

Anne Köftesi tarifinde ekleyeceğimiz baharatlar neler?

Bir dolu çay kaşığı Kimyon ilave ediyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi
Anne Köftesi tarifi

2 diş Sarımsağı minik minik kıyıp, onu da ekliyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi
anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

Pulbiber, Tuz ve Karabiberini de ekliyorum. (Pulbiber tercihe bağlı tabi)

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-harci-tarifi
anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-harci-tarifi

Son olarak içine yarım çay bardağından biraz az miktarda su, 1 silme çay kaşığı kadar Karbonat ve bir kaç damla Limon Suyu karışımı katıyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-harci-tarifi
anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-tarifi

Anne Köftesi Tarifimizde Harcımızı Nasıl Karıştırmalıyız?

İşte burada bir püf noktası var. Amacımız sadece her yerine aynı karışımı yaymak olmalı ama kesinlikle köfteyi elimizde mıncık mıncık yapıp aşırı yoğurmamalıyız. İçinde hava boşlukları kalsın ki, taş gibi bir köfte olmasın:) Çok sıkmadan, sıkıştırmadan, parmak uçlarıyla yaptığım 3-4 dakikalık dokunuşlarla, köfte harcını iyice homojen hale getiriyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-harci-tarifi

Şimdi diğer püf noktasına geldi sıra… Köfteyi buzdolabında en az yarım saat kadar dinlendirmem gerekiyor.  Bunun için kasenin üzerini streç filmle kaplıyorum ve buzdolabına kaldırıyorum.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-harci-tarifi
anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-harci-tarifi

Yarım saat sonra harca köfte şekilleri veriyorum.Bunun için iki eliniz arasında yuvarlayarak, top haline getirip, sonra üstüne bastırarak yassı hale getirebilirsiniz. Bu sayede içi de daha rahat pişer. Köftelerin elinize yapışmaması için, ara ara bir kaseye koyduğunuz içme suyuna elinizi batırıp, çok az ıslatabilirsiniz.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-harci-tarifi
Köftelerinizi eğer siz de benim gibi hemen kullanmayacaksanız, en iyisi üstü kapanan bir kapta en altına ve aralarına yağlı kağıt sererek saklamak… Bu sayede ne kaba ne de birbirlerine yapışmamış oluyorlar ve ihtiyacınız olduğunda, istediğiniz kadar miktarını, tamamının çözülmesini beklemeden hemen kullanabiliyorsunuz.

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-harci-tarifi

Bu tarifle bu büyüklükte normalde 20 kadar köfte çıkıyor. Bu seferlik ben toplamda 16 tane köfteyi iki kat halinde, kabın en altına da yağlı kağıt sermeyi unutmadan, aralara da yağlı kağıt koyarak, birbirilerinden ayrı şekilde hazırlayıp, kapağını sıkıca kapatıp, derin dondurucuya kaldırdım.

Geri kalan kıyma harcıyla ise uzun zamandır hayalini kurduğum Hamburger’i evde yapmak için 2 adet büyük ebatta yassı köfte hazırladım. Siz de hamburger yapmak isterseniz, bu köftelere vereceğiniz ebat için, kullanacağınız hamburger ekmeğinin çapını referans alabilirsiniz. Pişince biraz çekiyorlar, ona göre:)

anne-koftesi-nasil-yapilir-kofte-harci-tarifi

Artık dondurucuda köftelerimiz hazır olduğuna göre, artık canımız çektiğinde, tavada, ızgarada veya fırında, her nasıl istiyorsak hemen pişirip, afiyetle yiyebiliriz.

Tavada pişirmeye karar verirseniz, teflon ya da döküm bir tavada, çok az sıvıyağı kızdırıp, önce köftenin her iki yüzünü mühürleyerek, sonra ateşi kısıp, tavaya da bir kapak kapatıp, içinin de pişmesini sağlayın.
Çıkarırken de kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa alırsanız, yağın fazlası, kağıt tarafından emilmiş olur. Üstüne de bir kapak kapatırsanız, yenilerini pişirirken, önceden tavadan aldıklarınız da soğumamış olur:)

Hadi afiyet olsun! Yaptığınızda bana da yorum bırakmayıa üşenmeyin, olur mu?

Önceki İçerikKöfte Tarifi
Sonraki İçerikTürk modacılar Lüks Perakende Mağazalarla Orta Doğu’ya açılıyor

129 YORUM

  1. Merhaba karbonat yerine kabartma tozu koysak birsey olur mu az miktarda?bir sorum daha var.daha onceden dondurucuya koydugum kiymayi cikartip kofte yapmak istiyorum bir arkadasim baharat sogan fln karistigi icin kofte yaparken dondurucudan cikip eriyen kiymayi boylelikle kofte yapip tekrar donrurabilirsiniz demisti.siz ne dusunuyorsunuz?bu sekilde eriyip tekrar kofte olan kiyma tekrar donarsa yedigimizde dokunur mu?

  2. Merhaba
    Karbonat yerine az miktarda kabartma tozu koysak olur mu? Bir de bir arkadasim daha once dondurucuya koydugum kiymayi cikartip baharat sogan vs ile karistirip kofte haline getirdigimde tekrar dondurucuya koysam yemek icin cikardigimda herhangi bi sorunla karsilasmayacagimi soylemisti. Sizce bu sekilde donmus kiymayi cozdurup tekrar dondurup yemek icin cozdurdugumde zehirlerme fln yaparmi?

    • Ayşecim sorularına hemen cevap vereyim. Kabartma tozu olmaz. Derin dondurucudan çıkarın bir yemek (her ne olursa olsun) dışarda çözündürüldükten sonra tekrar derin dondurucuya konulmaz. Yoksa bu durumua "soğuk zincirin kırılmaası" denir ki besinlerin fiziksel, duyusal ve kimyasal yapıları bozularak, mikroorganizmaların üremesine neden olur, ve besin zehirlenmesine yol açabilir. Aman diyeyim! 🙂
      Sevgiler

    • Kendi kendime adım adım resimler çekerek ve edit ederek uğraştığım için bir tarif bile günlerimi alıyor, o yüzden çok sık yeni tarifler ekleyemesem de, en azından öğrenci kardeşlerimin evde yapabileceği temel bazı yemeklerin tariflerini yayınladığım için, içim biraz rahat. Afiyet şeker olsun. Siteme üye olmayı unutmayın ki, yorumlarınız adsız çıkmasın ama:)

  3. kofte tarifi bilmeyen varmi acaba? ekmekleri sute batirma kismi luzumsuz. ayni islem suyla da olur yada ekmegi ekmek kiziartma makinasinda kurutup susuz ufalayarak da olur.

  4. Gerçekten çok güzel tarif ettiniz, şuanda yaptım ve dolaba koyacağım akşama pişireceğim sanırım sıkıntı olmaz, çok teşekkür ederim bakalım nasıl bir tat olacak??

    • Fırında üstlerini yağlamanıza gerek yok zaten kıymanın kendi yağı vardır. Maydanoz ben çok sevdiğim için, içinde arıyorum ama evde yoksa dünyanın sonu değil tabi ki. Kabartma tozu zaten tarifte de yoktu, o yüzden olmaması sorun değil hihihi 🙂

  5. Ben eksik kalmadım bugün yaptım ve bu köfteye bayıııldım her ay gittiğimiz köfteci vardı birebir lezzeti aynı oldu meğer ben önce hiç köfte yapmamışım çok beğendim elinize sağlık

  6. 12 yıllık evlilik hayatımda denemediğim tarif kalmadı hep fiyasko 🙁 ama sayenizde bende artık leziz köfte yapabiliyorum.teşekkürler…ellerinize yureğinize sağlık.

  7. Hayatımda yaptığım en güzel köfte oldu bu gün yaptığım köfteler …..tarifini zi denedim çok teşekkür ederim .limonu neden kullanıyoruz?birde ortalama kaç dakika pişirme miz lazım köfteleri?yumuşacık ve pofuduk vede çok lezzetli oldu köftelerim?

  8. Daha önceden kurutup rondodan geçirdiğim ekmek içini sütle ıslatıp kullandım. Taze maydanoz dışında çok az taze nane ve dereotu ekledim. Baharat olarak bolca kişniş te ekledim ( sizin tariften biraz uzaklaştım sanırım 🙂 bi de karbonat yoktu su yerine biraz soda ekledim. Şimdi dinleniyor akşama lezzeti hakkında bilgi vereceğim 🙂

  9. Daha önceden kurutup rondodan geçirdiğim ekmek içini sütle ıslatıp kullandım. Taze maydanoz dışında çok az taze nane ve dereotu ekledim. Baharat olarak bolca kişniş te ekledim ( sizin tariften biraz uzaklaştım sanırım 🙂 bi de karbonat yoktu su yerine biraz soda ekledim. Şimdi dinleniyor akşama lezzeti hakkında bilgi vereceğim 🙂

  10. Anlatım şekliniz harika; insanın gidip bir köfte yapıp gelesi geliyor. Bayıldım üslubunuza:) Da, bloğa nasıl üye olacağımı anlayamadım, evirdim çevirdim yeni üye diye bir giriş bulamadım:( Alceniz mi beni içeri :/ Vuslat K.

    • Vuslat Hanımcım öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkürler. Bilgisayardan giriyorsanız sitede hemen sağ en üstlerde" Bloga Üye olun" diye sarı bir kutucuk var, oraya tıklarsanız sizi yönlendirecektir. Hemen 2 sn sürüyor zaten. Sevgilerimle

  11. Bugün ilk defa köfte yapmayı denedim .Çok lezzetli oldu.Çocuklar bayıldı. Motivasyonum arttı sayenizde 🙂 Artık köfte tarifimizi bulduk.Çok teşekkür ederiz…

  12. Ben yaptigimda hep sert oluyor cocuklar yiyemiyor sizin tarifinizi deniyorum dolapta dinleniyor tava da kizartmak yerine tost makinasinda pisirsem sikinti olur mu grenit makinam yapismaz diye dusunuyorum ama sorim dedim umarim donersiniz.. Ins yumusak olur ismim busra

  13. Harika tarif. Köfteyi hiç sevmezdim eşim çok seviyor diye bu tarifleri yapıyorum surekli çok güzel oluyor.ben de bayiliyorum. Teşekkür ederiz. :))

  14. sevgılı usengec sef,sızınle gec de olsa tanısmamız anne koftesı tarıfı sayesınde oldu .. yıllardır arayıp bulamadıgım yaslısından ustasına herkese danısıp denedıgım herseferınde hep bıseylerın eksık kaldıgı buyuk arayısım sızınle son buldu … resımlı net olculerın tam oldugu harıka anlatımınızla nıhayey mukkemmel kofteler yaptım… cok ama cok tesekkurler .. mutfagıma ve hayatımıza hos geldınız ! sevgıler …

  15. Acele cvp lutfen.dana kiyma hazir paket markettekilerden aldim. Harcin icine yarim caybardaginin yarisi kadar sivi yag koydum yagsiz olur diye firindaa.bisey olurmu

    • Yarım çay bardağı biraz çok ama çok da sıkıntı yaratmamıştır diye düşünüyorum. Sadece formülün dengesini azcık bozup köfteleri fazla yapışık yapmıştır. O durumda ekmek tarzı kuru ilaveleri artırıp dengeleyebilirsiniz.

  16. Köfteler cok lezzetli oldu. Emeginize ve ellerinize saglik. Tam aradigim Tarif. Herkes cok begendi. Tuzu biraz az geldi üzerine ekledim. Birdahakini karbonatsiz denicem. Tarif icin cok tesekkür ederim. Herkese tavsiye ederim mutlaka deneyin derim.

    • Özlem Hanım Merhaba,
      Beni Facebook’da Üşengeç Şef Fan Page sayfasından veya ÜşengeçŞef hesabımdan takip edebilirsiniz.
      Instagram’da da yine Usengecsef olarak bulabilirsiniz.
      Sevgiler

  17. YEMEK YAPMAYI ÇOK SEVERİM,BİLMEDİĞİM BİR ŞEY OLURSA DA İNTERNETTEN BAKARIM ,BU KÖFTE TARİFİNİZ KADAR GÜZEL TARİF GÖRMEDİM,ÇOK SAĞOLUN EMEĞİNİZ İÇİN

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz