DB Berdan Defilesi, Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’un ilk gününde, Antrepo 3’deki Runway alanında gerçekleşti. Programımın yoğunluğundan ötürü, o gün izleyeceğim ilk defile bu olduğu için, size de oradaki ortamı yaşatmak amacıyla, bol bol fotoğraf çekmeye çalıştım.

mbfwi denizberdan defilesi 6

Modacı Hakan Akkaya, Cem Yılmaz’ın çocuğunun annesi Ahu Yağtu, 80’ler dizisinden Ayşe Tolga, Athena grubundan Hakan, eski modellerden Ebru Şallı gibi tanıdık simalar da koleksiyonu merakla bekleyen izleyiciler arasındaydı.

mbfwi denizberdan defilesi
Defile saati gelince ortam karartıldı, herkes sustu, nefesler tutuldu. Modeller, kıyafet, saç ve makyajlarının son kontrolleri yapıldıktan sonra kuliste podyuma çıkmak üzere sıraya girdi ve derken show başladı.

dbdenizbedan 1Koleksiyonun ilham kaynağı hakkında biraz bilgi vermek gerekirse;

Para, ün, sükse, çekicilik… Bunlar hızlı tüketim toplumunda en arzulanan, hatta düşlediğimiz yegane şeyler haline geldi maalesef… Hiç bir zaman elde olan yeterli gelmiyor. Bu güzellik konusunda da böyle, alışverişte de… Hep daha fazlası isteniyor.

mbfwi denizberdan defilesi 10

İşte Deniz Berdan ve Kızı Begüm Berdan’ın ortaklığından oluşan tasarım markası DB Berdan; Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’daki İlkbahar-Yaz 2015 koleksiyonunda bu duruma, ütopya karşıtı bir perspektiften bakmaya ve “tüketim hastalığı”na dikkat çekmeye çalışmış.
mbfwi denizberdan defilesi 5
20. yüzyılın hastalığı olan tüketim bağımlılığından ilham alan ve DB Berdan tarafından tasarlanan ve çizilen desenler, 1990’ların öncü trendlerinden “skate punk” esintili…

mbfwi denizberdan defilesi 3

Yer yer tüketim toplumunun simgesi alışveriş torbaları ve sticker detaylarla zenginleşen ve renk patlamalarının yoğun görüldüğü parçaların, degrade geçişlerle sakinleştirildiği ve sportif görünümde siluetlerden oluşan koleksiyonda, slogan içeren lastik detaylar ve dar kalıpların zıtlığında bol volümlü formlar ile abartılı ölçüde kalıplar öne çıkıyor.

mbfwi denizberdan defilesi 9

Dokularda çok parçalı tasarımlar, deriler, lazer kesimleri, fileler ve suni kumaşların, doğal pamuklarla birleştiği parçalar göze çarpıyor.

mbfwi denizberdan defilesi 4

Bir bütün olarak saç, makyaj ve aksesuarlarla büyük bir show’a dönüştürülmeye çalışılan defilenin makyajı; günümüzün güzellik anlayışının tasarımcının gözünden yansıması şeklinde, 90’ların “club kids” espritüelliğinde plastik ve sahte insanların adeta içlerini yansıtan nitelikte…

mbfwi denizberdan defilesi 8
DB Berdan, bu koleksiyonuyla; içinde tutamadığı tüketme isteği dışına çıkan ya da olmak istedikleri güzellik kriterlerine ulaşma yolunda çaba sarf eden yüzleri podyumda gözler önüne sererek, klişeleşmiş söylemleri ironi içerecek şekilde değiştirerek, herkesi, içindeki tüketim canavarıyla yüzleştirmeye ve tekrar düşünmeye teşvik etmeye çalıştığını itiraf ediyor.

db berdan 2

dbdenizbedan 3

dbdenizbedan 4

dbdenizbedan 5

dbdenizbedan 6

dbdenizbedan 7

dbdenizbedan 8

Defilenin finalinde, mankenlerin toplu geçişini izlemek için için lütfen videoya tıklayın.

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz