Kayısı yumurta tarifi

Eğer siz de benim gibi yumurtanızı “Kayısı” kıvamında pişmiş şekliyle sevenlerdenseniz, (ki gelen mesajlardaki ricalarınıza bakılırsa bayağı bir çoğunluktayız) bugün size güzel bir haberim var:) Yumurtayı rafadan ya da çok katı haliyle sevmeyen biri olarak, “elektrikli ocakta” veya “gazlı ocakta” pişirirken bulduğum bu formülle artık çok mutluyum. Her seferinde aynı sonucu alıyorum ve birazcık tuzlayıp, afiyetle yiyebiliyorum. O zaman şöyle Üşengeç Şef’den adım adım fotoğraflı nefis bir Kayısı yumurta tarifi gelsin mi, ne dersiniz?

Çünkü en uygun fiyata alınabilecek, en lezzetli hayvansal protein olduğu için dengeli ve sağlıklı beslenme için, yumurtayı hayatımızdan eksik etmememiz gerekiyor. Eğer allerjisi filan da yoksa ve tadını seviyorsa en azından haftanın bir kaç sabahı, bir haşlanmış yumurta ile kendini ödüllendirmeli insan:) Ben de bu sebeple, bugün sabah kahvaltısını hazırlarken, kendime yumurta haşladığım esnada, kayısı kıvamında nasıl pişirilebileceği konusunda sizlere de yol göstermek adına, üşenmedim ve tek tek fotoğrafladım. Hadi o zaman gelsin Kayısı Yumurta Tarifim:)

Adım Adım Resimli KAYISI YUMURTA TARİFİ

Malzemeler (1 Porsiyon)

  • 1 yumurta
  • Cezvede üzerini öretecek kadar su
  • Çay kaşığının ucu kadar (1 fiske kadar) Tuz (Opsiyonel)

İlk olarak uygun bir cezve içine, göz kararı olarak, az sonra pişireceğim yumurtanın üzerine gelecek seviyeye kadar sıcak su dolduruyorum.

resimli Kayısı Yumurta Tarifi
Kayısı yumurta tarifi

Sonra 1 kaşık yardımıyla veya elle, çok yumuşak ve hassas bir şekilde yumurtayı bu suyun içine bırakıyorum ki çatlamasın.

kayisi-yumurta-resimli-tarifi-usengec-sef
Yumurtanın tam üstünü kapatacak seviyede su olması yeterli. Biraz eksikse bunu çok az daha sıcak su ilave ederek tamamlayabilirim.
kayisi-yumurta-resimli-tarifi-usengec-sef
İçine çok az da Tuz ilave edersem, hem pişerken çatlamamasına faydalı olur, hem de soyarken daha kolaylık sağlar.
kayisi-yumurta-resimli-tarifi-usengec-sef
Şimdi işlemi hızlandırmak için cezvenin üzerini bir kapakla kapatıyorum ve ocağın altını iyice açıyorum.
kayisi-yumurta-resimli-tarifi-usengec-sef

kayisi-yumurta-resimli-tarifi-usengec-sef
Yaklaşık olarak 2 ya da en fazla 3 dakika kadar sonra, su fokur fokur kaynamaya başlıyor ve artık cezvenin kapağını açıyorum.
kayisi-yumurta-resimli-tarifi-usengec-sef
İşte tam şu anda ocağın altını, elektrikli ocaklarda orta ateşe alıyorum. Gazlı ocaklarda ise kısık ateşe alıyorum ve süre tutmak için saate bakıyorum.
kayisi-yumurta-resimli-tarifi-usengec-sef
Kaynamaya başladıktan sonra tam olarak 7 dakika bu şekilde pişirmeye devam ediyorum.

Eğer çok çok az daha (Yani 1 tık daha) sıvı halde olmasını isterseniz ise 6 dakika yeterli. İkisini de deneyin bir ara.. Hangisini en çok sevdiğinize karar verince zaten, artık hep o süreyi tutarsınız siz de:)

Bu süreyi ocağın başında beklememek ve o sırada diğer işlerinizi halledebilmek, örneğin işe/okula gidebilmek için koşturup, hazırlanmak isterseniz, kolaylık olması açısından isterseniz, siz de benim gibi saat veya cep telefonunuzdaki alarmı kurabilirsiniz mesela.

Süre tamamlandığında, cezveyi akan soğuk suyun altında tutup, yumurtanızı elinizi yakmadan dikkatlice içinden alıp, bir müddet daha soğuk suya tutarak, istediğiniz sıcaklığa geldiğinde, kabuklarını kolayca soyabildiğinizi göreceksiniz:)

kayisi-yumurta-resimli-tarifi-usengec-sef
Çok az da tuz ekince, tadından yenmez hale geldiğini unutmadan ekleyeyim:)

kayisi-yumurta-resimli-tarifi-usengec-sef
Kayısı yumurta tarifi

Afiyet şeker olsun!

Önceki İçerikKıyma Nasıl Dondurulursa, Gerekince Daha Çabuk ve Sağlıklı Çözülür?
Sonraki İçerikBel Fıtığımız Varsa Neler Yapmalı? Neler Yapmamalı?

43 YORUM

  1. 6-7 dakikada o katılık olacağını sanmıyorum. Ben de severim ama su kaynadıktan sonra 2-3 dk geçince sarısı kaskatı oluyor. Saat tutarak deneyeceğim ama zannetmiyorum. Süre çok uzun geliyor bana.

    • Merhaba, ben de sizin gibi pişiriyorum ve tam 7 dakikada kayısı kıvamını yakalıyorum. Ancak şunu belirtmemiz gerekiyor ki yanlış anlaşılmasın, biz sizinle elektrikli ocak kullanıyoruz. Dolayısıyla biz 7 dakikada yakalarken kayısı kıvamını, normal ateşte pişirenler 2 dakika da yakalayabiliyor. Hem kullanılan ocak, hem de yumurtanın doğallığı pişme süresinde etken olabilir. Benzer bir deneyim yaşadığım için paylaşmak istedim. Sevgiler.

  2. dediğniz şekilde adım adım uyguladım ve 4 yumurtadan 2 si çatladı o ıyk dediğiniz olay başıma geldi,şaka mısınız siz? kendi bildiğim şekilde pişirseydim keşke..hiç böyle bişey yaşamadım daha önce

    • Ben şaka değilim ama siz şakasınız herhalde. Hiç bir karşılık beklemeden sadece faydalı olabilmek için, bu kadar açıklayıcı yazılar ve görseller hazırlayan birisine, yumurtanızın çatlamasını bile benden bilecek kadar gözünüz dönmüşse, siz zaten benim bloguma bir daha girmeyin. Kendi bildiğiniz gibi yapın.

    • Ani sıcaklık değişimi yumurtada çatlamaya sebep olur. Eğer yumurtayı buzdolabından alıp soğuk olarak koyduysanız bir da oda sıcaklığında yumurta ile deneyin. Eğer hızlı kaynasın diye kettle dan kaynar su döküp yaptıysanız çeşmeden oda sıcaklığında su koyarak deneyin.

      Yani başta yumurta da, su da oda sıcaklığında olacak bu şekilde deneyin muhtemelen çözülecektir…

    • Bir kere Adsız yorum bırakmak ne güzel di mi? Zannediyorsunuz ki kim olduğunuzu bilmiyorum ve istediğinizi yazabilirsiniz:) Şahane hayat! İkincisi, yumurtanın çatlamasının ve ıyk dediğim şekilde bir yerlerinden birşeyler çıkmasının sebebi, yumurtanızı cevzeye koyarken, yazıda dikkat edilmesini özellikle vurguladığım şekilde hassas davranmamanız ve sizin çatlatmanızdır. Bunun da sonucunu bana yükleyerek böyle kendinizce ironik yorumlar bırakmanız, sizin de "güzel bir şey yapınca ben yaptım! kötü olunca onların yüzünden" taktiğini uygulayan birisi olduğunuzu düşündürüyor. O yüzden siz en iyisi kendi yönteminizle yapmaya devam edin gerçekten.

  3. Gerçekten HARİKA oldu. Tarifinizi gördüğüm için mutluyum. Burda saçma sapan yorum yapan arkadaşlarda o kadar biliyorsanız okumayın bildiğinizi uygulayın. Bide üşenmeden kötü yorumlar atmışsınız "saygısızlık" ! Teşekkür ederim…

  4. Abla Gerçekten çok güzel oldu ben 19 yaşındayım evde kendim yemek yaparım annem babam çalışıyorlar yumurtada çatlak yok tam anlattıgın şekilde yaptım cok güzel ve harika oldu ben bile yapabildiysem kötü yorum yapanlar kötü yorumlarınızı kendinize saklayın lütfen cok güzel olmuş yeniden teşekkür ederim 🙂

  5. Yıllardır deneyip de yapamadığım kayısı kıvamındaki yumurtayı sayenizde artık her seferinde başarıyla ve mükemmel sonuç alarak yapabiliyorum. Çok teşekkür ediyoruz emeğinize sağlık…

  6. Sevgili üşengeç şef üşengeçim diyorsun ama maşallah on parmağında on marifet ?Yumurta tarifini denedim ilk köyü oldu ama gene aynı sistemde bu sefer 4 dakika tuttum ve tam da istediğim gibi oldu ve yıllardan beri yumurta pismicek die neden 10 -15 dakika kaynattigima anlam veremedim ? bu güzel paylaşım için teşekkürler sağlıcakla kalın. Gönderen :Mutlu

  7. Sevgili Mutlu bu ne kadar pozitif, ne kadar motive edici bir mesaj böyle. Çok teşekkür ederim. Afiyet şeker olsun. Ben de artık her istediğimde sevdiğim gibi yapabildiğim için haşlanmış yumurtayı çok seviyorum ama böyle çok sevince de fazla yiyorum. Geçenlerde baktım biraz allerji oldum şimdi kendimi frenleme çalışıyorum 🙂 Yoksa dolapta bir güzel köy yumurtaları var ki anlatamam 🙂

  8. Size saygisizca, yapici olmayan elestirilerde bulunanlarla bu kadar ilhilenmeyin, cevap vermeyin, sinirlerinize yazik.

    Karsiliksiz bir is yapiyorsunuz, begenmeyenler fikirlerini duzgunce beyan ederse eyvallah, siniri asan olursa da ciddiye almayiniz.

    Ek olarak, ben kaynamaya basladiktan sonra altini en kisiga aliyorum, iki dakika kaynatiyorum, altini kapatip iki dakika suda tutuyorum, soguk su ile yikiyorum. Kayisi kivami elde ediyorum. Belki ocaklarimiz farklidir.

  9. Öncelikle birçok site gezdim ve hiçbiri bu kadar detaylı anlatmıyordu. Bu kadar özenle bu yazıyı hazırladığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Yumurtama gelicek olursak ben 5 yumurta pisirdim bu teknikle ve bir tanesi azıcık çatladı fakat bunu çok da kaideye almamam lazım ilk kez yapışımdi ve daha sonrakilerde çok daha iyi olcagına inanıyorum. Daha ilk yapışta suçu sizin yazınıza atmamak lazım öncelikle kendimizdeki hataları farketmemiz gerekiyor. Herneyse tekrar teşekkür ederim..

  10. Sevgili Super Şef adaş 😀 ya bi yumurta çatladı diye kizanlar olmuş. Olumsuzluklara açık, eleştirmeyi seven bi toplumuz neyseki hala iyi insanların sayısının çok olduğuna inanıyorum ben 🙂 Ben de klasik 7 dk.hasliyorum, kayısı için.bu arada bu kayısı yumurtanın daha şık bi adı yok mu onu merak ettim :))
    ve tabi ben de bloguma beklerim ?

  11. Merhabalar dogalgazli ocakta en kucuk olaninda kaynadiktan sonra altini orta seviyeye getirerek 4 dk tuttum gayet de kayisi oldu. Anlatiminiz cok guzel ancak sanirim elektrikli ve gazli ocaklarda sure degisiyor bende 7 dk yaptigimda katilmisti ayrica belirtmek istedim. Sevgiler.

  12. Her sabah yumurtayı resmen surpriz yumurta gibi pişiriyorum.. kızım illa kayısı istiyor. Şimdi yazınızı bulup koydum ocağa. Çok tatlısınız; teşekkürler

  13. Öğrenciyiz biz ya, yapmayın gelmeyin bu kadar üstümüze 🙁 Annemin yaptığı kayısı yumurtayı özlemiştim, internetten yardım alayım dedim o da ne? Kırk dereden su getirmişler yahu. ???? Altı üstü bir yumurta deyip geçmemek lazımmış, yardımınız çok dokundu bana çok teşekkür ederim. ???? Kıvamı güzel, soyması kolay, yemesi hızlı oldu.

  14. merhaba hanım efendi tarif için çok teşekkür ederim bir kurumda aşçıyım yayınladığınız tarif tam kıvamında olumsuz yorumlara aldanmayın lütfen gözden kaçırdığımız ufak detaylar yemeklerin kıvamını bozabilir aynen uygularsanız bir sorun çıkmaz ben canavar ocagında yapıyorum aynı oranı yakalıyorum emeğinize sağlık

  15. Olumsuz yorum yapanlar herhalde beceriksiz.. Kullandığım ocak normal doğalgaz ocağı. Elektrikli değil. Adım adım uyguladım ve artık sürekli bu şekilde yapıyorum. Bazen unutuyorum kaç senedir bu linke gelerek tekrar tekrar baka baka yapıyorum 🙂 ki çokta güzel oluyor. Bence yapamayanlar çamur atmak yerine sorunu kendinde aramalı.. Tam 7 8 dakika arasında alıyorum bu kadar güzel bir kıvam olamaz.

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz