İtalya, Amerika, Japonya ve Dubai’den sonra 24. şubesi Zorlu AVM’de açılan gurme market ve restaurant konseptli Eataly şu sıralar, takip edenlerinizin de iyi bildiği gibi çok revaçta…

Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde (PSM) izleyeceğimiz bir konser öncesi, hazır gelmişken, bu bahaneyle ilk ziyaretimizi yapalım ki, edindiğimiz izlenime göre beğenirsek, daha sonra yine geliriz diye düşündük ve gittik.mantarli-pizza-eataly

Salsiccia E Fungi

Kurucusu Oscar Farinetti’nin Kapalı Çarşı’dan esinlenerek hayata geçirdiğini belirttiği Eataly konseptinin bu şubesi, Zorlu AVM’nin “Meydan Katı” denilen kısmında yer alıyor. Toplam 500 kişinin hizmet verdiği mekan, 8 bin metrekare alanda, 2 kata yayılmış Gurme Market ile üst katında Et, Balık, Pizza-Makarna ve Kahve, alt katında Sandöviç, Dondurma, Pastane ve Kahve gibi farklı bölümlerden oluşuyor.

eataly-pizza

İtalya denilince ilk akla gelen lezzetler Pizza ve Makarna olduğu için, açılışı bu bölümde yapmaya karar verdik. Menüde çok daha fazla çeşit olmasını beklerken, alternatifleri biraz az bulduk açıkçası. Herkes farklı bir şey denesin ki tadım yapabilelim düşüncesiyle, menüden gözüme kestirdiğim Bolonez Soslu Lazanya’nın mevcutta bulunmadığını öğrendim ve mecburen pizzaları tekrar incelemeye koyuldum.

eataly-pizza
Önden Sarımsak ve zeytinyağı sürülerek fırınlanmış 2 dilim ekmek üzerinde, taze nane, zeytin, kapari, domates ve zeytinyağı ile hazırlanan bir Bruschetta tabağı aldık.

eataly

Kendi üretimleri olan ve öve öve bitirilemeyen Mozzarella peynirlerini tatmamak olmazdı. Dolayısıyla ortaya bir de Pomodoro E Mozzarella tabağı söylendi, bakalım gerçekten bu derece methedilmeyi hak ediyor mu bi’ bakmak için:)

eataly-mozzarella-peynir-feslegen
İçerisi tıka basa dolu. Tüm masalar meşgul halde. Yemeğini yiyenler haricinde bir de etrafı izleyen, “burada kimler kimler, hangi ünlüler varmış bakalım” diye dolanan meraklı kalabalık da ilgi çekici. Gurme Market kasalarının önünde de uzun kuyruklar oluşmuş.

İşte ana yemeklerimiz de geldi. Eataly’de Formaggi (Domates Sossuz, Peynirli Pizza), Salsiccia E Fungi (Sosis ve Mantarlı Pizza) ve Margherita (Fesleğen, Mozzarella Peyniri ve Domates Soslu Pizza) ile Ravioli Burro E Salvia (Et dolgulu Ravioli) deniyoruz.

peynirli-pizza-eataly
Formaggi Pizza

Pizzaların ebatlarına ve yoğun tatlarına bakılırsa, aslında o an gözümüz biraz tok olsa, önden yenilenleri de hesaba katarak, rahat rahat 2 kişinin de paylaşabileceği boyutta olduklarına karar veriyoruz.

margarita-pizza-eataly
Margherita Pizza
Napoli tarzında kenarları orta kalınlıkta, orta kısımları ince olan pizzalar, ortalarına doğru yoğun ve akıcı bir domates sosla hazırlandığı için, pizzaları dilimlemeden servis ediyorlar. Kesmekle uğraşmak size kalıyor anlayacağınız:) Biraz ondan biraz bundan tadarak, sonuçta hepimiz seçimlerimizden ve kullanılan malzeme kalitesinden memnun kaldık diyebiliriz.

eataly-ravioli
Ravioli Burro E Salvia
Eataly’de geniş bir fiyat aralığında oldukça fazla şarap çeşidi mevcut. En uygun fiyatlı kadehlerinin bile, yemeğinize eşlik ederken hayal kırıklığına uğratmayacağı kadar başarılı sofra şarapları sunuyorlar.

Ancak anlaşılan o ki, restaurant kısmında Cola dahil, gazlı içecekler servis edilmiyor. Ama market kısmında Niğde Gazozu var, İtalyan marketiyle ne alakaysa artık:) Bira çeşitliliği konusunda ise oldukça iddialılar. Yemekte alkollü bir şey içmek istemeyenlere, alternatif olarak “Limonata” öneriyorlar ki ben pizza ve makarna yanında pek tercih etmem. Bu şartlar altında en iyisi “Su” o zaman ne yapalım:)

eataly

Yemeğiniz esnasında beğendiğiniz her şeyi, market bölümünden satın alabiliyorsunuz. Peynirinden makarnasına, etinden, balığına, şarabından, sosuna… Çok zengin bir peynir ve şarküteri reyonu, başka yerlerde kolay kolay bulamayacağınız sebze meyveler ve çeşit çeşit et ve balıklardan canınızın istediğini bu marketten seçmek için dolanırken, insanın başı dönüyor ve zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor.

Yalnız şöyle bir handikap söz konusu… Diyelim ki o gün arkadaşlarınızla farklı farklı yemek hayalleriyle Eataly’ye geldiniz. Biriniz pizza, diğeri balık, diğeriniz et istiyor… Olamaz mı yani? O zaman ya herkes ayrılacak ve istediği yemeği, sadece onun servis edildiği kısımda yiyecek ya da bir noktada buluşmak üzere kısa süreliğine de olsa dağılıp, herkes kendi yemeğinin satıldığı bölüme gidip, sıraya girip, sipariş verip, bekleyip, yemeği hazırlandığında diğer bölümdeki masaya taşıyacak ki hep beraber yemek yiyebilsinler.

eataly
Peynir ve şarküteri reyonundaki fiyatlar İtalya’daki şubelerine göre oldukça yüksek olmasına rağmen, henüz denemesek de balık bölümündeki çeşit çeşit deniz mahsüllerinin, nispeten biraz daha uygun fiyatlarla satıldığını duydum. Ancak bu konuda en çok paylaşılan ortak görüş, kişi başı balık pişirme ücreti olarak ilave ettikleri 15 TL yerine belki kilo bazında bir pişirme ücreti alınmasının daha makul olacağı yönünde… Zaman içerisinde mekan yetkililerinin, aldıkları geri dönüşleri göz önünde bulundurarak, bu uygulamada revize yapacaklarını düşünüyorum. Yoksa grup halinde gidenler, farklı farklı şeyler denemek yerine, bir büyük balığı, tek pişirme fiyatıyla paylaşma yoluna gitmeye yönlendirilecek gibi:)

Yemekten sonra, konsere kadar hala bayağı bir zamanımız olunca, “haydi tatlı ve kahve kısmını da bir deneyelim” dedik.

Çok büyük olmayan bu kısımda, pek rahat olmayan koltuklar kullanılmış nedense… Tatlı seçimini beylere bıraktık ve bize sürpriz olsun istedik. Alternatifler aşağıdaki resimde görüldüğü şekilde işte:)

eataly-pasta-tatli-tiramisu-cilek
İtalya ve tatlı denilince olmazsa olmazlardan Tiramisu’yu denemeden yapamazdık. “Nasıldı” derseniz, fena değildi ama bir şeyler eksikti.

Biliyorsunuz Üşengeç Şefiniz Tiramisu konusunda oldukça iddialı ve üşenmeden fotoğrafladığı ve en basit anlatımıyla, hiç bencillik etmeden tüm dünyayla paylaştığı adım adım resimli Tiramisu tarifiyle gönülleri fethetmiş durumda:) Henüz fark etmemiş olanlar için o efsane tarif işte burada!
eataly-tiramisu
Bu kestaneli pastayı da , kestane canavarı arkadaşımız için seçmişler ama bol köpüklü kıvamından sonra ulaştığı ve pastanın tam ortasında gizlenen sadece 1 adet Kestanecik onu kesmedi haklı olarak:)
eataly-kestaneli-pasta

white-mocha-eataly
IMG 0225

Sıcak kahve (5 TL) ve white mocha eşliğinde tatlılarımızı yedikten sonra, uzuuun bir yürüme mesafesi sonrası ulaştığımız PSM’ye gelerek, Two Cellos konserini izlemek üzere salondaki yerimizi aldık.

Bu muhteşem konserdeki şarkılardan, bir kuple dinlemek isteyenleriniz için Michael Jackson’ın “Annie Are You ok?” diye sorup durduğu o harika “Smooth Criminal” şarkısının Two Cellos yorumuna ait video işte burada

İzlenim yazımı bitirirken, Eataly hakkında son bir önemli noktadan bahsetmem gerekirse; Hafta içi gündüz saatleri daha rahat olmasına rağmen, yeni ve halen çok popüler olduğu için, hafta sonları mekan oldukça kalabalık.Rezervasyon almadıkları için, eğer yer yoksa, bazen 1 saat kadar bile masa açılması için beklemeniz gerekebiliyor. Arzu ederseniz bu süreyi bar kısmında geçirebilir ya da market kısmını gezinirken, size verdikleri alet sayesinde, ışıkları yanmaya başladığı anda, sıranızın geldiğini anlayıp, masanıza geçebilirsiniz. Sonuçta bu deneyimi yaşamak için bence değer:)
usengecsef.com
www.facebook.com/usengecsef
www.twitter.com/usengecsef
www.instagram.com/usengecsef

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz