Bağdat Caddesindeki mağazalara aşina olanlarınız hak verecektir ki; bırakın caddeye çıkan ara sokakları, ana cadde üzerinde olmasına rağmen, seviye farkı olan dükkanların bile sonu %90 hüsran olur. Bu kuralı bozan o %10’luk mucize dilimde ise, yolun bir sıra arkasında kalmasına rağmen iyi iş yapan Kırıntı, Bafetto Pizza ve Zamane Kahvesi gibi bir kaç mekan anca sayılabilir.

Bagdat caddesi
Fotoğaf: Fehmi Cihan Ünlü

Bir elin parmaklarını geçmeyecek bu ender rastlanan örneklerin mucizevi ticari başarıları hafife alınıp, hiç bir adam akıllı fizibilite çalışması yapılmadan, nasıl bir dolduruşa geliniyorsa artık, dönem dönem “cenabet” olduğu, aslında sık sık tabela ve dekorasyon değiştirmesinden ve devamlı tadilatta olmasından çok da aşikar olan dükkanların, büyük umutlarla kiralandığını görüp, “Vah vaaah! Yazık olacak yapılan masraflara…” diyorum.

dondurma2Bütün bu açılan-kapanan dükkanlar arasında, yine caddeye cephesi olmayan ve diğer mağazaların arasında kalmış sayılabilecek bir lokasyonda küçücük bir dükkanın “Sorbe ve Dondurma – Yaşar Usta” tabelasıyla açıldığını gördüğümde kayıtsız kalamadım ve siftah yapsınlar diye ilk gününden “hayırlı olsun”a bi’ uğradım:)

Meslek hayatına 7 yaşındayken atılan Yaşar Usta’nın, Bostancı’daki merkez dükkanı olan Dondurmacı Yaşar Usta, 18  farklı Dondurma ve 17 farklı Sorbe çeşidiyle öyle çok beğeni görmüş ki, zaman içinde 4.Levent ve Ayvalık Sarımsaklı Plajında da şubeler açmış.

Yasar Usta3
Bağdat caddesinde yeni açılan bu dükkanın işletmeciliğini yapan Beyle yaptığımız sohbet esnasında, kurumsal bir şirkette yöneticilik yaparken, Yaşar Usta’dan ilk franchise’ı alarak, mevcut görevinden ayrılıp, bu küçük dükkanı açma cesareti gösterdiğini öğrendim ve dondurmaları hakkında biraz bilgi aldım.

Yasar usta7


Keçi sütü ve manda kaymağı ile hazırlandığını belirttikleri Dondurmalarında, Kaymak, Çikolata, Karamel, Kestane, Fıstık, Badem, Ceviz, Sakız, Hindistan Cevizi, Beyaz Çikolata gibi bilinen çeşitler yanında; Tahinli, Güllü, Hurmalı, Tarçınlı ve Fıstıklı Çikolatalı gibi daha önceden görmeye çok alışık olmadığımız çeşitler de mevcut…

Yasar Usta2

Toplamda 35 farklı varyasyonu olmasına rağmen, mekanın büyüklüğü elverişli olmadığından, aynı anda sadece 10 çeşit kadar satışa sunabiliyorlarmış. İlk kez deneyeceğimiz için, favorilerimizden oluşan 1 Kiloluk karışık bir paket yaptırıp, yemek sonrası “haflf” bir tatlı niyetine heyecanla denemeye koyulduk.

Yasar Usta4
En çok hangi çeşidini beğendiğimize gelince, bizim için kazanan, açık ara; Fıstıklı Çikolata oldu. İçinde gerçekten çok yoğun miktarda bulunan tam fıstık tanelerini görürseniz ve  bir ara fırsat bulup da lezzetini tadarsanız, sebebini siz de anlayabilirsiniz:)

Yasar Usta1

Kavun, Çilek, Nar, Muz, Karadut, Kayısı, İncir, Şeftali, Mandalina, Kivi, Üzüm, Armut, Karpuz, Elma, Limon, Böğürtlen ve Vişne çeşitleri bulunan Sorbelerinde ise en iddialı oldukları özellik; organik meyveler kullanıyor olmaları…

Şahsen çok “sorbeci” değilim, ama arkadaşlarım arasında Avrupa yakasından kalkıp, Yaşar Usta dondurması için, Pazar-Pazar asla geçmeye cesaret etmeyecekleri köprü trafiğini göze alarak, Yaşar Usta motivasyonuyla Cadde’ye gidenler var ki, düşünün artık ne kadar beğendiklerini:)

Yasar Usta
Hakkını vermek gerekir ki, ilk tadımda Tahinlisini de oldukça başarılı bulmuştuk. O hevesle, biraz fazla yeyince aşırı tatlı olduğu için adamın içini biraz baydığını da söylememe gerek yok değil mi?:)

Yaşar Usta’nın Bağdat Caddesi dükkanının, tezgah bölümünün bulunduğu cephesi, oldukça dar olduğu için, aynı anda kısıtlı sayıda çeşidi sergileyebildiklerinden ötürü, en beğendiğiniz ve aklınıza koyduğunuz çeşidi, bi’ hevesle gidip de bulamamak, insana biraz hayal kırıklığı yaşatmıyor desem yalan olur.
yasar usta8
Az önce bahsettiğim gibi, arada ya da arkalarda kalıp unutuldukları için başarısız olarak, kısa sürede kapanıp giden işletmelerin aksine, ezber bozan bir örnek oluşturan ve gördüğü büyük rağbet karşısında, gece-gündüz, hafta içi-hafta sonu ne zaman geçsem, önünde devamlı minimum 20-30 kişinin sıra beklediği bir dükkan haline gelen bu mekanda, alan darlığından ötürü, ön tezgahta aynı anda sadece 2 kişi hizmet verebildiğinden dolayı, dondurmanızı alana kadar uzun uzun beklerken, biraz sabırsızlanıyorsunuz doğrusu…

Yasar usta6
“Topu topu 1,5 TL” mesajıyla satışa sunulan Yaşar Usta dondurmasının, bu fiyatı ilk bakışta, ucuzmuş gibi bir algı yaratıyor… Ama sunulan topların ebadı, çoğunluk tarafından “pahalı” olarak kabul edilen marka dondurmaların yarısından bile küçük aslında.


dondurma

Hazır bu derece revaçtayken, bir an önce daha uygun bir dükkana taşınarak ve bu sayede daha fazla çeşidini, daha fazla kalifiye elemanla, biraz daha hızlı şekilde servis ederek, mevcuttakinden de yüksek hacimli satış hedeflerine ulaşabilecekleri düşüncesindeyim. Lakin ara sıra heveslenip, “hadi şu fıstıklı çikolatasından alalım” dediğimiz her seferde, o an için ellerinde olmadığı cevabını almak ya da 20 dakika bekleyip, sıra en nihayet size geldiğinde, istediğiniz ceşidin az önce tükendiğini ve devamının da olmadığını duymak, biraz sinir bozucu olabiliyor 🙂

Sorbelerinin lezzeti için de söylenen şöyle bir rivayet var: Kavunlu Dondurmasının tadı, meyvenin aslına öyle çok benziyormuş ki, rakıya meze yapan varmış deniliyor:))

dondurmaci yasar usta
“Bu kadar anlata anlata canımızı çektirdin, ama bize yakın bir Yaşar Usta yok kiiii, fırk fırk” diye hayıflanan ve iç çekenleriniz varsa ve eğer oturup yapmaya üşenmezseniz, Dondurmacı Yaşar Usta’nın kendi sitesinde yer alan basit bir Vanilyalı Dondurma Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

Hem kim bilir belki kendinizi geliştire geliştire geleceğin “Marka Dondurmacılarından” biri de siz olabilirsiniz. Neden olmasın? 🙂

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz