Katılmış olduğum bir Yemek Kursunda ve kimsenin yemek yapma haricinde 1 saniye zamanı olmadığı böyle bir atölye çalışması esnasında, benim 3 yemeği aynı anda yaparken, resimlerden de göreceğiniz üzere tezgah, ocak, yer vs. gibi kendi mıntıkamdaki her yeri cillopluk derecesinde tertemiz tutmak için uğraş verip, aynı zamanda da elim kolum sarımsaklar, yumurtalar, unlar içindeyken, her zamanki gibi adım adım tüm aşamalarını sizler için fotoğraflandırma çabalarımın da ayrıca özel takdir görmesi dileğiyle…:) İşte karşınızda Üşengeç Şef’den adım adım resimli Hünkar Beğendi Tarifi

Adım Adım Fotoğraflı HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ

Malzemeler:

TAS KEBABI Malzemeleri:

200 gr. Kuşbaşı Dana Eti
2 Yemek Kaşığı Tereyağ
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1,5-2 su bardağı kadar Su

1 Yemek Kaşığı Dolusu Arpacık Soğanı
2 Diş Sarımsak
5-6 Adet Cherry (Kiraz) Domates
2 Adet Çarliston Biber
Pul biber
Taze Kekik
1 Yemek Kaşığı Doğranmış Maydanoz
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
Tuz
Karabiber

BEĞENDİ Malzemeleri:

2 Adet Kemer Patlıcan
1/2 Limonun Suyu
3/4 Su bardağı Süt
1,5 Yemek Kaşığı Un
1,5 Yemek Kaşığı Tereyağ
Çok az rende Muskat
Yarım Su Bardağı Rende Eski Kaşar
Tuz
Karabiber

HÜNKAR BEĞENDİ YAPILIŞI

Öncelikle Kuşbaşı Dana etini, hiç yağ vs. başka birşey koymadan, tenceremize koyduk. Hiç karıştırmadan kapağını kapatarak orta ateşte pişirmeye bıraktık.

hunkar-begendi-tarifi

Şu andan itibaren, yine hiç karıştırmadan, etleri tencerenin kapağı kapalı ve altı yarı açıktan biraz fazla açık halde bir müddet unutuyoruz. (Taaa ki suyunu çekene kadar)

hunkar-begendi-tarifi

Bana kalsa bol bol karıştırırdım ama Şefimiz, kimseye vermeyeceği çok gizli bir lezzet sırrı verdi bize. Değerinizi bilin, ben de size söylüyorum ama siz de kimseciklere söylemeyin sakın. Çünkü biz bu esnada diğer yaptığımız yemeklerin el oyalayan işleriyle uğraşırken ve Şef söyleyene kadar bir daha tencereye kimse dokunmazken, ben hafiften tencerenin dibi tutmuş gibi koktuğunu hissettim ve bir açtım ki gerçekten öyle gibi… Meğersem o Şefimizin hedeflediği kıvamın tutması için olması gereken durummuş. Oh içim rahatladı:)

Tencerenin dibindeki o yanmış gibi duran kısmı da alarak, şimdi tüm etleri hızlıca karıştırmaya ve pişirmeye devam ediyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

Sıra geldi 2 Yemek Kaşığı Tereyağ ve 1 dolu Yemek Kaşığı kadar Salça İlave etmeye…

hunkar-begendi-tarifi
hunkar-begendi-tarifi

Bunlar eridikten sonra biraz karıştırıp, ardından 3-4 tane Arpacık Soğanını da üzerine ekliyoruz.

hunkar-begendi-tarifi-arpacik-sogan

Su ilave etmeye geldiğimizde, bunu göz kararı yaptık tabi.

hunkar-begendi-tarifi

Bu resimde gördüğünüz minik plastik su bardaklarıyla 4 bardak kadar içme suyu ilave ettik yemeğe.

hunkar-begendi-tarifi

Şefimiz 2 diş sarımsağı soydurup, bir tanesinin yarısını ve bütün halinde tencereye attırdı. Kalan kısmını daha sonra yemeğin üstüne çiğ olarak süs gibi ekledik, arzu ederseniz siz, bu aşamada 2 sini de soyup, ikiye bölerek yemeğin içine atabilirsiniz.

Et pişirirken bir önemli ipucu daha: Tuzdaki İyot, eti sertleştireceği için, taaa bu aşamaya kadar ete asla hiç Tuz koymuyoruz.

Şimdi bir silme çay kaşığı kadar Tuz ekleyebilirsiniz. Dilerseniz Karabiberi de şimdi katın. Ama sonra tadına bakıp, gerekirse her ikisinden de ilave etmeyi unutmayın:)

hunkar-begendi-tarifi

Onun üstünü kapatıp, altını biraz daha kısıp, iyice kısık ateşe aldıktan sonra pişmeye devam etmesi için bırakırken, sıra geldi Patlıcan Beğendi bölümünün hazırlıklarına….

PATLICAN BEĞENDİNİN HAZIRLANMASI

Önce yıkanmış ve kurulanmış 2 adet patlıcanı alıp, ocağın üstünde 20 saniyede bir ufak ufak çevire çevire her yeri tam olarak pişecek şekilde közlüyoruz.

hunkar-begendi-tarifi-patlican

Tamamen közlendiğini nasıl anlayacağız derseniz, işte her yeri aşağıdaki resimdeki hale gelmiş olacak:)

hunkar-begendi-tarifi

Ocaktan aldığınızda, biraz ılındıktan sonra, Patlıcanlar’ın sapından bir elinizle havada asılı gibi tutarak, kabuklarını bıçakla şerit şerit aşağı doğru çekerek, kolayca soyuyoruz. İyi közlenmişse soyması da kolay oluyor.

hunkar-begendi-tarifi

Kabuklarından iyice ayıkladığımız Patlıcanların sap kısımlarını atıp, kalan kısımlarını da kesme tahtasına alıp,  bıçakla bir güzel kıyıyoruz ve kararmaması için üzerine Limon suyu gezdirip karıştırıyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

Bu esnada, arada sırada tencerenin kapağını açıp, yemeği ve suyunu kontrol ederek, karıştırmaya devam ediyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

Şimdi sırada Beğendinin en üstünü süslemek için kullanacağımız Cherry Domates, Yeşil Biberleri bir tepsinin ortasına koyup, üzerine, pul biber, Taze kekik ve biraz zeytinyağı gezdirerek, 200 C’de Turbo Fırına verme kısmı var.

Hünkar Beğendi Tarifinin sonuna çok az kaldı

Maydanozları en sonunda taze taze kullanacağım için, onları şimdi eklemiyorum. Ama yıkayıp, küçük küçük kıyarak, kenarda bekletebilirsiniz, ya da sadece süs olarak kullanabilirsiniz. Tercih sizin:)

hunkar-begendi-tarifi

Turbo Fırın 200C’ye ayarlandı ve biraz ön ısıtmadan sonra, içine Domatesli, Biberli Tepsiyi koyduk ve yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirdik. Turbo fırınınız yoksa dert etmeyin. Siz de 180 C’ye ayarladığınız normal fırında, yumuşayana kadar pişirin:)

hunkar-begendi-tarifi

Patlıcanlarımızı iyice kıydığımıza göre, artık Beğendinin hazırlıklarına devam edebiliriz. Teflon ya da Döküm Wok Tavaya, önce 2 yemek kaşığı Tereyağını koyup, eritiyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

İçine 1,5 yemek kaşığı kadar Unu da ilave edip, kavururken, Tereyağının yanmaması için biraz da Sıvı Yağ (Ayçiçek Yağı) ekliyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

Hızlı hareketlerle unu yağın içinde karıştırıp, kavururken, içine 3/4 Su Bardağı Süt ekliyoruz.

hunkar-begendi-tarifi
hunkar-begendi-tarifi

ve karıştırmaya devam ederken, silme çay kaşığı kadar Tuz ve Közleyip kıydığımız Patlıcanları da ilave ediyoruz.

hunkar-begendi-tarifi

Sırada Yarım su Bardağı kadar rendelenmiş  Eski Kaşar Peyniri İlavesi var.

hunkar-begendi-tarifi

Ve çok çok az Muskat. Ne kadar yani derseniz, Rendenin bu gördüğünüz tarafıyla yukarıdan aşağıya 2 kere inecek kadar. Bize de böyle söylendi hihihi:)

hunkar-begendi-tarifi

35-40 dakika kadar sürenin sonunda Etler bayağı suyunu çekmiş, yumuşayıp, güzel bir kıvama gelmiş.

hunkar-begendi-tarifi

İşte Patlıcan Beğendimiz de hazır olduğuna göre Hünkar Beğendi Tarifimizde sıra geldi güzelce servis etmeye.

hunkar-begendi-tarifi

Tabağınıza en alta Patlıcan Beğendiden alıp, ortasına kaşıkla bir yuva oluşturun. O kısıma Etlerinizi ve onun üstüne fırından çıkardığınız Cherry Domatesler ve Biberlerden koyarak, en üstünü de arzunuza göre doğranmış Maydanoz ve sarımsakla süsleyip, Hünkar Beğendinizi servis edebilirsiniz.

hunkar-begendi-tarifi
Resimli Hünkar Beğendi Tarifi

Hepimizin ellerine sağlık:)

62 YORUM

  1. merhabalar hatta iyi geceler, begendiyi severim hatta patlicanin her yemegine bayilirim… neyse geleyim sadade 🙂 bugun kozledigim patlicanlari, bu saat itibariyle begendisini hazirlasam, yarin isitip yemege hazirlasam olur mu acaba? daha onceden yapip, yemistik…. tesekkurler

  2. Şahane bir anlatım çok çok tebrik ederim türkçe bilmeyen biri dahi resimlerle bakarak yapabilir bu yemeği inşaallah yarın yapmak isterim..kaşar eklemeden yapsam olur mu? Bugün hepsini tükettiğimız için evde kaşar bulunmuyor:(
    Ccevabinizi bekleyeceğim sevgiler.

    • Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Hünkar Beğendi'de kaşar peyniri rendesi, patlıcanı bağlamak ve kıvam verip, lezzetini artırmak için önemli bir malzeme… 40 yılda bir bu kadar özel bir yemek yapacaksam, ben olsaydım ya üşenmez çıkar alırdım ya da en yakın bakkala telefonla sipariş verip, mümkünse göndermesini rica ederdim 🙂 Yaparsınız, aslansınız:))

      Sevgilerimle
      Üşengeç Şef

  3. Size ne desem az cok tesekkur ederim..normal de hunkar begendi yaparim ama birde sizin et pisirme usulunuzle deniyeyim dedim birde etleri bir gun onceden terbiyeledim inanilmaz leziz bir yemek oldu.
    Londrada yasiyorum esimin kiymetli arkadaslarini agirladim hepsi hayran kaldi yemege..
    Size kucak dolusu sevgiler gonderiyorum Allaha emanet olun..Ilknur

  4. Üye olmadan evvel yorum bırakmıştım ama sanırım olmadı neyse tarifi süper anlatmışsınız bu akşam bende bu yemeği yapacağım için jetten tariflere bakarken en iyi anlatımın sizinki OLDUĞUNU farkettim . Malzemeleri hazırladım bakalım benim hünkar beğenecek mi ? :))) bloğunuzu da takibe aldım banA da beklerim
    yedirenktekhayat.blogspot.com.tr
    Gökkuşağı hikayesi
    Sevgiler

    • Çiğdemcim, Umarım Hünkar Beğendiniz efsane olmuştur sizin de. Bu arada yeni anneler için faydalı bilgiler içeren güzel bir blog hazırlamışsınız, Tebrik ederim. Shrek benim de en favori filmlerindendir. Özellikle de Türkçe dublajlı olanları. Hatta Okan Bayülgen anlatır, akşam onun talkshow programını izleyen bir ailenin, çoktaaan yatırdıkları küçük çocukları gece uyanmış ve "vaaay bensiz Shrek iziliyorsunuz" diye zıplama başlamış, inandıramamışlar bir türlü izlemediklerine:)))

    • :)) valla sizin tarif sayesinde çok lezzetli bir yemek oldu . ben de çok özlemiştim patlıcan yemeyi mevsimi değil ama olsun artık 🙂 shrek hikayesine de çok güldüm . ve favorim tabi ki eşek :)) ( m. ali erbil :)) oğlum büyüdüğünde ilk izleyeceği animasyonlardan biri olucak ve eminim o da çok keyif alarak izleyecek . teşekkürler…

  5. Adinizla zıt bir tarif ve anlatım olmuş bu arada üye olmayı unutmamaliyim bu gece keşfettim blogunuzu niye daha önce görmedim diye kendime sordum ama hünkar beğendi sağolsun onun sayesinde oldu elinize sağlık hem resim hem anlatım harika tuttum sizi 😉

    • O sirkeli suyun içinde satılıyor sanırım, lezzet aynı olmayacaktır, hadi üşenmeyin, 5 dakikada en güzelini yapacağınıza inanıyorum bu anlatımla. Bu arada bloguma üye olun ki yorumlarınız adsız çıkmasın 🙂

  6. tarifiniz aciklayici.yorumlar samimi.ve keyifli. emeginize saglik. dun bende yaptim ancak benim begendim kara oldu boyle beyaz olmadi varmidir bir püfff noktasi:)

  7. Çok teşekkür ederim, makarnayı ısatayım bari diye mutfa girip hayatında ilk defa hünkar beğendi yapmak… İşte benim durummum bu 🙂
    Çok lezzetli oldu sağolun…

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz