Biliyorum işin içine önce Tasarım işlerim, derken onların marketing çalışmaları, sonra Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitimim, derken biricik eşimin diyeti de girince, en sevdiğiniz Blogun yazarı Üşengeç Şef, yeni yazacağı tarife bir türlü fırsat bulamaz oldu diye sabırsızlanıyorsunuz…

Tamam tamam işte kendimi affettirecek muhteşem bir Lazanya tarifiyle buradayım. Hem de öyle böyle değil, adım adım fotoğrafları ve en açık şekilde anlatımıyla, sadece yutkunup okumayacaksınız, tam tersine çok kolayca siz de yapabileceksiniz bu Lazanyadan…

adim-adim-resimli-lazanya-tarifi

Veee dosta düşmana aslında içinizde ne cevherler olduğunu, canınız istediğinde ne harika yemekler yapabilecek kapasitede olduğunuzu gösterme fırsatı bulacaksınız, e daha ne duruyoruz? 🙂

resimli-lazanya-tarifi

Gerekli Malzemeler:

resimli-lazanya-tarifi

-Önceden Haşlama Gerektirmeyen Barilla Lasagne paketinden 12 Yaprak Lazanya

-1 Su Bardağı Rendelenmiş Kaşar Peyniri

Bolonez Sos Malzemeleri

-350 gr. Kıyma

-1 yemek kaşığı Tereyağ

-1 Kuru Tatlı Beyaz Soğan
-1 Yeşil Biber
-1 Kırmızı Biber
-1 Havuç
-4 Domates
-4 Diş Sarımsak
-Yarım çay kaşığı kadar Karabiber
-1 Silme Çay kaşığı kadar Pul Biber
-1 Çay kaşığı kadar Tuz

Beşamel Sos Malzemeleri

-3 su bardağı süt

-2 yemek kaşığı un
-1 Yemek Kaşığı Tereyağ
-1 Çay kaşığı kadar Tuz
-İstenirse 1 Silme Çay Kaşığı Hindistan Cevizi

Bolonez Soslu Lazanya Tarifi

Küçük bir tencerede bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile Kıymanın tamamını karıştıra karıştıra önceden pişirmiştim. O yüzden direkt yağın içine çiğ haldeki kıymayı atıp, o piştikten sonra soğan ve diğer malzemeleri de eklemek yerine, Kıyma hazır olduğu için ben bu sefer ilk olarak soğanla işe başlıyorum.

resimli-lazanya-tarifi

Şimdi, ister 1 adet soğanı daha önce anlattığım şekliyle “Yemeklik Soğan Nasıl Doğranır” yazısına bakarak doğrayın ya da isterseniz, siz de benim gibi hiç bu zahmete girmeyerek, Superfresh’in hazır doğranmış Donmuş Soğanlarından göz kararı yaklaşık 1 Soğan kadarını kullanın.

İlk iş, minik bir tencerede Tereyağını eritiyoruz, sonrasında doğranmış soğanı içine atarak pembeleşene kadar kavuruyoruz.

3

4

Eğer daha önceden Kıymayı pişirmeseydik, bu aşamada ilk önce onu pişirecektik. Ama o artık hazır olduğu için kenarda bekliyor ve ilk olarak pişme zorluğu sırasına göre Soğanla başlıyorum kavurma işlemine:) Kolay ve anlaşılır bir mantığı var bu işin, değil mi?

resimli-lazanya-tarifi

Sonra içine rendelediğim Havucu, küp şeklinde doğradığım Kırmızı ve Yeşil Çarliston Biberleri ve zarlarını soyarak, ekleyip, karıştırarak pişirmeye devam ediyorum.

2

Domateslerin önce kabuklarını soyup, sonra resimdeki gibi ikiye bölüp, düz kısımları kesme tahtasına bakacak şekilde diziyorum.

resimli-lazanya-tarifi

Sonra da aynen Soğan doğrarken uyguladığım mantıkla küçük küpler haline getiriyor ve domateslerle beraber, minik minik kestiğim Sarımsakları ve önceden pişirdiğim kıymaları da bu aşamada ekliyorum.

resimli-lazanya-tarifi

resimli-lazanya-tarifi

Suyunu çekene dek karıştırarak yaklaşık bir 20 dakika kadar orta ateşte pişirmeye devam ediyorum.

13

14

15

Son olarak içine 1 çay kaşığı kadar tuz, 1 silme çay kaşığı kadar pulbiber ve yarım çay kaşığı kadar Karabiber ekleyip, karıştırıyorum ve işte Bolonez Sosum hazır bile…

17

Bu sosu, önceden hiçbir işleme tabi tutmadığım Barilla Lazanya’larımı yumuşatmak için kullanacağımdan, sos, mantık olarak biraz daha akışkan kalmalı. O yüzden de normal Beşamel Sos kadar koyu kıvamlı olmasını istemiyorum.

18

Beşamel sos için Tereyağını başka bir küçük tencerede eritiyorum.

19

Tereyağ hafiften köpürmeye başlayınca içine 2 tepeleme yemek kaşığı Un ekliyorum ve topak topak olmaması için devamlı karıştırarak, un sarı renge dönene kadar birazcık kavuruyorum.

20

Şimdi bir yandan karıştırmaya devam ederken, bir yandan da 3 bardak Sütü yavaşça ilave ediyorum.

25

22

Süt kaynamaya başlayınca da Tuz ve arzu ediyorsam çok az Hindistan Cevizi ve Hint Cevizi (Muskat) de ekleyerek kıvamı biraz daha koyulaşana kadar karıştırmaya devam ediyor ve kaynayıp fokurdamaya başladığı zaman ocaktan altını kapatıyorum.

26

Hindistan Cevizi ve Hint Cevizi de (Muskat) ne alaka diyebilirsiniz ama şaşırtıcı şekilde Beşamel Sos yaparken de Patates Püresi yaparken de, içine çok az miktarda katınca tadı daha güzelleşiyor:) Beşamel sos hazırlarken, tadı hafifletici katkısından dolayı ve beşamel sosda un kokusunu gidermesi için her ikisinden de çok az miktarda faydalanılabilir. (Şart değil tabi ki:)

Şimdi dikdörtgen bir fırın kabını ya da isterseniz benim gibi siz de ortaboy bir dikdörtgen Borcam’ın tabanını sıvı yağla yağlayın. Yani bir yemek kaşığı kadar yağ döküp, bunu bir kağıt peçete yardımıyla tüm tabana ve yan taraflarına yayabilirsiniz.

7

İlk olarak ince bir tabaka halinde Kıymalı Harçtan yani Bolonez Sostan ve üzerine yine az miktarda Beşamel Sostan dökerek en alttan itibaren Lazanyanın katlarını çıkmaya başlayabiliriz.

2930

31

Bu Lazanyanın imar izni 3 kata kadar, ona göre! 🙂

8

Şimdi resimde gördüğünüz gibi, tepsinin ebadına göre Barilla’nın önceden haşlanması gerekmeyen Lazanya Paketinden 3 tam yaprak kullanınca, kenarlarda boşluklar kalıyor. Şekline uygun şekilde 4. yaprağı kırıp doldurarak o boşlukları da tamamlayabilirsiniz.

32

Yine üzerine bir miktar Bolonez Sos, üzerine aynı şekilde Beşamel Sos ve yine Lazanya yaprakları olarak 2. katını da tamamlıyoruz.

33

34

35

36

Şimdi 3.kat için aynı işlemi bir kez daha yapıyoruz. Yani özetle önce Kıymalı harç, sonra Beşamel sos, sonra Lazanya yaprakları sıralamasını 3 kere tekrarlıyoruz.

37

38

45

En üstüne son kez Lazanya yapraklarını kapatıp, üstüne Beşamel sos döküp, 3 katlı Lazanya Binamızın çatı kısmını da kapatmış oluyoruz:)

39

40

41

Onun üzerine de rendelediğimiz kaşar peynirinden serperek, Borcam’ın üzerini Alüminyum folyoyla kaplayıp, önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 20 dk. kadar pişiriyoruz.

27

28

42

43

Bu sürenin sonunda folyoyu çıkarıp bir 10 dakika da üstü kızarsın diye folyosuz haliyle pişiriyoruz.

44

Lazanyayı servis yapmadan önce eğer sabredebilirseniz yaklaşık 10 dakika kadar dinlendirmenizi tavsiye ederim. Fırından yeni çıktığında aşırı sıcak oluyor, aman diyim:)

Sonra da sevdiklerimizle birlikte afiyetle şapur şupur yerken, iltifatları topluyoruz:)

Lazanya1

30 YORUM

  1. Lazanya lazanya hep söylenir de ne oldugunu,nası yapıldıgını hiç bimezdim ne güzel bir anlatım tarzınız var ben bile hemen öğrendim Tşkler

    • Şöyle yapabilirsiniz. Her şey tamamlandıktan sonra, üzerine bir bıçakla minik minik delersiniz 7-8 yerinden. Bu sayede sos her yere rahatça dağılmış olur ve tepsiyi streç filmle kaplayıp buzdolabına koyabilirsiniz. Gelmelerinden yarım saat önce gibi de fırına verebilirsiniz.

      Veya peyniri üzerine rendelemeden Lazanyayı şimdiden (gündüzden) pişirir, akşama da gelmelerine yakın üzerine peynirini de serpip, hem ısıtmak hem peynirini eritip, üzerinde hafif kızartmak için tekrar fırına verebilirsiniz.

      Tercih sizin:)

  2. En alta önce hamuru koysak olur mu? Çünkü önce kıyma ve sosu koyarsak sanki servis yaparkan altı dağılırmış gibi geldi bana. Noramalde pişirilip kullanılan lazanyada hep öyle yapılır, ancak bu pişmeden kullanıldığı için size danışmak istedim? Teşekkürler, Petek

    • Merhaba Petek Hanım,

      Böyle bir çekinceniz varsa, neden olmasın tabi ki, en alta lazanya hamurunu koyarak da başlayabilirsiniz, yeter ki onu da hazırladığınız sosla ıslatmayı unutmayın:)

      Sevgilerimle…

  3. ben 17 yaşındayım annem yapıyo normalde deniyim bende dedim resmen içine ettim o beyaz sos lapa oldu bildiğin en üsst tabaka içinde kalmadı bakalım nolcak birazdan fırına vercem

  4. saygıdeğer üşengeç şef, tarifinizi okudum bahsettiğiniz hindistan cevizi değil, hint cevizidir.diğer adı da muskattır. gerçi siz bir yemek bloğu yazarı olarak bunu mutlaka biliyorsunuzdur ama gerçekten hindistan cevizi koyuyorsanız ve lezzetli oluyorsa yeni bir yaklaşım deniyorsunuz demektir:) saygılar… fügen apa

  5. Fügen Hanımcım,
    Hem Patates püresi hazırlarkeni hem Beşamel sos hazırlarkeni tadı hafifletici katkısından dolayı, çok az Hindistan cevizi eklediğim gibi, arzu edilirse tabi ki çok az da Hint Cevizi (Muskat) da katılabilir. Özellikle beşamel sosda un kokusunu gidermesi için her ikisinden de çok az miktarda faydalanılabilir.
    Sevgilerimle

  6. aslan burcu musunuz? önce manasız bir biçimde fazlasıyla kendinizden özel hayatınızdan bahsetmişsiniz sonra kendinizi methetmişsiniz, enteresan, öğrenciyken bile erkek halimle daha meşakkatli zor yemekler yapardım

  7. iyi akşamlar, bu tarifin kıymasız olanı var mı acaba? veya kıyma yerine ne koyarsak benzer lezzeti yakalarız? acil cevap verirseniz sevinirim. sevgiler…

    • Bolonez sosun en önemli özelliği zaten kıyma ile yapılıyor olması. Kıyma koymak istemezseniz, bilemedim ki, sadece sebzelerle yapabilirsiniz ya da istridye mantarı gibi bir çeşit mantarla türevlerini yapabilirsiniz belki kendi zevkinize göre 🙂 Bu arafa lütfen bloguma sağ en üstlerdeki sarı bölüme tıklayarak üye olun ki yorumlarınız adsız çıkmasın böyle, olur mu? 🙂

  8. Merhaba şef benim bildiğim İtalyan usulü lazanya biraz farklı oluyor, domates iyi fikir ama sıvı salça var onunla çok daha güzel oluyor ve beşamel sosu biraz daha katı olmalı, artı hamurlu iki dk kadar sudan geçirip koyduğunuz zaman tadından doyamazsınız ve en alta da hamur koymak gerek… ?

  9. Merhaba tarifinizi uyguladım ancak pişiremedim 🙁 Bugün 2. günü dolapta bekliyor yarın akşam için pişirsem tadından bir şey kaybeder mi ? Çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık umarım benim ki de lezzetli olur

  10. arkadas kiymayi kavurduktan sonra butun malzemeler rondodan cekilse birazda salcayla renklense sosu da icine koyup yari sut bir bardak suyla karistirilya daha kolay olmazmi .hazir paket kullaniyorum pilaketleri ve toz seklinse sosunu kiymayi kavurduktan sora ilave ediyorum kuru pilaketlerin islanmasi icin akiskan olmasi lazim bor cam min dibine once bir kepce koyuyorum sonra birsira plaket tekrar ayni islem ve en uste yine sos uzeine rende kasar peynir firinda 200 derecede uzeri kizara kadar pisiriyorum borek gibi oluyor

  11. Tek kelime ile "harikasınız" sizin sayenizde yemek yapmaya başladım ve bayada hızlı ilerliyorum bugün bunu deneyeceğim bakalım neler olacak 🙂 zaman zaman başarısız olabiliyorum acemi olduğum için basit hatalar her seyi mahvedebiliyor ama yılamdan devammm 🙂 çok teşekkürler emeğinize sağlık..

    Saygılarımla

    Koray YAKARCA

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz