Basından takip etmişsinizdir büyük ihtimalle…
2012 yılı itibariyle, Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yıl dönümü kutlanıyor.

400 yil madalyasi

Bu çerçevede yürütülen zengin ortak programlar; karşılıklı üst düzeyde yemek davetleri ve çok sayıda ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik faaliyetleri kapsıyor. Konuyla ilgileniyseniz, etkinlik detaylarını şu siteden görebilirsiniz.

Osmanlıların, Hollandalı dostlarına ilk hediyesinin lale olduğuna dair yaygın bir görüş var biliyorsunuz. Bu sebeple yüzyıllardır süren köklü ilişkilerin simgesi de “Lale” olarak belirlenmiş haliyle…

fft99 mf1673246
Türkler’in en fazla sevdiği çiçeklerden biri olan ‘Lale’, Türk Edebiyatı’nda da pek çok yönüyle işlenmiş. Rengi ve şekli açısından sevgilinin yüzüne, yanağına ve bazen de dudağına benzetilen “Lale”, yine rengi dolayısıyla aşığın yanağına ve içindeki tomurcuklarıyla da aşığın gönlündeki yaralara teşbih edilmiş… Lale sembolü ile ilgili de detaylı bir blog yazısı hazırladım. Merak edenler için işte tam burada!

Çok sevdiğim Hollandalı dostlarım varken, iki ülke açısından böylesine değer verilen bir yıl dönümü etkinliğine kayıtsız kalmam yakışık almazdı tabi…

Bu vesileyle biz de Hollandalı şeref konuklarımızın İstanbul ziyareti esnasında sürdürdüğümüz üst düzey davetler sonrasında, ilk resmi olmayan görüşmemizi, ailelerimizi de bir araya topladığımız sıcacık ve samimi bir yemekle gerçekleştirdik:)

Ağırlıklı olarak patates, balık, elma püresi ve peynirden oluşan Hollanda mutfağı malumunuz 🙂

dutchh

Bu sebeple hep beraber Türk yemeklerinin zengin çeşitliliğinin ve doyulmaz lezzetinin tadına sonuna kadar varabilmek için, hizmet ve yemek kalitesinden her zaman çok memnun kaldığımız Küçükyalı Sahildeki “Muazzez Ersoy ve Adanalı Şenol Kolcuoğlu Restaurant”ı seçtik.

Şenol Usta yine hepimizi kapılarda karşıladı ve Hollandalı konuklarımıza Türk mutfağının en güzel örneklerini, her biri birbirinden lezzetli yemekleriyle büyük bir ziyafet eşliğinde sundu.

IMG 1658

IMG 1652

IMG 1655
IMG 1656
IMG 1654IMG 1662
Tek parça olarak şişten özel bir şovla çektikleri 2 metrelik 2 katlı kebap getirildiğinde henüz yemeğin ortalarındaydık sadece. Önce herkes, bu görsel şölenin tadını çıkardı ve sadece bakakaldık bir müddet:) Gözümüz gönlümüzden sonra da miğdelerimiz bayram etti.Devamında yine meyve, tatlı ve çay kahve faslıyla, geceyi kahkahalarla dolu Türkçe, İngilizce, Hollandaca ve hatta Fransızca sohbetler eşliğinde tamamladık 🙂
Gecenin en şık detayı ise Şenol Usta’nın bizzat dekore ettiği masamızdaki Türkiye-Hollanda Bayrağıydı 🙂IMG 1653
400. yıl kutlama etkinliklerimiz sadece yemeklerle geçmiyor tabii ki:)Sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz de var sırada… Bu program dahilinde İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nin hayata geçirdiği ve İstanbul’un ilk Tasarım Bienali olan “International Architecture Biennale Rotterdam – Making City  Istanbul” isimli Uluslararası Mimari Bienale gidiyoruz.
ist
Bienalin teması “kusurluluk” olarak belirlenmiş. Bu çerçevede iki farklı sergi kurgulanmış: Emre Arolat’ın İstanbul Modern’deki “Musibet” başlığını taşıyan sergisi ile Joseph Grima’nın Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yer alan “Adhokrasi” başlıklı sergisi…”Adhoraksi” (bürokrasinin tam tersini ima eden kavram) sergisinde 120’ye yakın tasarımcı ve mimarın, mevcut ürün ve objelerinin yanı sıra, bienale özel hazırladığı projeler, video ve fotoğraf çalışmaları ile maket ve prototipleri yer alıyormuş.Küratörlüğünü Emre Arolat’ın üstlendiği “Musibet” sergisinde yer alan“Making City Istanbul” ise, kent yapmanın daha iyi yöntemlerini keşfetmek amacıyla; planlama, tasarım ve siyaset arasındaki ilişkiyi inceliyormuş.Gidelim görelim bakalım “bir musibet, bin nasihatten iyidir” diyen Atalarımız, ne kadar haklıymış:)Bu bienalin, her tarafı şantiyeye döndürülen, caaanım İstanbul’umun, bu vahim gidişatından, çok geç olmadan kurtarılabilmesi konusunda, farkındalık yaratması açısından, ufak da olsa bir faydası olması dileğiyle…Bienal ile İlgilenenler için: İstanbul Tasarım Bienali 13 Ekim – 12 Aralık 2012
Galata Özel Rum İlköğretim Okulu> Kemeraltı Caddesi 25, Galata
Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00, Perşembe 10.00-20.00 arasında açık
İstanbul Modern> Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman İşletmeleri Sahası, Karaköy
Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00, Perşembe 10.00-20.00 arasında açık
Sergilere giriş Bileti Fiyatları: Tam 20 TL, İndirimli 10 TL

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz