Evimize ve fırınımıza kokusu sinmesin diye, evde balık pişirmiyoruz:) Sonra aynı fırında bir kek yapsam, balık kokucakmış gibi geliyor bana, ne yapayım? 🙂

Takanik

Omega 3 yağ asidi ihtiyacımızı haftada bir gün, sevgili babacığımın tanıdık balıkçısından özel olarak temizleterek aldığı ve anneciğimle beraber, yeşil biber yatağında, defne yaprakları ve üzerine biraz zeytinyağı ile, sağlıklı ve lezzetli şekilde pişirdikleri Levrekler sayesinde gideriyoruz Allahtan… (-ciğim.. -ciğim.. aman ne yağ çekmişiiim, pes!:)

images?q=tbn:ANd9GcSN5tBApdRn4WUKksEQTT367V1zirFTFqBrsm Bh5ZrPxrcRhSIElwTQ Dh

Küçüklüğümde de Balık konusunda biraz “armut pişsin de ağzıma düşsün” modundayım. Sağ olsun bizimkiler, nazıma katlanır ve devamlı ayıklayıp yedirirlerdi mis gibi oh…

Hele o zamanlar bir Hamsi furyası vardı ki, Pazardan alınır, bin bir zahmetle temizlenir, una bulanıp, kızartılınca tüm balık kokusu, değil sadece eve, tüm apartmana, hatta ve hatta mahalleye yeterdi… Günlerce kapı pencere açıp havalandırsan da, evin her köşesine oda spreyleri boca etsen de kar etmezdi o kızartma kokusuna:)

Hamsinin kılçıklarıyla yenmesinde bir sakınca olmadığı söylense de, ben yine de, boğazıma takılmasını bir şekilde başarır, ekmek içlerinden koca koca parçalar koparıp, yutarak ve ara gazı verilmiş motorsiklet sesleri çıkartarak, o illet kılçıktan kurtulmaya çalışırdım:)Şimdi ise, kendim ayıklamaya çalışırken, ameliyat esnasındaki bir cerrah titizliğinde, kan ter içinde tek tek uğraştığım kılçıkların, bir yolunu bulup kamufle olmalarına ve boğazıma bir mızrak gibi saplanmalarına sinir oluyorum. Bu sebeple de zaman içinde sadece kılçık yönünden belli bir kolaylığa sahip olan ve lezzet açısından damak tadıma uygun bulduğum Somon ve Levrek haricindeki balıklardan genelde hep uzak duruyorum…

Arkadaşlarla organize olunup, gidilecek mekan, bir Balık restaurant’ı ise, belki Balık değil ama, bir Kalamar Tava olsun ya da tereyağında pul biberle hazırlanmış bir Karides olsun… Bunlar benim en bayıldığım tatlar işte…Bu tarz taze ve lezzetli deniz mahsulleri konusunda arayışım sürerken, bundan 3-4 sene önce, Arnavutköy Takanik ile tanıştık.

Alkol servisi bulunmayan mekan, balık seven büyük çoğunluk gibi “rakı-balık” takıntım bulunmadığı için, harika yemekleriyle gönlüme bir anda taht kuruverdi.

Başarı hikayeleri de ilginç… Önce 1998’de Yeniköy Limanı’nda 6,5 metrelik küçücük bir tekne ile başlıyorlar işe. Sonra daha büyük bir yüzer tekne ile salaş bir konsepte geçip, çok tutuluyorlar. Derken  “artık karaya çıkalım” deyip, Yeniköy İskele Sokağında bir restaurant açıyorlar.

2008’de Arnavutköy’de ve sonra da yoğun talebi karşılamak için yine Yeniköy’de olmak üzere birer tane daha şubeleri hizmete giriyor.

Arnavutköy’deki mekana sık sık gidip gelirken, birgün Suadiye Oteli’nin yanındaki bir binada çok yakında bir Takanik Balıkçısı açılacağını fark ettiğim anda, havalara uçtum sevinçten!

Takanik 14 Derken o büyük gün geldi ve aynı tadı, aynı lezzeti, hem de bu kadar yakınımızda ve daha büyük, daha yeni bir mekanda alınca, doğal olarak müdavimleri olduk.

Uygun fiyatları ve hızlı servisiyle, zaman içerisinde ailece, arkadaş gruplarımızla ve yurt dışından gelen dostlarımızla sık sık toplanıp gittiğimiz ailemizin balıkçısı haline geldi Takanik:)

Takanik 10

Gittiğiniz zaman göreceğiniz gibi, önce Lahana ve Salatalık turşusu, Patlıcan Salatası ve harika Mısır unu Ekmekleri ikram ediyorlar. Ben özellikle fırından yeni çıkmış halde sıcak olarak getirilenlerinin hayranıyım:)

Takanik 1
Takanik 3

Başlangıç olarak, çok favorim olmadığı için kendim henüz denemedim  ama deneyenlerden biliyorum ki, Balık Çorbaları  çok güzelmiş. (Porsiyon fiyatı :7 TL)

thumb 600

Takanik 12Bundan sonrası sizin vermek istediğiniz siparişe göre şekilleniyor tabi. Mezelerin olduğu Buzdolabının fotoğrafını sizin için çektim. Seçin beğenin işte, çeşit bol:)

Takanik 2 Benim buradaki favori salatam; Roka, Beyaz Peynir ve Domatesli Salata…

Nedense evde aynı salatayı yapınca rokalar hep acı acı oluyor ama burada hep memnun kalıyorum bu salatadan. (Tek kişilik Salata fiyatı: 7 TL, Çift Kişilik olanı: 13 TL)

Hemen Zeytinyağı ve Taze Limon suyunu ekleyip karıştırıp, direkt dalıyorum bu süper salataya 🙂

Takanik 8
Takanik 4Sonrasında çok güzel ve tam kıvamında kızartılmış Kalamar Tavalar geliyor. Olmazsa olmaz ekürisi, Tartar Sosu da yanında… (Kalamar Tava Porsiyon Fiyatı: 13 TL)
Takanik 5
Balık Böreği dedikleri, içinde erimiş kaşar peyniri ve mantar da bulunan bu leziz şeyi de yeni keşfettik ve bir daha bırakamadık. (Balık Böreği Porsiyon Fiyatı: 10 TL)
Takanik 6
Çoğu Balıkçıda beni hayal kırıklığına uğratan Balık Köfte, Takanik’te tam hakkını veriyor. Hafiften kaşar peynirli, bol maydonozlu ve çoooook lezzetli…(Balık Köftesi Porsiyon Fiyatı: 11 TL)
Takanik 7

thumb 600Normal şartlar altında bu sofraya Tereyağında Pulbiberle hazırlanmış Karides de yakışırdı ama mezelerle doymaya başladık bile… (Tereyağında Karides Porsiyon Fiyatı: 14 TL)
Bu seferlik onu es geçip, güzeeel ve sağlıklı bir Somon Izgara ısmarlıyoruz. Gelsin Omega 3’ler! 🙂
(Somon Izgara Porsiyon Fiyatı: 20 TL)

Takanik 9

Takanik 15Konuğumuz uzun yıllardır yurt dışında yaşadığı için, canı en çok Hamsi çekiyor ve tercih ettiği Hamsi Tava’dan çok çok memnun kalıyor. Ne mutlu bize! 🙂 (Porsiyonu: 11 TL)
Takanik 16

Sırada yine ortaya söylenilen bir Fener Kavurma var… Kılçıksız harika bir balık… İçinde Cherry Domates, Arpacık Soğanı, Mantar ve Kaşar Peyniri var ve güveçte pişiriliyor. Oldukça başarılı…(Porsiyon Fiyatı: 20 TL)
Hepsi birbirinden lezzetli yemeklerden sonra, seçilmeyi bekleyen Kabak Tatlısından, İncir Tatlısı’na, Tulumba’dan Şekerpare’ye, Ayva Tatlısı’ndan Revani’ye kadar, mevsimine göre pek çok tatlı çeşidi mevcut ve porsiyon fiyatları sadece 7 TL.

Takanik 11

Takanik 13Bu seferlik bol Kaymaklı ve Cevizli Kabak tatlısında karar kılıp, yine çok beğeniyoruz. Yandaki fotoğraf çekilmeden bir kısmı gitmişti bile. Porsiyonun bereketini hayal edin artık! 🙂

Biz Takanik’e neredeyse iki haftada bir giderken, arkadaşlarımız arasında, her hafta 3 akşam Takanik’te yiyenler var.

Yakınlarında bir Takanik Restaurant olduğu için, tüm bu malzeleri tek tek satın almakla uğraşmadan, evde pişirme zahmetine girmeden ve bu derece uygun fiyatlarla, sağlıklı deniz ürünleriyle beslenme imkanı buldukları için kendilerini çok şanslı hissediyorlar…

Sipariş miktarı ve çeşidi çok çok fazla abartılmadığı sürece, adam başı ortalama 25-30 TL’ye çıkılabilen, böyle başarılı bir mekan söz konusu olunca, haksız da sayılmazlar di mi ama:)

Rezervasyon için:


Arnavutköy Takanik:
Adres: Birinci Cadde No. 87 Arnavutköy, İstanbul
Tel: (212) 263 83 46 (212) 263 83 47

Suadiye Takanik:
Adres:Suadiye Plaj Yolu Sok. No:23/B Kadıköy, İstanbul
Tel: (216) 361 52 00 (216) 361 52 01

Önceki İçerikAğlamadan Soğan Doğramak Mümkün mü?
Sonraki İçerikZeytinyağlı Barbunya Tarifi (Düdüklü Tencerede)

3 YORUM

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz