Moralimizi yüksek tutacak kolaylıkta ve bir o kadar da leziz mi leziz bir Sebzeli Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifiyle, “Adım Adım Fotoğraflı Yemek Tariflerimiz”e devam edelim. Eğer siz de benim gibi hazır çorbalardan bıktıysanız, bu çorba tam bir hayat kurtarıcı  ve ayrıca çok da doyurucu:) Çoğu zaman kendisiyle ana öğünleri geçiştirdiğim olmuştur. Eh içinde patates var, havuç var, kırmızı mercimek var… Bunlar eğer literatürde yemek olarak kabul ediliyorsa, “çorba” haline geldiklerinde neden adam yerine konmazlar da bir öğün yemeği olmak için yetersiz sayılırlar hiç anlamam. 🙂

Yemek yaparken, Bulyon tabletleri kullanmak tamamen kendi tercihiniz… Şahsen eskiden tek küpün tamamını bir yemek için kullanmak yerine, yemek başına, sadece hafif bir tad katması için yaklaşık bir küpün çeyreği kadar bir miktarı kullanıyordum, artık onu da kullanmıyorum. Dediğim gibi Paşa gönlünüz her nasıl isterse:)

Adım Adım Resimli SEBZELİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ

MALZEMELER (4-5 kişilik)

  • 1 Soğan
  • 1 Havuç
  • 1 Orta Boy Patates
  • 1 Bardak Kırmızı Mercimek
  • 1/4 Küp Et Bulyon
  • 1,5- 2 Litre kadar Kaynar Su (Ne kadar koyu kıvamlı Çorba sevdiğinize bağlı olarak)

Sosu için:

  • Tereyağ
  • Pul Biber
  • Kuru Nane
  • Tuz

Sıra geldi Yapılışına…

Resiml, Sebzeli Kırmızı mercimek çorbası tarifi
Sebzeli Kırmızı mercimek çorbası tarifi

SEBZELİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ YAPILIŞI

Öncelikle Soğanın en dıştaki kuru olan kabuk kısmını soyuyoruz. Sonra altından çıkan ve beyaz olan kabuklarından da en üsttekini ve zar kısmını çıkardıktan sonra, kalan kısmını yıkayıp, üst ve alt kısmını kesip atıyoruz. Kalan kısmını tam haliyle kullanıp, çorba pişerken tadını verdikten sonra, yine tam haliyle alıp, çöpe atacağız.

1 Bardak Kırmızı Mercimeği, tel süzgeçe döküp, akan suyun altında elimizle karıştırarak yıkıyoruz ve süzüyoruz.

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Patatesi de yıkadıktan sonra, kabuklarını soyuyoruz. Tekrar yıkıyoruz. Sonrasında Rende’nin minik minik rendeleyen kısmında rendeliyoruz.

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi
kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Havucu yıkadıktan sonra, bir kesme tahtasına dikmelesine duracak şekilde sol elimizle (sağlaklar için sol el tabi heheh) sabitleyerek, bıçağı yukardan aşağı doğru sıyırarak, havucun en üstündeki koyulaşmış kısmından kurtuluyoruz, uç kısımlarını da kesip, temiz bir havuç elde etmek için tekrar sudan geçiriyoruz. Aynı şekilde rendeliyoruz.

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi
Kirmizi Mercimek Corbasi20
kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Şimdi derin ve orta büyüklükte bir tencereye, hazırladığımız tam soğanı, havuç ve patates rendesini, yıkayıp süzdüğümüz Kırmızı Mercimeği ve 1/4 küp büyüklüğündeki Et Bulyonunu koyuyoruz.(Arzu ederseniz hiç kullanmayabilir, Et yerine Tavuk Bulyonu kullanabilir, daha fazlasını kullanabilir  ya da elinizin altında hazır Tavuk suyu varsa onu da değerlendirebilirsiniz  tabi… Tamamen kişisel tercih:)

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Üzerine en az 1,5 Litre olmak üzere Kaynar Su ve dilediğiniz kadar Tuz döküyoruz (1 çay kaşığı koyunca ben tuz tadı alamıyorum, bu miktarı kullandıktan sonra, tadına ara sıra yanmadan tadına bakarak, azar azar arttıra arttıra sizin için en ideal tuz miktarına kendiniz karar verin en iyisi:)

Ocağın altını yarım açıyor ve hemen kaynayıp, taşma ve ocağı batırma riskine karşı Tencerenin kapağını tam kapatmıyoruz:)

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi
kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Arada sıra alttan üstten karıştırarak, mercimeklerin yumuşamaları gözle görünür hale gelinceye kadar kaynatıp pişiriyoruz. Şimdi içinden hala tam halde duran ama iyice yumuşayıp, hafiften pelte kıvamına gelen soğanı bir kaşık yardımıyla dikkatlice alıp, çöpe atma zamanı işte!

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Sonra devreye blendır aleti giriyor. Ben genellikle bu aleti kullanırken, etrafa ve özellikle de üstüme başıma kaynar çorbadan sıçratmamak adına, tencere kapağını kendime “kalkan” yapıyorum, o anda kendimi savaş sahnelerindeki 300 Spartalı gibi hissediyorum ama işe yarıyor valla ne diyim eli kolu yakmaktan iyidir:)

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Bu aşamada istediğim koyuluğa göre biraz daha (yarım litre kadar daha) kaynamış su ekliyor ve altı kısık ve kapağı yarım açıkken biraz daha kaynatabiliyorum.

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Çorbamızın hazırlığı neredeyse bitmek üzere….

Şimdi sıra SEBZELİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİnde Sosu hazırlamakta…

SOSUN HAZIRLANMASI

Sosu için dilediğiniz kadar Tereyağını bir küçük tencere veya tavaya alıp, orta ateşte karıştırarak eritin. (Ben genelde maksimum 2 yemek kaşığı filan kullanıyorum fazla Tereyağ tüketmemek adına)

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Hafiften kızmaya başlayan tereyağının içine, eğer çok acılı sevmiyorsanız, 1 çay kaşığı kadar Kırmızı Pul Biber, eğer daha acılı seviyorsanız, ona göre daha fazla olmak üzere arzu ettiğiniz miktarda koyabilirsiniz. Ardından da 1 çorba kaşığı kadar Kuru Nane ekleyip, karıştıra karıştıra yağın içinde yakmadan hazırlıyoruz.

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi
kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi
kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi
kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Sonra bu karışımı dikkatlice Çorbanın içine döküp, iyice karıştırıyoruz. Karışımın, hala tencerede kalan kısmını da illa almak isterseniz, çorbadan yarım kepçe alıp, kalan sosun üzerine dökün, tencereye yapışan baharatların, hemen sıvı kıvama geçtiğini görecekseniz.

kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi
kirmizi-mercimek-corbasi-tarifi

Arzunuza uygun miktarda tuz da ilave ettikten sonra, işte dillere destan Sebzeli Kırmızı Mercimek Çorbamız hazır ve de naaazır!

Şapur şupur afiyetle yemeden evvel, biraz soğumasını bekleyin aman, çünkü o hala 100 derece 🙂

69 YORUM

  1. Canım ben bu corbayı duduklude 10-15 dakikada yapıyorum. Sebzeleri irice dograyıp, mercimeklerle düdüklüye atıyorum. Bazen 1 kaşık biber salcası da koyuyorum. Genelde et,tavuk veya sebze suyu kullanıyorum normal su yerine. Düdüklüde cabucak pişiyor ve blenderdan geciriyorum. Sık sık yapıyorum ben de pratik oldugu için.

  2. Merhabalar tarifiniz icin tesekkur ederim
    yarin aksam kayinvalidemler gelecek balik alicam izgara hazir :$
    Calistigim icin de bu aksamdan bu corbayi ve sebzeli bulgur pilavinizi yapicam bu denli detayli anlattiginiz icinn cookkk tesekkurler :). Benim gibi bir beceriksiz bile yapabilir sanirim :))

    • Her ikisini de harika yapacaginiza emindim. Bu saatte bunlari hazirlayacak kadar deger verdiginize ve yarin kendilerine muhtesem bir ziyafet sunacaginiza gore kayinvalideniz sizin gibi bir gelini oldugu icin cok sansli. Ellerinize saglik. Afiyet olsun.

      Sevgilerimle,
      Üşengeç Şef

    • Sizin ellerinize sağlık. Afiyet bal şeker olsunç Olur da fırsat bulursanız,"Bu Siteye katılın" bölümüne tıklayarak, hemencecik üye olursanız, ben de sizi tanıtabilirim ve çok memnun olurum:)

      Sevgiler,
      Üşengeç Şef

    • Çok çok çok sevindim tarifimi mikemmel ötesi bulmanızaaaa:) Bu çorba bi' harikadır. Yapın yapın afiyetle yeyin inşallah. Aa bu arada bakıyorum da yorumunuz Adsız çıkmış, e hani üye olmamışsınız?? Hemen en üstte sağdaki sarı renkli kalpli "Bloguma Üye Olun" görseline tıklayıp 1 saniyede üye olun had üşenmeyin i:)

  3. Selamlar güzelll üsengeç şefim… Bu çorbayı geçen gün misafirlerime yaptım… Birebir herşeye uydum, çokta güzel anlatmışsın. Kolaycacık ve pratik çook.. herkes çok beğendii, çok güzel oldu.. Kesinlikle mercimek çorba tarifi olarak bunu kullanacağım artık.. herkes denesin derimmm harikaaa:) teşekkür ederiimmm…sevgilerr….

  4. Ben 14 buçuk yaşındayım yumurta ve makarnadan başka yemek bilmiyorum annem eve gelene kadar süpriz yapıyım dedim bu çorbayı yapmak istedim ama nasıl yapılır bilmiyorum işte biçok siteye baktım hiçbirşey anlamadım suyu koy diyo mesela kaç litre şu bu yazmamış herneyse sonunda burayı buldum gerçekten süper diyebilirim annemin yemeğine benzedi şimdi gelmelerini bekliyorum çook teşekkürler ben bile böyle yapabildiğime şaşırdım 😀

  5. Merhaba emeginize ve ellerinize saglik. Ufacik bir yorum yapmak isterim kirmizi mercimek corbanizla ilgili.
    Sogani cope atmak daha dogrusu bir besini cope atmak sozunden hic hoslanmiyorum, sonucta blendir kullaniyorsunuz, birakin o da karissin mercimekle havucla patatesle, onun da hakki var 🙂
    Ben yillardir bu corbayi bu sekilde yapiyorum, sogani 4de patetesi ve havucu kucuk parcalara boluyorum, rendeye dahi gerek yok 😉 Sevgiler !!

    • Sibel Hanımcım çok yakmaktansa, az yakmak iyidir söyleyeyim. Başında durarak ve karıştıra karıştıra yaparsanız, önce pul biberi, tonu bir tık daha koyulaşacak kadar kavurun mesela. Sonra da kuru naneyi ekleyin ve onu da aynen bir ton daha koyulaşsın yeterli. Başka nasıl anlatsam bilemedim ki :)) Zaten fazla yanınca kokusu da yanık gibi olur ve çorbanızı acılaştırır. Çok olacağına az kavrulması o yüzden iyidir dedim:)

    • Öğrenci kardeşlerim, blender sadece çorbayı daha sıvı ve tanesiz hale getirmek için gerekli, yani şart değil illa ki. Bunun yerine siz de patates ve havucu, rendenin küçük tarafında rendeleyip, öyle kullanarak, biraz daha taneli haliyle afiyetle tületebilirsiniz 🙂

  6. Lokantaya para vermekten bıktım inşallah corbam parayla yediğim çorba gibi lezzetli olur seviliyorsun usengec abla ismin usengec ama bu kadar resmi yüklemek sabır işi.

  7. Mercimek çorbasını yaparken bağlamak diye bir olay vardır. Bunun için blenderden geçirmeden önce bir tavada bir kaşık tereyağ ile çorbanın miktarına göre unu kavurmak gerekir. Sizin yaptığınız ölçüde yarım kaşık un diyelim . Kavurduktan sonra soğuk suyu azar azar ilave ederek unu açarsınız. Bu sulu unlu karışımı çorbanın içine ilave edersiniz. Bir taşım daha kaynattınız mı süper olur. Sonra blenderden geçirip yağını yakabilirsiniz. Emekli bir biyoloji öğretmeni ve eski bir yemek yazarı olarak ilave etmek istedim. Yazım tarzınız çok hoş . Başarılar diliyorum.

    • Nimet Hanımcım, bilgilendirme için çok teşekkürler. Benim çorbalarım genelde daha sağlıklı olması açısından unsuz olur. Bu çorba da öyle koyu kıvamlı ki, un eklemeye hiç gerek bırakmıyor, o yüzden de çok seviliyor. Beğenileriniz için çok memnun oldum. Sevgilerimle:)

SİZ DE DÜŞÜNCENİZİ PAYLAŞIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz